Reklama

Reklama

Detektiv Emmet Fields (Luke Evans) je povolán k případu brutální vraždy dvou žen. Při pátrání zjistí, že zločin se až moc podobá smyšlené vraždě, která byla do detailu popsaná v povídce spisovatele Edgara Allana Poa (John Cusack). Předvolá tedy tohoto sociálního vyvržence k výslechu, ale zatímco je Poe ve vazbě, dochází k další strašlivé smrti - opět inspirované jedním z jeho příběhů. Fields tedy vyzve Poa, aby mu pomohl zastavit toto krvavé šílenství… (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (540)

verbal 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem krá, krá kravinu a obvyklé holywoodské prznění a dostal jsem docela krá, krá krásný průřez Poeovými povídkami zaobalený do kulantního, temného napínače. Jen obsazení Honzy Hnusacka bylo krá, krá krapet neuvážené, protože je to krá, krá krajně nesympatický neherec, jenž předvádí svůj standardní výkon, jako by mu vrazili do zad krá, krá kramli a vodili ho po place. Ale krá, krá jebat. Na rozdíl od zdejších sebestředných kritiků se dokážu nad takovéto prkotiny povznést a kdo nesouhlasí s mým hodnocením, je zkrákrákrátka jako obvykle pěkný debil. Pardon, chtěl jsem říct, že si nevidí na špičku nosu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hororová detektivka, která měla potenciál stát se buď naratologickou lahůdkou (převádění fikce v realitu a opačně), nebo brakovou ptákovinou roku (krvavé mordy, žena v ohrožení, chlastající protagonista). Nakonec jde jenom o úmorně mechanické hromadění motivů z děl E. A. Poea. Prostředkem k rozluštění záhady je samotný spisovatel, který detektivovi několikrát poradí, na co vrah tou kterou indicií naráží, aby pak pátrači společnými silami a s ohromující neomylností vydedukovali, kterým směrem pokračovat dál (zkratkovitost „logických“ vývodů v něčem připomíná Šifru mistra Leonarda). Hlavní dějová linie není náměty Poeových povídek protkána, jsou do ní jednoduše naházeny. Jedna poeovská narážka vytlačuje další, namísto toho, aby byly skládány do sebe a teprve ve výsledku vedly k dopadení vraha, čím padá potěcha z postupného odhalování pravdy. Ta se v závěru jednoduše zjeví. Každý převod Poeovy teorie do praxe je postavami nadto přiřazen ke konkrétnímu literárnímu počinu, někdy i s krátkou historickou explikací, takže se nemůžeme těšit ani z toho, že bychom sami poznávali, ze kterého zdroje tvůrci zrovna čerpají. Dynamická vazba mezi autorem a jeho dílem, kterým je zde vrah sám, nabízí přehršle nosných témat, z nichž ale scenáristé nedokázali žádné smysluplně rozpracovat. Nevytvářejí ani snahu mást nás možností, že by mohl vraždit samotný spisovatel, jehož vnitřní démoni jsou vinou křečovité, násilně implementované romantické podzápletky velmi krotké. Čím vrstevnatěji se scénář snaží Poea charakterizovat, tím méně je hrdina přesvědčivý, nejzábavnější je tudíž hned počáteční demo verze jízlivého a sebestředného alkoholika. Méně přímočarý přístup k zadání „film na motivy knih E. A. Poea“ naznačuje teprve závěrečný dialog, nastolující otázku, kdo je vlastně autor a kdo čtenář. Namísto promyšlené hry s vícero vypravěči, jejíž pravidla Poe mistrně ovládal, nám McTeigue nabízí jenom velmi neinvenční a málo temnou detektivku. S pár zbytečnými gore výpady a akčními scénami, jejichž přítomnost by omlouvala teprve mnohem výrazněji komiksová výtvarná stylizace (film chce vypadat trochu jako Ospalá díra, ale na postprodukční přibarvování obrázků už zřejmě nezůstaly peníze). 50% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

John Cusack sa mi vždy podobal na Nicolasa Cagea. Odteraz je podoba dokonalá, pretože Cusack v tomto filme predvádza klasické cageovské "loosing his shit". Celý film je totálne mimo role a čím dramatickejší okamih, tým viac je to smiešne. Navyše je to celé hrozne chcená, sofistikovane sa tváriaca a pritom totálne z prsta vycucaná kravina, ktorá v mnohých ohľadoch porušuje pravidlá dobrej detektívky (hrdina neodhalí vraha na základe svojej dedukcie, ale vrahovej zámernej chyby). Navyše vidno, ktoré scény boli dotáčané až v postprodukcii a dovysvetľováva sa v nich stratený dej. Meh. Jeden bod za snaživého Evansa, druhý za čvachtavú scénu s kyvadlom. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Havrana jsem se chtěl podívat především kvůli herci, který mě poslední dobou nepřestává překvapovat. Luke Evans se ale i tady stihl předvést a právě tímto filmem si mě totálně získal. Pokud bych film samotný k něčemu přirovnal, nejspíš by to bylo k filmu Anonym. Havran je totiž takovým pseudo-historickým životopisným příběhem Edgara Allana Poea. Ten ale nevypráví jeho příběh, ale spojuje příběhy jeho jednotlivých povídek. Jedna vražda rovná se jedna povídka. Jako celek to ale dává Edgara, jeho osobnost, jeho názory a jeho myšlení, které se do povídek stihli promítnout. No a já musím říct, že tenhle nápad se mně moc líbil. Atmosféra starého Baltimoru byla dostatečně temná a přitom vůbec nevadí, že celý film se natáčel v Evropě. Spíš naopak. Jediný problém, který mě u tohodle filmu nakonec dost mrzel byl samotný závěr. Na to, jak se příběh rozvíjel, ho závěr dost nekompromisně utnul. Přál jsem si, aby si takový příběh vysloužil vysloveně epický závěr. Nakonec jsem se ale dočkal spíše komorního přijmutí smrti. Asi to tak ale mělo být... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $26miliónovTržby USA $16,008,272Tržby Celosvetovo $30,056,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,579,614 //počet predaných kusov 44,738Tržby za predaj DVD v USA $3,334,333 //počet predaných kusov 141,253║ zručne natočené ale miestami zbytočne dejovo zjednodušované, za čo môže zlý strih čím príde na nesúlad príbehu, záver určite chce byť plný prekvapení ale úplne to neodpáli, priemer /55%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VY VÍTE, CO SE NAKONEC STANE PANE POE. NAPSAL JSTE TO“... /// E.A. Poe a jeho smrt opředená záhadou. Po vzoru Williama, dílo fikce a (bohužel celkem často jen a jen) snaha o ponurost s důrazem na krev a smrt. Detektivka ve stylu ,,vražd podle předlohy“ (si nějakou vyberte...) mající reálnej základ v Poeho povídkách. Na jednu stranu žádný novum, na stranu druhou, lepší než sledovat nějakej debilní životopis. Škoda, že životu básníka, kterej se vymknul kontrole chybí víc šílenství a temná morbidní melancholie nedejchá celým filmem. Postupně mě sice temná krimi s netradičně přiblíženou osobností a soubojem ,,UMĚLEC proti UMĚLCI“ baví, ale počáteční rozháranost a taky to, že nevím, jestli Cusack tak perfektně Poa hraje, nebo je to totální neherecká kreace ve stylu N.Cage ... - prostě víc jak 3* nedám. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) ,,Jak lvové bijem o mříže“ jsem vyměnil za ,,"PROROKU," DÍM, "MENE TEKEL, AŤ JSI PTÁK ANEBO Z PEKEL, SYNU PODSVĚTÍ, A PŘECE, PROROKU, POJĎ HÁDAT MNĚ.... 2.) Proti nadpřirozenu stavím raději složitou lidskou myšlenku pocitu viny. 3.) Thx za titule ,, -OverLord-“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený horrorový thriller, skvělé herecké výkony a ponurou atmosféru jsem si na BLU RAY parádně vychutnal. Dal bych větší hodnocení, pokud by by nebyl tak stupidní konec. Takže 70% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Relativity // Počet premietajúcich kín v USA: 2,203 // Otvárací Víkend USA: $7,289,642 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tákže.. John Cusack mi byl sympatičtější ve filmu Identita. .Tam byl Frajer.. v Havranu spíše Ubožák! Film má krásnou Londýnskou, Temnou, Detektivní Atmosféru.... Film hodnotím velmi pozitivně.. Nápad, Zpracování, Místy mě vážně Mrazilo! Dobrej Film! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na Havrana jsem se docela tesil, sice to neni zadna velka pecka, ale i tak jsem spokojenej. Krome uvodniho zbytecnyho Cusackovo opileckyho saskovani tu mame docela atmosferickou temnou detektivku, dej se nikde moc nezdrzuje a tak se jde vicemene od vrazdy k vrazde, ktery maj tu vice, tu mene spolecnyho s dilem Poea. Obcas to pusobi trochu uspechane a nedomyslene, nekdy se to rozpada na jednotlivy sceny, ale herci jsou obstojny, vrazdy prijemne krvavy a propojeni s nekolika Poeovejma povidkama potesi, takze i kdyz to mohlo bejt daleko lepsi, kdyby se rezie ujal schopnejsi reziser, i tak jsem se ty dve hodiny solidne bavil. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Není pravda, že si na tenhle film v životě nevzpomenu. Vlastně mě bude strašit do konce života. Nebetyčná slátanina, ze které už na ploše scénáře nemohlo vzejít nic rozumného, se po schroustání neschopným McTeiguem a v rukou zběsilého střihače snažícího zachránit, co se dá, stává nepřehledným gulášem poslepovaným doslova horkou jehlou v patvar, kde zoufalý výraz Johna Cusacka je tím zdaleka nejmenším problémem... Film, ve kterém je špatně prakticky všechno, otevřená brutalita je snad jediným objektivním kladem... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dobře obsazená, ale scenáristicky, režijně i herecky odfláknutá béčková historická detektivka. Tuhle směšně zbytečnou impotentnost si otec detektivní a hororové povídky rozhodně nezasloužil. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jednou o půlnoci, maje horečku a rozjímaje nad divnými svazky vědy prastaré a záslužné - když jsem klímal v polospaní, ozvalo se znenadání velmi jemné zaťukání na dveře - byl to McTeigue, Poe už ne... Košatými adjektivy protkaná detektivní historka, co mi žlučí i přes svůj nesofistikovaný scénář rozhodně nepohnula. Když pominu poněkud těžkopádné naroubování vražd na povídky, občas kostrbaté dedukce a plánovaný konec v Paříži (Chtěl snad nechat Julese pět neděl v balóně bez jídla a pítí?) nemám moc, co bych vytknul, neboť primárním účelem Havrana bylo pobavit bez ohledu na historická fakta. Vždyť já si dokonce nepřál, aby se objevilo Pendulum a udělalo z Johna dva malé Cusacky do školky a to už je co říct! Když už nic, alespoň si touto konzumní formou může najít divák cestu k významnému představiteli romantismu a zakladateli detektivního žánru. Pak si třeba nebude myslet, že Havran je jen zaměstnanec pohřební služby a Sud vína amontilladského objednaný drink na víkendovou hustou kalbu.. Shrnul bych to tak. Během závěrečných titulků mi přistál na římse krkavec a začal s tím svým nevermore. Nyní pod oknem mrtev leží, opeřené tělo naplněno broky, on radit chtěl mi, napovídat - však já děl ne, už maje svoje roky.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Po všeobecne nepriaznivejších ohlasoch na "Havrana" od profesionálnych mudrlantov, ktorí by to zrejme najlepšie natočili (a aj za Cusacka zahrali) sami, som našťastie vcelku spokojný a potešený. Sympatická, štýlová a atmosféricky natočená hororová detektívka, ktorá na rozdiel od mnohých starých hororov podľa E.A. Poa nevyznieva tak nezáživne a bez väčších zaváhaní udržala moju pozornosť až do konca. Jasné; dalo by sa tomu vytknúť viacero vecí, keby človek chcel... ale ja nechcem. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Podarený thriller z rady filmov, v ktorých až do konca hádate kto by mohol byť vrahom. Zápletka, ktorá nadväzuje na príbehy z pera Edgara Allana Poa je nielen inovatívna a pomerne lákavá, ale aj dobre spracovaná. Tí, ktorí sa tu chcú doťahovať o to, nakoľko sa film nedržal faktov, pre tých mám zlú správu, pretože film nie je historickým eposom. Podobne neuspel tento rok aj Lincolnov životný príbeh. Tí, ktorí sa vedia povzniesť nad podobné detaily a oceniť originalitu tvorcov, tým sa dostane do rúk skvelá zimomriavková detektívka, v ktorej nechýbajú nečakané zvraty a John Cusack konečne po dlhej dobe v dobrej hereckej forme. Štvrtá hviezdička síce s prižmúrenými ušami, ale občas musím doceniť aj takéto menšie filmy, ktoré ostali podľa mňa výrazne nedocenené. 75%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem nápaditý film s nečekaným vývojem, který bude těžit ze svého zasazení do poloviny 19. století. Dočkala jsem se zcela průměrného, neoriginálního thrilleru s povedenými kostýmy a hezkým vizuálním zpracováním, u kterého mé nadšení odpadávalo s přibývajícími minutami. You win some, you lose some. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vcelku obyčejný thriller okořeněný Poem. Cusack nehraje špatně, stejně tak Lucke Evans i výprava se povedla (má to ten nově Holmesovský glanc), zato atmosféra se ale McTeigueovi vyčarovat moc nepovedla. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Není to úplně špatné a v rámci tempa docela i zábavné, neboť je to krátké, svižné a hudebně správně dramatické. Sice se dá killer odhadnout už po několika desítkách minut a vše je v podstatě předvídatelné od začátku do konce, ale kvůli těm několika kamerovým fíglům a fantastické práci se zvukem a zvukovými efekty se to dá jednou zvládnout. Je vidět určitá režjní nezkušenost a nevyzrálost, ale Mlčení jehňátek se holt jentak opakovat nebude. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Od Poea jsem četl pouze jeho nejslavnější báseň Havran a o něm samotném jsem toho moc nevěděl. A možná o to víc jsem se těšil na tento film. The Raven může někoho zklamat tím, že nemá hororovou atmosféru, která by odpovídala jeho dílům (tohle právě zklamalo mou spolubydlící, která od Poea něco málo četla, a proto se jí tento film moc nelíbil) ale mně ta atmosféra nepřišla špatná. Stejně jako kostýmy či herecké výkony vše pasovalo a film ubíhal svižně. Bohužel, ke konci to jde solidně do… háje a úplný konec je velké WTF, které přičítám režisérovi, který chtěl být cool za každou cenu. Nicméně 3/4 stopáže mě film opravdu bavil, myslím, že Cusack se této role zhostil skvěle, ale přehrál ho Luke Evans. Alice Eve taky mile překvapila, zdaleka není jen pěkná tvářička s luxusním tělem… The Raven mohl být mnohem lepším filmem, to bez debat. Ale ani tato verze není špatná… 70 %. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Len preto, že tam niekoho pretne kyvadlo na polovičku ako grilované kura v "novinovom" stánku, neznamená to hneď, že ide o horor. Vo filme sa viac kecá a vysvetľuje, PREČO a ZAČO. Až ma to miestami uspávalo. Ide skôr o kriminálny thriller so štipkou napätia, opisujúci príbeh E. A. Poa, ktorý napomáha vyšetrovateľovi vrážd pri pátraní po sériovom vrahovi, ktorý hľadá inšpiráciu práve v poviedkach už spomínaného spisovateľa. ()

Související novinky

Režisér To a drákulovský prequel

Režisér To a drákulovský prequel

09.09.2017

Trend filmů o spisovatelích, kteří v podstatě zažívají svůj vlastní román, ještě neskončil. Možná si pamatujete romanci Vášeň a cit s Jane Austen nebo Havrana s Edgarem Allanem Poem, no a teď se… (více)

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (více)

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

10.10.2013

Netěšte se, neznamená to, že další Resident Evil nebude. Bude, šestka se připravuje a její premiéra je stanovena už na podzim příštího roku. Milla ale nezahálí a po právě natáčených Expendables 3 a… (více)

Cusack je Poe

Cusack je Poe

31.08.2010

John a Edgar Allan – to jste si určitě domysleli. Zdá se, že slavný básník a jeden z otců moderní detektivky a hororu je v podobné situaci jako Dracula – plánuje o něm film úplně každý. Sylvester… (více)

Reklama

Reklama