Reklama

Reklama

Detektiv Emmet Fields (Luke Evans) je povolán k případu brutální vraždy dvou žen. Při pátrání zjistí, že zločin se až moc podobá smyšlené vraždě, která byla do detailu popsaná v povídce spisovatele Edgara Allana Poa (John Cusack). Předvolá tedy tohoto sociálního vyvržence k výslechu, ale zatímco je Poe ve vazbě, dochází k další strašlivé smrti - opět inspirované jedním z jeho příběhů. Fields tedy vyzve Poa, aby mu pomohl zastavit toto krvavé šílenství… (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (540)

nash. 

všechny recenze uživatele

Solidní raně viktoriánská krimi s nádechem hororu, která by Allana jako jednoho z otců detektivního a hororového žánru určitě bavila. Solidně budovaná temná atmosféra, gradující napětí i zdařilá hra s Poeovými povídkami. Má to spád, žádné hluché místo a občas se blýskne parádním momentem, jako je třeba setkání Poea s vrahem. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

The Raven ma príjemne prekvapil. Nič moc som nečakal, no režisér svojou V-Vendetou už dokázal, že vie. John Cusack je herecká kvalita za rozumnú cenu a aj zbytok obsadenia sa mi zdal v pohode. Havran pripomenie hneď niekoľko filmov o vrahoch ako Sedem, Z pekla, Fantom v Paríži, Ospalá diera či novší Pochovaný zaživa. Vyšetrovanie je napínavé, veľmi tomu pomáha boj s časom, kde zaživa pochovaná dcéra starostu počíta každú minútu. Cusackovi skvele sekunduje L. Evans v roli policajného kapitána. Jeho skúsenosti oceníte v scéne v mestských kanáloch. Jeho pokyny podriadeným sú jasné, stručné a hlavne múdre. Zaujalo to i moju manželku, ktorá historické a temné filmy moc nemusí a to už je čo povedať. Len tak mimochodom by ma zaujímalo, ako dlho zloduch pracoval na tom kyvadle popri práci. Buď nespal chudák, alebo bol často na PN -ke...80%. ()

Reklama

predators 

všechny recenze uživatele

Jsem knihomolní barbar, jelikož jsem nepřečetl nic od EAP, ale po Havranovi alespoň začnu nad četbou nějakého jeho díla uvažovat. Tajemné kriminálky tohoto tipu mám v oblibě, stejně jako Johna Cusacka, a ikdyž je pravdou, že zde mohl být obsazen kdokoliv jiný, poradil si se svou rolí více než dobře. Napětí, překvapení, nástrahy čekají na každém temném rohu Baltimoru a i vy se tak můžete vydat po stopách záhadných vražd. 72% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Scena s kyvadlom a herci vo vedlajsich ulohach su fajn. Zvysok je tragedia. To, co tu predvadza John Cusack je nieco neskutocne (a nemyslim to pozitivne), reziser by sa mal vratit k noseniu kavy sestram wachowskim a scenaristi sa na pisanie vykaslat pre istotu uplne. Skoda totalne zabiteho vyborneho nametu 3/10 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Spisovatel Edgar Allan Poe (John Cusack) si tykal se smrtí anebo jí byl přinejmenším fascinován stejně jako obdivovatel a vrah v jedné osobě napodobující vraždy z jeho literárních povídek. Film o proslulém spisovateli, který zemřel za záhadných okolností, je stejně temný jako jeho slavná avšak morbidní básnická sbírka "Havran". Poe byl pro mnohé zhýralec, ochlasta, podivín anebo geniání šílenec s vytříbeným literárním stylem. Nyní je však spojován s ohavnými zločiny jimž je sám autorem a které v reálu nabraly poněkud děsivější rozměry než na papíře, který snese všechno. Spolu s inspektorem Fieldsem (Luke Evans) se vrhne do napínavého pátrání po šílenci, který navíc unesl jeho milovanou Emily (Alice Eve), kterou se chystá zaživa pohřbít. Zajímavý režisér s nekompromisním stylem a citem pro vizuání atraktivitu James McTeigue nás věrohodně zavádí do 19.stol. na práh skonu života spisovatele za jehož života nebyla jeho díla dostatečně chápána ani ceněna. O tom však až tolik film nevypráví a divák je svědky napínavých honiček a krvavých mordů, kterým dojde dech až v závěrečné třetině postrádající gradaci, hlavní postava poruší zásadní pravidlo o pudu sebezáchovy dobrovolným pozřením jedu a navíc se nedočkáme žádného pořádného finále. Vyšumění do prázdna, tak by se dal charakterizovat závěr filmu. John Cusack a spol odvádějí spolehlivé herecké výkony, dobová výprava a kostýmy zaujmou ve svých detailech a navození krušné doby funguje znamenitě. Nebýt zbabraného konce, tak jsem měl před sebou neobvyklou detektivku pracující s reálnou postavou slavného spisovatele a jeho až trochu přehnanou dedukcí při pátrání po indíciích zanechaných vrahem. Námět ve kterém vrah napodobuje fiktivní zločiny z literárních děl není nijak objevný. Ve filmu už k vidění byl, ale to neznamená, že se k tomuto námětu nedá přistoupit novátorsky. Teigue se do toho pustil s vervou, ale nepohlídal si konec a rozuzlení příběhu. Odhalení identity vraha také zrovna dvakrát neoslní. Nicméně pátralo se s buldočím úsilím a to se počítá. Havran nakonec skončil s přistřiženými křídly a i když nabral kurs do velkých výšek, tak k těm závratným nakonec přece jen nedoletěl. Mé hodnocení: 60% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (20)

  • Pri bále u Hamiltona (Brendan Gleeson) majú ľudia na tvárach masky pripomínajúce krídla havrana. (vander19)
  • V závere filmu Ivan (Sam Hazeldine) spomína na slávneho francúzskeho spisovateľa Julesa Verna. Film sa odohrával v roku 1849, takže Ivan o ňom nemohol počuť, keďže Jules Verne vydal svoj prvý román až v roku 1863. (Arsenal83)

Související novinky

Režisér To a drákulovský prequel

Režisér To a drákulovský prequel

09.09.2017

Trend filmů o spisovatelích, kteří v podstatě zažívají svůj vlastní román, ještě neskončil. Možná si pamatujete romanci Vášeň a cit s Jane Austen nebo Havrana s Edgarem Allanem Poem, no a teď se… (více)

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (více)

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

Jovovich prchá před teroristy a ex-Bondem

10.10.2013

Netěšte se, neznamená to, že další Resident Evil nebude. Bude, šestka se připravuje a její premiéra je stanovena už na podzim příštího roku. Milla ale nezahálí a po právě natáčených Expendables 3 a… (více)

Cusack je Poe

Cusack je Poe

31.08.2010

John a Edgar Allan – to jste si určitě domysleli. Zdá se, že slavný básník a jeden z otců moderní detektivky a hororu je v podobné situaci jako Dracula – plánuje o něm film úplně každý. Sylvester… (více)

Reklama

Reklama