Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hubačova výtečná a dodnes zmiňovaná dramatizace slavného stejnojmenného románu Jamese Clavella. Špičkové herecké obsazení Vinohradského divadla v režii Antonína Moskalyka. Píše se rok 1979 a v tuhé normalizaci je závan anglosaské tvorby na prknech divadla jako zjevení. Z inscenace byl pořízen filmový záznam, ale nebyl nikdy uveden. (sator)

(více)

Recenze (15)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tento záznam je z roku, kdy jsem se narodil. Pamatuju si z dětství, že byl uveden v televizi, ale tehdy jsem byl příliš malý, abych plně pochopil předváděné. Až jako "mladý dospělý" jsem se dostal ke knize a filmu a nakonec i do divadla, V novějším nastudování hrál Krále Svatopluk Skopal a Petra Jan šťastný, v dalších rolích ze jmen co pamatuju Ladislav Frej, Martin Zahálka, Václav Vydra, Oldřich Vlach, Jan Potměšil. Protože i to už je asi dvacet let, tak to nemůžu říci jistě, ale myslím, že byla v novém nastudování hra mírně upravena, některé dialogy přepsány a myslím že i posloupnost některých vedlejších scén byla změněna. Bylo to stejně dobré jako toto zpracování, kdy je zážitek vidět naše přední herce v takových rolích. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Záznam si velice dobře pamatuji z televize. Sice jsem byla poměrně mladé děvče, ale Král krysa se do mne nesmazatelně vepsal. Oslovilo mně to natolik, že jsem si přečetla knižní předlohu. Skvělé herecké výkony. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Film je adaptací slavného románu Jamese Clavella, do něhož se promítly autorovy vlastní životní zážitky a zkušenosti. I on sám strávil v podobném táboře téměř tři roky a stal se jedním z 10 000 přeživších z původně 150 000 vězňů. Ilja Prachař jako pl. Smedley Taylor. Jaromír Hanzlík jakoTex. Radoslav Brzobohatý jako Peter Marlowe. Petr Haničinec jako King nebo Boris Rösner jako Grey ()

rt12 

všechny recenze uživatele

V té době, kdy hráli přestavení ,,Krále Krysy" na Vinohradech, byl kumšt získat lístky. Pro propagaci Americké armády byl stažen z repertoáru, že bylo vyprodané divadlo nikoho nezajímalo. Absurdistán opět zabodoval. Jeden z nezapomenutelných počinů Vinohradského divadla. ()

sator

všechny recenze uživatele

Divadelní režii měl tehdejší režisér divadla na Vinohradech Jiří Dalík (14.09.1920 -11.01.2008). V současné době vysílání divadelního záznamu "Král Krysa" neplánujeme, a to z důvodu chybějící licence, která by nám umožňovala jeho uvedení. Váš e-mail však předáváme kolegům jako možný námět pro zakoupení licence a znovuuvedení pořadu na obrazovkách České televize. Televizní scénárista Hubač neměl do této divadelní hry s divadlem žádnou zkušenost. Byl ale osloven ředitelem Vinohradské divadla k práci na divadelní hře Král Krysa a protože inscenace byla nadmíru úspěšná, stal se trvalým spolupracovníkem divadla na Vinohradech.  Divadelní hra se hrála dlouhých 5 let v kuse, ale protože jakémusi odpovědnému pracovníkovi začala vadit přítomnost mnoha amerických reáliích na pódiu a tiché spiklenectví s diváky, hru muselo divadlo na Vinohradech stáhnou z repertoáru. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Také jsem viděla záznam divadelního představení (tuším, že někdy v osmdesátých letech) v televizi! A celé se mi nezapomenutelně vrylo do paměti - hlavně duo Brzobohatý a Haničinec. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Proslulé jméno nestačí.¬         Herci přehrávají tak šíleně, že se na hru nedá dívat; ještě tak na divadle si to dovedu drobet představit, ale ve filmovém záznamu to je holé neštěstí. Proslulá jména českých herců v očích soudného a vidoucího diváka takový debakl neomlouvají, naopak, je to ostuda jejich, ale hlavně režiséra taktéž proslulého, pana Moskalyka. Navíc mám podezření, že režie, scénář ani sami herci nebyli se schopni řádně vžít do předváděného prostředí, tak cizímu "reálnému socialismu".¬                 Obecně, české divadelní záznamy dramatických předloh od konce 60. let až po konec 90. let minulého století nebývají dobré, alespoň pokud posuzuji podle těch několika (šesti), které jsem náhodně shlédl. Z těch opravdu podařených mohu zmínit pouze jeden záznam, a to Maryšu režiséra Jana Grossmana z Divadla Vítězného února v Hradci Králové, z r. 1981. Ty ostatní trpí zhusta stejnými nešvary jako zde recenzovaný Král Krysa (za všechny uvádím Bratry Karamazovy E. Schorma z Divadla Na zábradlí, z r. 1981, a Charleyovu tetu v režii I. Weisse z divadla Na jezerce v pražských Nuslích, z r. 1969 — oba opěvované záznamy těchto her jsou zcela průměrného podání i ducha). ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Fakt ne. Jak herci teatrálně přehrávají je nechutné. Kupříkladu scéna se zapalovačem. V knize i filmu je to scéna, kde se napětí dá krájet, zatímco tady je to jak v Našich furiantech. Haničinec jako král je typově naprostý omyl a Brzobohatý je na roli již starý. Měli dát Marlowa Satoranskému a krále Hanzlíkovi. ()

vaviva 

všechny recenze uživatele

nemohu souhlasit s tvrzením že nebyl nikdy uveden, vždyť jsem se na to v tv dívala a bylo to nezapomenutelné představení ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Život je to, co je. Nic předtím, nic potom. Jsou jen dva druhy lidí. Ty, co jsou na prodej, a ti, co se dají koupit. / Už ani rakev pro něj nemám. Jen pytel od rejže. / Bůh není a vy to víte. Je mi vás líto, důstojnosti. Takže tady máme knihu, film a divadelní zpracování. Knihu vynechám, jsme na filmové databázi. Takže v čem je Hubačovo zpracování lepší než film? Jednoduše řečeno - ve všem. Japonci se v divadelní verzi vyskytují také málo, ale jsou - v postavě kapitána Jošimy - vykresleni mnohem lépe. Čestný Marlow je čestnější, šikovný King šikovnější (Haničinec byl prostě a jednoduše báječný) a doktor doktorovatější. A Brzobohatý? Ten komentář nepotřebuje. V kombinaci s Haničincem tvoří opravdové divadelní Umění. Tohle představení nemá chybu, vůbec žádnou. / Záleží přece na jediný věci na světě, aby člověk zůstal naživu. A aby měl prachy. Prachy! Všechno ostatní jsou kecy. Kecy! ()

EddieIron 

všechny recenze uživatele

Záznam byl vysílán někdy v roce 90 nebo 91,což si pamatuju podle toho,že jsem se na něj díval na vojně.A ještě jednou bych to chtěl vidět. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

jako pamětník jsem to viděl i na divadle i v TV a jakkoli považuji knihu za ještě lepší - ona se našim hercům britská a americká mentalita nehraje snadno (film Bryana Forbese to jasne demonstruje, prostě my ty třídní rozdíly nemáme pod kůžé, jako Britové), tak musím říci, že to bylo velké divadlo, Brzobohatý skvělý, bohužel takového chlapa od té doby české herectví nemá (Borise Rosner byl jiný macho). Byl jsem kluk, ale knihu jsme měl načtenou a dojem z představení byl ůžasný. Tehdy Vinohrady měly několik velkých kusů, jojo. Doporučuji ()

LadysR2 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze tv záznam . Nedávno. Na můj vkus možná až moc dramaticky pojaté, ale to dávám za vinu divadelnímu řemeslu. Jinak všichni herci naprosto vynikající. Poměrně statickou kameru dokonale vyváží strhující výkony snad všech. Doporučuji každému, kdo ještě neviděl. A české televizi se divím, že takovou "kládu" nekoupí a nevysílá ()

Reklama

Reklama