Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Podporučík Jareš (O. Pavelka) z ostravské kriminálky je pro jisté pracovní nepříjemnosti převelen do Prahy. Jeho spolupracovníky se stávají kolega Bílek (M. Vašut), kterého zná již z dřívějších let, a mladý obětavý Ivan (M. Dlouhý). Při pátrání se Jareš projeví jako člověk nekompromisní a vytrvalý, metody jeho práce se však příliš neslučují s představami nadřízených, a proto se brzy dostává do konfliktů nejen s nimi, ale i s osobami z vyšších společenských kruhů. Vyšetřováním několika zdánlivě nesouvisejících případů, jako je překupnictví, loupež, ale i vražda, odhalí Jareš dokonalou organizaci pražského podsvětí, do kterého patří nejen lidé z nižších společenských vrstev. Jeho překvapivé zjištění, kdo všechno je zapleten do kriminální činnosti, je korunováno šokující skutečností, že ani jeho kolega Bílek není bez viny… (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Když jsem otevřel Březinův Lexikon českého filmu, nabyl jsem pocitu, že Divoká svině je snad nejhorším českým filmem. Myslím, že není, jen trpí tradičními nedostatky tvorby v žánru akčním a detektivním. Například snaha o autenticitu a syrovost připomíná marné pachtění např. Kamarádů do deště. Mohl bych s výčtem pokračovat dál (třeba o autorovi scénáře Pavlu Frýbortovi), ale je to zbytečné - ne tak strašný, ale docela normální film. Tím teď ale spíše myslím pro "normální večer na nově." Asi tak nějak. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl nádhernej skanzen konce 80let, Jandák bez pupku, před cikánama se ještě nemuselo chodit po špičkách, oblečení ze kterýho by blil i Fantozzi, Vašut s vlasama, oprejskaný domy, fízlové v zelených mundurech a veksláci jako elita zločinu i ekonomiky současně, privátní bordely v 1+1, kde se za pár mařen vyšukávali dederóni, jako ten film sám o sobě stojí více méně za vyliž prdel, ale kdo tuhle dobu zažil, pookřeje a tasí nějakou tu hvězdu za tu atmosféru, která vede ke vzpomínkám. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

"Cikán se naučí dřív lhát, než se vůbec naučí mluvit." - Kdyby tohle dneska někdo řek ve filmu, tak se různý ochránci lidskejch práv a multi-kulti propagátoři z toho pomažou hovnama. Jinak mně se tahle krimi z konce socialismu docela líbila. Prostě konec 80. let v plný kráse. Přehlídka příšernejch hadrů, ještě horších účesů, vexláci, esenbáci, bony, valuty, Václavák po setmění, atd... Já mam pro tyhle filmy určitou slabost. Ale téměř 2-hodinová stopáž byla asi trochu moc. Našly se tam chvíle, kdy jsem se nudil. Navíc jsem tak trochu alergickej na Pavelku. Jinak závěr s Jandákem (toho naopak musim pochválit) mě skoro nahlodal, abych dal 4 hvězdy. Ale jak jsem si film tak nějak přehrával zpětně v hlavě, tak hluchejch míst tam bylo dost. Vyházet z toho tak 20 minut by filmu jenom prospělo. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nic víc než průměrná krimi. Ale ovšem také nic míň. Příběh je dobrý a zpracování také není nijak špatné. Přistupoval jsem k filmu nedůvěryhodně, ale nakonec jsem byl docela potěšen. Jak říkám příběh kvalitní je, jen lépe zpracovat, mohlo to být ještě lepší. Takto slušný průměr. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní kriminálka zasazená do špinavého prostředí. Vašut jako zkorumpovanej policajt je celkem fajn. No a vůbec se v tom filmu dá objevit kritika tehdejší doby. Hlavně se nikdo nebojí říct na plnou hubu slovo cikán. Jinak předpokládám, že i kvůli roku vzniku tenhle film hodně zapadl prachem.60% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Socialistická kriminálka s asertivním přístupem a nečekaně akčním konceptem. Herecké obsazení sestává z herců, jejichž profláklost bych řadil do relativní oblasti. Kriminalisté si občas hrají na velké zbojníky, přičemž je (ne)věrohodnost nastavena docela šikovně. Ty charaktery zkrátka pobavily nad tím, jak se to bralo vážně. Film nasadí docela slušné tempo a jede v jakési linii vyprávění, téměř s odosobněným vyzněním. To, že chybí výraznější dějový záchytný bod, je posléze docela znát, protože režisér Kubišta nedává moc velkého prostoru divákovi, aby předestřené informace nějak emotivněji zpracoval. Pořád se tedy jede v jednom neselhávajícím tempu i v jednání postav, ale divácký prožitek zažívá stagnaci. Vykreslené podsvětí a míra zločinu se střídavě potkávají až bojují s nevěrohodnými aspekty, a i celkem odráží i realitu tehdejší doby. Kladu značný důraz na slovo "tehdejší", protože tak je nutné k filmu přistupovat, i ho tak brát. Vše už je poměrně utopie. Jedním ze zajímavých aspektů filmu, je jeho akční pojetí. Samozřejmě nečekejme nic extra, pokud jde o akční scény, zaměřující se především na automobilové honičky, za nimiž jsou cítit profesionální kaskadéři, nikoliv herci. Vše to pokukuje po západním stylu, není se co divit, když se podíváme na rok vzniku, který se datuje s oslabením bolševika, který dříve nepřípustné prvky, už celkem v pohodě a bez větších zásahů tehdy povážlivě přísné cenzury, nechával být. K tomu ovšem nebyl vynechán stále ten horlivý a zásadový přístup socialistických vyšetřovatelů bránících naši socialistickou vlast před průtokem amerikanismu a imperialistického vlivu. Tuhle kriminálku američtí "imperialisté" ovlivnili, jak je vidno na jejím pojetí, avšak přes dynamickou kameru a uvědomělé výkony hereckých představitelů, se nedá označit za mimořádně řemeslně natočenou. Nejvíc se na téhle krimi podepisuje její obstarožnost, která už zřejmě nikoho z gauče nezvedne, když by se náhodou tenhle film objevil v televizním vysílání. Bude přítomen i divácký smích, a to je u vážně míněné krimi, poněkud nevítaná ingredience. 40% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Frýbortova Veksláka jsem v osmdesátých letech přečetl doslova jedním dechem. Ale film o akci kriminalistů mi přišel hodně amatérský. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Nápad dobrý, ale zpracování slabé. Navíc každému musí být jasné, že se z Vašuta vyklube zločinec. To není spoiler, to je prostě předvídatelné. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nepamatuji se, že bych film viděl dříve, každopádně, podle zdejšího hodnocení jsem očekával téměř katastrofu. Ta se ale nekonala, naopak mě velmi mile překvapil Ondřej Pavelka v hlavní roli i slušná zápletka. Děj je sice občas příliš rozvláčný, ale stále se něco děje, takže celkem ubíhá. Uvědomil jsem si také, jak jsme dnes již citliví na romskou tematiku, narážky a přímo urážky tohoto etnika se z filmu jen sypou. A kriminalista v podání Stanislava Třísky je neskutečně sympatický. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Solidna - slusna kriminalka zasadena do znecistenej spinavej normalizacnej Prahy. Trestna cinnost kvitla vo velkych mestach uz v stredoveku, takze ani v Prahe nic nove. Jo a schopne dialogy, nechyba ani dobove zobrazenie Prahy. Slusny film - ktory si urcite radsej zopakujem nez vsetky tie Kamenaky, Bastardy, Babovredy a podobne "nadhery". 65 % ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu svižně natočená kriminálka v dobových kulisách (mj. Smíchov, Václavák) se zajímavou směsicí menších herců, z nichž největší brzdou je Vašut. Scénář ve snaze uchopit prostředí pražské galerky působí naivně, naproti tomu režie nabízí jistotu a tempo, ovšem zaostává v rytmu vyprávění, kterému příliš neslouží ani ♫ hudebně-zvuková složka. Ve filmu často frekventovaná a nekorektně podávaná "cikánská výprava" dnes do televizí moc nepronikne, závěrečná Jandákova "kachlíčková" scéna ovšem může být kultovní. 2-3* ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Ve městě velikém, sinavém. Bují pokoutná temnota. Škodná s osinami kličkuje chaosem. Honáci s odznakem /se/ plaší. Visí okem nad  mechanismem "slin" chobotnic autostrád. Zakaleným dnem vltavských, naplavených sinic, stád. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Divoký to teda bylo a svině je Kubišta, že do týhle "drsňácký" kriminálky zakomponoval tolik výborných herců. Podobný průser jako Nahota na prodej. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Film, který zřejmě dojel na dobu vzniku, jinak by byl podle mě známější. Velkou chybou je pouze hlavní role Ondřeje Pavelky, který je marný... Jinak to má velmi zajímavou vypovídající hodnotu a takovou tu bezprostřední syrovost: Nahota, cikáni, přesdržky... s ničím se nezachází v rukavičkách a funguje to a myslím, že to bylo lepší, než dnes, kdy ta opatrnost v lidech předsudky jen vytváří. ()

Reklama

Reklama