Reklama

Reklama

Luther

(seriál)
  • Velká Británie Luther (více)
Trailer 3
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (2010–2019), 19 h 40 min (Minutáž: 57–62 min)

Tvůrci:

Neil Cross

Scénář:

Neil Cross

Hrají:

Idris Elba, Dermot Crowley, Warren Brown, Ruth Wilson, Michael Smiley, Paul McGann, Nikki Amuka-Bird, Steven Mackintosh, Saskia Reeves, Indira Varma (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(20)

Vrchní inspektor John Luther patří v nadsázce řečeno k pomyslné svaté trojici BBC, již představují jména Wallander, Sherlock, Luther. Tři rozdílní detektivové, kteří v současné seriálové tvorbě zastupují to nejlepší, co je v kriminálním žánru k vidění (a se všemi máte možnost se setkat ve vysílání ČT). Luther, drsný londýnský detektiv Útvaru pro těžké zločiny, představuje typ vnitřně rozervaného hrdiny, který se kromě řešení kriminálních případů musí vypořádat i se svými vnitřními démony. Je to člověk, který práci obětoval vše a ona se mu odměňuje peklem. V jednu chvíli na jeho adresu zazní, že kdyby ve správném životním okamžiku přečetl jinou knihu, mohl být někým úplně jiným, třeba knězem. John Luther není obyčejný detektiv. Při vyšetřování využívá neortodoxní metody, kašle na zavedené postupy a prosazuje své vlastní pojetí spravedlnosti.
V titulní roli exceluje Idris Elba, který byl za své strhující ztvárnění nejednoznačného hrdiny oceněn prestižním Zlatým glóbem v kategorii nejlepší herec v televizní minisérii nebo televizním filmu. Temnému ladění seriálu odpovídá i celkový vizuální styl, tvořící neodmyslitelnou součást jeho úspěchu. Špičkovému zpracování odpovídá též zvláštní péče věnovaná hudební složce. Vedle triphopových legend Massive Attack, jejichž skladba Paradise Circus podkresluje úvodní titulkovou sekvenci, zazní v závěru každé epizody pečlivě zvolená píseň takových hudebních veličin, jakými jsou Marylin Manson, Muse, Beck, Nina Simone nebo skupina Grinderman. (Česká televize)

(více)

Videa (38)

Trailer 3

Recenze (377)

kinej 

všechny recenze uživatele

Další perfektní počin BBC. V porovnání se Sherlockem je Luther trochu uvěřitelnější, ale zase ne úplně, a hlavně o dost potemněleješí. Víceméně dokonalý seriálový produkt, v němž občas zaskřípe násilné roubování hlavní zápletky na ty dílčí (obzvlášť ve 2. sérii), ale jedná se o tak dobrou podívanou, že se tím všechna případná negativa vyvažují. A třetí série je zatím nejlepší. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Měl jsem ze začátku problém si na Luthera v podání Idrise Elby zvyknout. Ale nakonec sympatie převládli, a já děkuji BBC za další velice zdařilou kriminální minisérii s obzvláště vyjímečnými posledními dvěma díly. Ruth Wilson, jako chladnokrevný zabiják sympatizující s hlavním hrdinou, je zde vynikající, doufám, že někdy v budoucnu si střihne i nějakou další větší roli. 1. serie 6 dílů, 2. serie 4 díly, 3. série 4 díly a dokonale vychytaní protivníci. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// John Luther is THE man. Asi to má co dělat i s faktem, že Johnové jsou obecně borci. John McClane, John Rambo, John Matrix, Bruce Way... fajn, to možná není John, ale je to taky borec ergo by to klidně mohl být John. Anyway, John Luther je rozhodně po právu jedním z nich. Tohle je špinavej, hnusnej Londýn a bad guys tu tvoří jenom ti nejhorší z nejhorších. Psychopati, maniaci, vojáci, sérioví vrazi a další si tu kráčejí ulicemi a jediný, kdo se jich nebojí je náš John. Vlastně ne, on se jich bojí stejně jako my. Luther ale nemá na výběr, protože někdo se jim stavět do cesty musí. Stojí ho to jenom ženu, osobní život, zdraví a koneckonců i rozum.1. série - 100 %, 2. série - 90 %, 3. série - 90 %, 4. série - 80 % ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Luther se v mých očích blíží asi nejvíce k Wallanderovi, ačkoli, díky bohům, není tak depresivní a já si po jednotlivých dílech nemusel dávat panáka, abych zahnal úzkost. I tak má John Luther doma svých problémů dost a do toho řeší ty nejbrutálnější vraždy v Londýně. A řeší je brilantním a neortodoxním způsobem až se občas jeho parťákům i nadřízeným ježí chlupy v zátylku. Aby se Lutherovi žilo ještě veseleji, pověsí se mu hned v prvním díle na paty psychopatická Alice, se kterou hlavní hrdina naváže víc než podivný vztah. Výborní Idris Elba a Ruth Wilson v další nadprůměrné detektivce z posledních let. Až si kolikrát říkám, že toho začíná být nějak moc. 95% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Další z řady výborných britských kriminálek. Počáteční díly jsou sice značně nevyrovnané, jak v tempu, tak v místy i ději, ovšem ke konci se to rozjede nevídaným způsobem a poslední 2 epizodu považuji téměř za žánrovou dokonalost. Idris Eldba to navíc podrží i v těch slabších okamžicích. Ostatní postavy jsou také výborně napsány a hlavně zahrány. Sherlock získává do řad britských kriminálek dalšího výborného kolegu.90% 2. Série - Oproti výtečně první řadě malinko zklamání, trable s puberťačkou už prostě tolik netáhnou. I přesto však stále vysoký kriminální nadrůměr. 80% 3. Série - Návrat na vrchol se vším všudy. Realistické, syrové, napínavé a Idris Elba potvrzuje, že John Luther je prozatím jeho životní rolí. Ten chlapík má na první hollywoodskou ligu. Závěrečný případ s veřejným strážcem pořádku patří mezi ty nejlepší z celého seriálu a výtečné parťáctví mezi Lutherem a Ripleyem musí tvůrcům závidět většina americké produkce. Závěr musel potěšit každého fanouška. Pokud další série opravdu nebude, tak se britský drsoň rozloučil opravdu v nejlepším. Po této sérii je to pro mě definitivně jedna z nejlepších a nejoblíbenějších kriminálek vůbec. 90% ()

Galerie (312)

Zajímavosti (5)

  • Neil Cross, spisovatel a jediný scenárista tohoto seriálu, napsal také román "The Calling", který se odehrává těsně před první řadou seriálu a končí v místě, kde začíná první epizoda. (Gar-mogoth)
  • Ve scéně, kdy Benny (Michael Smiley) vyhledává informace o podezřelém, je možné v jednom záběru vidět, jak má na ploše kromě fotografie podezřelého rozehrané miny. (TheJokerCZ)
  • Každá série končí stejnou větou "So, now what?", v překladu "Takže, co teď?". (J009)

Související novinky

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

25.03.2017

Hollywood se už řadu let snaží zremakeovat Útěk z New Yorku. Béčková uberklasika nedávno vyhrála soudní spor, v němž vytřískala peníze z Útěku z MS-1 (prý šlo o neautorizovanou předělávku), a teď ji… (více)

Luther vs. Enterprise

Luther vs. Enterprise

27.03.2015

Idrise Elbu možná znáte jako seriálového detektiva Luthera, už se ale objevil i v několika blockbusterech. Thor, Prometheus, Pacific Rim... to je hodně solidní resumé a často se mimochodem mluví o… (více)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (více)

Idris Elba posílá akční pozdrav z Paříže

Idris Elba posílá akční pozdrav z Paříže

14.11.2013

Hvězda detektivního seriálu Luther a interpret nejlepšího letošního motivačního proslovu (Pacific Rim – Útok na Zemi) dostal chuť na akci ve stylu 96 hodin. Akční špionážní thriller Bastille Day měl… (více)

Reklama

Reklama