Reklama

Reklama

Luther

(seriál)
  • Velká Británie Luther (více)
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (2010–2019), 19 h 40 min (Minutáž: 57–62 min)

Tvůrci:

Neil Cross

Scénář:

Neil Cross

Hrají:

Idris Elba, Dermot Crowley, Warren Brown, Ruth Wilson, Michael Smiley, Paul McGann, Nikki Amuka-Bird, Steven Mackintosh, Saskia Reeves, Indira Varma (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(20)

Vrchní inspektor John Luther patří v nadsázce řečeno k pomyslné svaté trojici BBC, již představují jména Wallander, Sherlock, Luther. Tři rozdílní detektivové, kteří v současné seriálové tvorbě zastupují to nejlepší, co je v kriminálním žánru k vidění (a se všemi máte možnost se setkat ve vysílání ČT). Luther, drsný londýnský detektiv Útvaru pro těžké zločiny, představuje typ vnitřně rozervaného hrdiny, který se kromě řešení kriminálních případů musí vypořádat i se svými vnitřními démony. Je to člověk, který práci obětoval vše a ona se mu odměňuje peklem. V jednu chvíli na jeho adresu zazní, že kdyby ve správném životním okamžiku přečetl jinou knihu, mohl být někým úplně jiným, třeba knězem. John Luther není obyčejný detektiv. Při vyšetřování využívá neortodoxní metody, kašle na zavedené postupy a prosazuje své vlastní pojetí spravedlnosti.
V titulní roli exceluje Idris Elba, který byl za své strhující ztvárnění nejednoznačného hrdiny oceněn prestižním Zlatým glóbem v kategorii nejlepší herec v televizní minisérii nebo televizním filmu. Temnému ladění seriálu odpovídá i celkový vizuální styl, tvořící neodmyslitelnou součást jeho úspěchu. Špičkovému zpracování odpovídá též zvláštní péče věnovaná hudební složce. Vedle triphopových legend Massive Attack, jejichž skladba Paradise Circus podkresluje úvodní titulkovou sekvenci, zazní v závěru každé epizody pečlivě zvolená píseň takových hudebních veličin, jakými jsou Marylin Manson, Muse, Beck, Nina Simone nebo skupina Grinderman. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Loki_Six k tomuto seriálu (26)

Luther (2010) 

DCI John Luther: It's my lucky coat. Alice Morgan: Lucky? Right. Well, I'd take it back to the shop if I were you. Get your money back. It's obviously defective. ()

Série 1 (2010) (S01) 

"I wonder; why did your wife turn her face from you, John? Why did she do that? Is it because you shine so bright?" ()

Epizoda 1 (2010) (S01E01) 

"I love to talk about nothing. It's the only thing I know anything about." ()

Epizoda 2 (2010) (S01E02) 

"Don't you ever worry that you're on the devil's side without even knowing it?" ()

Epizoda 3 (2010) (S01E03) 

Mark North: And if I refuse? What if somebody actually stood up to you and refused? Alice Morgan: Hmmm. Well then, I'd have to leave. And then one night, I'd have to come back. ()

Epizoda 4 (2010) (S01E04) 

"Want to know the real tragedy about marriage? Women always think men will change, but they don't. Men think women won't change, but they do." ()

Epizoda 5 (2010) (S01E05) 

"You give me 100% of what I want, you get back 100% of Jessica. You bring me 80% of what I want, you get 80% of Jessica, and so on. You take longer than an hour, you don't get to know how she died or where I dumped her." ()

Epizoda 6 (2010) (S01E06) 

"Excellent. Where do we start?" ()

Série 2 (2011) (S02) 

"Now what?" ()

Epizoda 1 (2011) (S02E01) 

"I'm going to remind people what it's like to be really scared. Have you ever heard of Spring-heeled Jack?" ()

Epizoda 2 (2011) (S02E02) 

"I know men like you the way you know men like me, and I know you wouldn't have done this if you believed there was the least chance of it coming back on you. Well, guess what. It's come back on you like the Hand of God, and the next words from your mouth will determine the weight and velocity of the staggering tonnage of shit that's about to plummet onto your head." ()

Epizoda 3 (2011) (S02E03) 

"Bedlam Axis has been around since 1960s. It's used a lot like an RPG - role-playing games. So, the arrow going upwards indicates predictability, law and order. The arrow going across indicates unpredictability, chaos." ()

Epizoda 4 (2011) (S02E04) 

"It's a scoring system. You score a certain amount of points for who you kill, and then get bonuses for where you kill 'em and how you kill 'em. So it's sort of a tally of Experience Points." ()

Série 3 (2013) (S03) 

"I want to know exactly how he handles that investigation. And I mean every move by move, breath by breath. If he breaks the law, I want his head on a stick." ()

Epizoda 1 (2013) (S03E01) 

"There was a park ranger. In America, that is. He was struck seven times by lightning. Seven times. Actually made the Guinness Book of Records for being the unluckiest guy in the world. Or maybe the luckiest guy in the world, depends on how you look at it." ()

Epizoda 2 (2013) (S03E02) 

"If you take me down, I'll take you down even faster and even harder." ()

Epizoda 3 (2013) (S03E03) 

DCI John Luther: Well, can't we just pull it down or trace it to the source or whatever you do with websites? DSU Martin Schenk: Apparently now it's been posted from Uzbekistan, or Kasakhstan... one of the 'Stans. ()

Epizoda 4 (2013) (S03E04) 

"You assert a fabulous moral conscience, John. This adherence to unwritten law, yet, time and again, it devastates the people you claim to hold dear but you don't stop. Seems to me your conscience has killed more people than I have." ()

Série 4 (2015) (S04) 

"Do you never do this? Do you never come up to a really high place and wonder what it would be like to fall?" ()

Epizoda 1 (2015) (S04E01) 

"I don't care if you're fucking Sting." ()

Související novinky

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

25.03.2017

Hollywood se už řadu let snaží zremakeovat Útěk z New Yorku. Béčková uberklasika nedávno vyhrála soudní spor, v němž vytřískala peníze z Útěku z MS-1 (prý šlo o neautorizovanou předělávku), a teď ji… (více)

Luther vs. Enterprise

Luther vs. Enterprise

27.03.2015

Idrise Elbu možná znáte jako seriálového detektiva Luthera, už se ale objevil i v několika blockbusterech. Thor, Prometheus, Pacific Rim... to je hodně solidní resumé a často se mimochodem mluví o… (více)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (více)

Idris Elba posílá akční pozdrav z Paříže

Idris Elba posílá akční pozdrav z Paříže

14.11.2013

Hvězda detektivního seriálu Luther a interpret nejlepšího letošního motivačního proslovu (Pacific Rim – Útok na Zemi) dostal chuť na akci ve stylu 96 hodin. Akční špionážní thriller Bastille Day měl… (více)

Reklama

Reklama