Reklama

Reklama

Luther

(seriál)
  • Velká Británie Luther (více)
Trailer 3
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (2010–2019), 19 h 40 min (Minutáž: 57–62 min)

Tvůrci:

Neil Cross

Scénář:

Neil Cross

Hrají:

Idris Elba, Dermot Crowley, Warren Brown, Ruth Wilson, Michael Smiley, Paul McGann, Nikki Amuka-Bird, Steven Mackintosh, Saskia Reeves, Indira Varma (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(20)

Vrchní inspektor John Luther patří v nadsázce řečeno k pomyslné svaté trojici BBC, již představují jména Wallander, Sherlock, Luther. Tři rozdílní detektivové, kteří v současné seriálové tvorbě zastupují to nejlepší, co je v kriminálním žánru k vidění (a se všemi máte možnost se setkat ve vysílání ČT). Luther, drsný londýnský detektiv Útvaru pro těžké zločiny, představuje typ vnitřně rozervaného hrdiny, který se kromě řešení kriminálních případů musí vypořádat i se svými vnitřními démony. Je to člověk, který práci obětoval vše a ona se mu odměňuje peklem. V jednu chvíli na jeho adresu zazní, že kdyby ve správném životním okamžiku přečetl jinou knihu, mohl být někým úplně jiným, třeba knězem. John Luther není obyčejný detektiv. Při vyšetřování využívá neortodoxní metody, kašle na zavedené postupy a prosazuje své vlastní pojetí spravedlnosti.
V titulní roli exceluje Idris Elba, který byl za své strhující ztvárnění nejednoznačného hrdiny oceněn prestižním Zlatým glóbem v kategorii nejlepší herec v televizní minisérii nebo televizním filmu. Temnému ladění seriálu odpovídá i celkový vizuální styl, tvořící neodmyslitelnou součást jeho úspěchu. Špičkovému zpracování odpovídá též zvláštní péče věnovaná hudební složce. Vedle triphopových legend Massive Attack, jejichž skladba Paradise Circus podkresluje úvodní titulkovou sekvenci, zazní v závěru každé epizody pečlivě zvolená píseň takových hudebních veličin, jakými jsou Marylin Manson, Muse, Beck, Nina Simone nebo skupina Grinderman. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele BoredSeal k tomuto seriálu (5)

Série 1 (2010) (S01) 

Nadupaná, výborně napsaná a obsazená kriminálka bez čehokoliv, co by mi přišlo trapné narozdíl od vyhypovaného Sherlocka. Líbily se mi i jednotlivé případy, velmi nápadité a různorodé. Postavy byly zajímavé a strašně se mi líbil jak vztah Luthera s jeho manželkou, tak i podezřelá Alice. Doufám, že i další série budou tak povedené. ()

Série 2 (2011) (S02) 

Těžký propad oproti první sérii. U jedničky se mi hodně líbila i vizuální stránka, ale dvojka je z nějakého důvodu nasnímaná děsně bídně, obzvláště v interiérech, kdy připomíná nějaké docu-drama nebo levný TV seriál a pitomě zoomuje příliš blízko na postavy, navíc se nepochopitelně vyžívá v nudných dlouhých záběrech, jak někdo někam jde. Kameraman si asi chvílemi myslel, že točí další Potomky lidí, ale takové napětí se mu delšími záběry rozhodně nepodařilo vytvořit ani náhodou. Další zklamání bylo, že oproti nápaditým a různorodým vrahům v předchozí sérii jsou tady pouze dva případy, každý natažený na půlku série, a to je naředěné velmi úmornou spojovací vedlejší linkou, ve které vydíraný Luther dělá poskoka zdánlivě neporazitelnému zlu, které pak setře v závěru úplně jednoduchou operací, kdy si říkáte, proč se s tím vlastně nevypořádal rovnou. Taky mě zklamalo, že po bombastickém závěru první série zajímavou trojici nepoužili scénáristi líp - z Marka je jakýsi asistent Luthera a Alice (asi ještě zábavnější než sám Luther) je tady lacině odklizená, aby náhodou snad seriál nebyl víc zábavný. Fakt jsem se moc nebavil, snad až poslední díl byl trochu lepší. ()

Série 3 (2013) (S03) 

Po technické stránce výrazné zlepšení oproti odfláklé a hnusně nasnímané druhé sérii (která ovšem měla dobré padouchy). K bombastičnosti scénáře k první sérii se už bohužel nedokáže vrátit ani trojka a hlavní nosnou linií této série je úplně dementní konspirace antifanklubu Luthera s hrozně zahraným policistou záporákem, kde prostě jen kroutíte hlavou a díváte se, jak scénáristi manipulují s oblíbenými postavami. Ano, dokáže to odvést pozornost od zajímavých detektivních případů, taková je to otrava. Naštěstí se to zlepší v posledním díle s návratem super postavy, která by měla pro jistotu být vždy a všude a zachraňovat, co se dá. ()

Série 4 (2015) (S04) 

Strašná ukázka tvůrčí krize, která tento seriál bohužel od první série postihuje často. Dodělá hned na začátku fanoušky off-screen smrtí jedné z nejlepších postav seriálu a pak nás mučí s duchařinou, to je u pochmurné krimi degenerace nejtvrdšího kalibru. Co takhle radši postavu, se kterou si nevíte rady, třeba v sérii úplně vynechat? Krimi příběh je tentokrát velmi nezajímavý, Luther se pořád chová divně a je to zatím nejhorší série. ()

Série 5 (2019) (S05) 

Čtvrtá série byla úplná katastrofa a to především kvůli stupidnímu odklizení Alice ze seriálu za to, že herečka měla plný kalendář - no snad stačilo jí prostě na pár sérií vynechat než předvést takový odpad. To rozzuřilo část fanoušků, kteří považují Lutherův vztah se sociopatkou za jeden z nejzajímavějších prvků seriálu (definitivně po smrti jeho ženy) a tak si vydupali řádný návrat, naštěstí ne ve verzi "Alice je duch". Zároveň se ale museli zamyslet nad tím, že pro významnou část fandů je tahle postava pomalu zábavnější než sám Luther a tak je návrat vražedkyně Alice patřičná jízda, která divákům připomíná, že mít takovou oddanou, posedlou kamarádku není zadarmo - a to myslím, že tahle série zvládla velmi dobře až na úplně pitomý závěr. Když k tomu přidáte slušný případ sériového vraha, které vedle Lutherových osobních problémů tvořily základ kvalit, je to po několika ne úplně vyvážených sériích vlastně zdařilá sezóna s trochu pitomoučkým finále, pokud jste si nevšimli, že Luther se už vedle svých kriminalistických schopností už pár sérií chová naprosto debilně a neprofesionálně. ()

Související novinky

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

25.03.2017

Hollywood se už řadu let snaží zremakeovat Útěk z New Yorku. Béčková uberklasika nedávno vyhrála soudní spor, v němž vytřískala peníze z Útěku z MS-1 (prý šlo o neautorizovanou předělávku), a teď ji… (více)

Luther vs. Enterprise

Luther vs. Enterprise

27.03.2015

Idrise Elbu možná znáte jako seriálového detektiva Luthera, už se ale objevil i v několika blockbusterech. Thor, Prometheus, Pacific Rim... to je hodně solidní resumé a často se mimochodem mluví o… (více)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (více)

Idris Elba posílá akční pozdrav z Paříže

Idris Elba posílá akční pozdrav z Paříže

14.11.2013

Hvězda detektivního seriálu Luther a interpret nejlepšího letošního motivačního proslovu (Pacific Rim – Útok na Zemi) dostal chuť na akci ve stylu 96 hodin. Akční špionážní thriller Bastille Day měl… (více)

Reklama

Reklama