Reklama

Reklama

Škola zoufalých srdcí

(seriál)
  • Austrálie Summer Heights High

Obsahy(1)

Zábavný, absurdní a mnohdy šokující komediální seriál sleduje život trojice ze střední školy Summer Heights High - učitele Mr. G., Ja'mie Kingovou ze soukromé dívčí školy, která je tu na studentské výměně, a studenta z Tonga Jonaha Takaluu. Všechny tři ztělesňuje autor scénáře, komik Chris Lilley.  Australský komediální seriál se odehrává na „průměrné“ státní střední škole Summer Heights High, z níž vyčnívají tři individuality. Tou první je sebestředný učitel dramatu Mr. G., který je odhodlán změnit podobu výuky svého předmětu a poté, co sám sebe jmenuje uměleckým režisérem, začne psát vlastní muzikál. Druhou je tak trochu nemravná studentka Ja'mie Kingová, která sem přišla na výměnu z exkluzivní dívčí školy a v neznámém prostředí prožívá traumata dospívajících dívek. A do třetice se setkáme s uličníkem jménem Jonah Takalua z Tonga, který připomíná přírodní živel a dělá všechno možné, jen aby se nemusel zabývat svými povinnostmi. Není hloupý - ale rozhodl se, že nebude ani chytrý. Jediné, co má tahle trojice společné, je skutečnost, že ji hraje jediný člověk - autor scénáře, komik Chris Lilley. Zábavný, absurdní a mnohdy šokující seriál nám odhaluje svět, v němž maličkosti nabývají obří velikosti, kde jsou důležité sociální skupiny, kde vznikají životní dráhy, formuje se myšlení, jsou ničeny naděje a plní se sny. Seriál získal dvě ceny Australského filmového institutu a dvě ceny Logie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

AngelG 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych si nemyslela, že bych si při tomhle mini seriálu přála, aby to mělo víc dílů, ale skutečně tomu tak bylo. Byla jsem opravdu v šoku, že něco tak prostého mě už od prvního dílu může tak hrozně chytnout. Samozřejmě je to hlavně díky Chrisu Lilleyovi, který si zde nejen zahrál tři hlavní postavy, ale ještě to celé napsal. Tak neskutečně přesvědčivě se do těch rolí vložil, že člověk úplně přestal vnímat, že je to stejný herec a na postavy se díval jako na tři individuály. A jelikož je jednou z postav 12ti letý kluk a druhou 16ti letá holka, tak fakt smekám před jeho talentem. Pokud tedy máte rádi suchý humor, v mnoha směrech mi to připomínalo britské sitcomy, tak tohle vás rozhodně chytne a já můžu jen děkovat za youtube nebo spíš lépe řečeno youtubery, kteří mě už tolikrát seznámili s filmy a seriály, o kterých se tady ani neví. ()

Dalda 

všechny recenze uživatele

Jako parodie je to dobré a často velmi výstižné. Parádní herecký výkon. I love your bins, they're so random. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Absolutně dokonalé, naprosto excelentní! Tato slova přesně a naprosto dokonale charakterizují tento komediální seriál z Austrálie. Seriál Škola zoufalých srdcí je jiný než všechny komediální seriály, které jsem kdy viděl. Je originální, je zajímavý, je atraktivní, je vtipný, je svérázný, ale je především svůj, a to je hlavní. Jeden herec, kterým je Chris Lilley, zde hraje tři hlavní postavy. Tou první je Ja´mie, namyšlená výměnná studentka, která si chce zkusit, jaké to je chodit místo na soukromou školu na školu státní. Tím druhým je egoistický učitel dramatické výchovy Mr. G., který má pocit, že se svět točí jen kolem něj. A tou třetí postavou je student osmého ročníku, který na této škole patří k polynéské menšině, a jmenuje se Jonah Takalua, kterého bezpečně poznáte podle toho, že jeho koníčkem je breakdance a sprostá slova tvoří základ jeho slovníku. Každá z těchto postav zde prožívá své různé příběhy, tyto postavy se navzájem nikdy nesetkají. Musím říci, že obdivuji Chrise Lilleyho, že všechny tři postavy dokázal tak perfektně zvládnout a každé z těch postav vtiskl jiné vlastnosti, jiné výrazy. To, co zde tento herec předvedl, to je více než obdivuhodné, to je na ohromný a nekončící aplaus, protože s tímhle seriálem se jen velmi obtížně loučím, a jakmile jsem včera uviděl poslední díl, tak mi nezbylo než říci" já chci ještě". Všechny tři postavy jsem si zamiloval, každá z nich je zvláštní a každá z nich dokáže svůj příběh v pohodě utáhnout. Chvalozpěvy bych zde mohl psát ještě dlouho, napadá mě toho ještě spousta, co jsem zde nevyřkl, ale ani sebevětší chvála nenahradí vlastní prožitek ze seriálu, skutečně dokud se na něj nepodíváte, tak nemáte šanci pochopit mé nadšení. A poslední díl, to bylo už jen úžasné finále, kdy Mr. G. uvede svůj původní školní muzikál, Ja´mie organizuje rozlučku pro studenty 11. ročníku a Jonah je definitivně vyhozen ze školy. Skvostné zakončení skvostného seriálu. Nezbývá než poděkovat HBO za to, že tento seriál zakooupila a uvedla v Česku, protože to rozhodně stálo za to. Jen škoda toho dabingu, seriálu by asi mnohem více slušely titulky nebo ještě lépe bych dabing třech hlavních postav svěřil spíše Liboru Boučkovi, protože Chris Lilley je mu až neuvěřitelně vzhledově podobný a moc bych za to nedal, že mají i podobný hlas. Nemám nic proti Janu Maxiánovi, který daboval hlavní role, ale přišlo mi, jakoby téměř nepracoval s hlasem a všechny postavy daboval téměř totožně, jeho pokusy o ženský hlas v případě Ja´mie působily spíše směšně a mezi hlasem Mr. G. a Jonaha jsem chvílemi nepociťoval téměř žádný rozdíl, což je asi chyba. Každopádně ale to nic nemění na tom, že HBO patří velké díky za uvedení tohoto seriálu v české premiéře. A také pochvala za vynikající český název, který přesně vystihuje povahy všech tří hlavních postav. Tento geniální seriál s kultivovaným a příjemným humorem si nezaslouží nic jiného než maximální hodnocení, takže zcela zaslouženě uděluji pět hvězd. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Krátke osemdielne austrálske mockumentary z prostredia strednej školy z roku 2007 predstavuje pohľad na trojicu veľmi svojských postavičiek, ktoré stvárňuje komik Chris Lilley. Študent z ostrova Tonga Jonah, výmenná študentka zo súkromnej školy Ja'mie a výstredný učiteľ Mr. G tvoria základ seriálu, ktorý do značnej miery stavia na kontroverznosti a na tom, že si prakticky neberie žiadne servítky. Robí si srandu z homosexuálne orientovaných ľudí, telesne aj mentálne postihnutých, cudzincov, sebapoškodzovania či samovrážd. Jednoducho mix, ktorý by v súčasnosti (2022 a neskôr) prakticky nemal žiadnu šancu na vznik, pretože by bol zrušený ešte vo svojom zárodku. Dokazuje to aj jeho odstránenie zo streamovacej služby Netflix. Čo sa týka celkovej kvality, ponúka osem dielov momenty, pri ktorých sa divák skutočne zasmeje, najmä ak ide o momenty, na ktorých by sa smiať nemalo. Zároveň je však seriál plný scén, ktoré sa snažia byť vtipné nasilu, majú vyložene nádych trápnosti a určite mu nijako nepomáhajú. Takisto by nebolo na škodu, keby Lilley stvárnil viacero postáv, než len tri, pretože - hoc sú akokoľvek dobré či zlé - sa pomerne rýchlo zunujú. Výnimku predstavuje iba Mr. G, ktorý sa, paradoxne, ako jediný neskôr nedočkal vlastného spin-offu. Summer Heights High je so všetkým, čo ponúka, počinom, ktorý výraznejšie nenadchne, ale takisto ani neurazí (ak si teda divák nepotrpí na prílišnú politickú korektnosť). Chris Lilley dokazuje, že je schopný dobre sa vžiť do viacerých charakterov, rovnako ako aj napísať obstojný komediálny scenár, ktorý prakticky nikoho a nič nešetrí. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ať v Česku nebo v Austrálii, skoro na každé škole se najde problémový grázl, egomaniakální kantor a studentka, jejíž asertivita hraničí s duševní poruchou. Chris Lilley si napsal a zahrál všechny tři. Zprvu těžko věřit, že jde o téhož člověka – tak přesvědčivě své party zvládnul. Nestvořil žádné karikatury tří uvedených typů. Jestli přehání, pak jen trochu, aby vyhověl komediální stránce díla. Jonah, Ja'mie a pan G jsou ale povětšinou zábavní tím, jak blízko mají k realitě. Stejně jako prostředí, kde se natáčelo a které věrohodně oživují přirození studenti. Takhle to na školách vypadá, akorát to na místě zpravidla není taková sranda jako s odstupem, „přefiltrované“ kamerou. Protože nejde o pouhé komické figurky, bylo mi těch lidí líto, i když hlavně pro jejich nepoučitelnost, a párkrát mne až zamrazilo ze scénáristovy nekompromisnosti. Pokud má dojít k něčemu neblahému, prostě k tomu dojde, neboť tak už to jednou v životě chodí. Zvrat k lepšímu na poslední chvíli nepřichází. Při některých krutých scénách, které byly svým způsobem vtipné, jsem se za svůj smích skoro styděl. Jindy jsem zas nevěděl, jestli se smát, nebo být znepokojen přesností, s jakou Lilley vystihnul středoškolskou realitu (jejím koncentrátem je brutálně naivní muzikální vystoupení v poslední epizodě). Obsah by působil méně dokumentárně, nebýt dokumentaristického způsobu natáčení, čímž seriál spadá do stále početnější skupiny tzv. mockumentů (anglický a americký Kancl, Modern Family). Kamera často zabírá postavy šmírácky z větší dálky nebo přes sklo, hojně je využíváno v klasických hraných seriálech takřka zapovězeného zoomu, titulky nás informují o jménech a funkcích promlouvajících atd. Summer Heights High (na český překlad lze reagovat leda Jonahovým oblíbeným tagem) pro mne představuje hned několik překvapení, z nichž to největší se týká Chris Lilleyho, člověka zjevně velice nadaného a právem kritického k preferované podobě institucionální výchovy. Ještě lepší spojení kousavého (ale nikoliv výsměšného) humoru a dramatu o věcech, které by se měly řešit, než anglický Kancl. 90% ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama