Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V hlubinách 486 metrů vysokého finského pohoří Korvatunturi se nachází nejstřeženější tajemství Vánoc. Čas vyhrabat ho právě nastal a je více než jasné, že po těchto Vánocích už nebude nikdo pochybovat o tom, že Santa Claus existuje. (Allien.9)

Recenze (180)

Sopholojong 

všechny recenze uživatele

Mali chlapci s nabitymi puskami na pleciach, skoro zombie Santa Clausovia, pole s vyvrazdenymi sobmi, rohaty demon zamrznuty v lade, absencia matiek... Toto si v Hollywoode nikdy nedovolia. A aj keby, tak by sme hned mali zaujimavejsie filmove Vianoce. K tomu este otec "finsky Mark Wahlberg", buracajuca hudba ako z 200 milionoveho epickeho filmu, skvele hrajuci "capart", ktory je na konci najvacsim hrdinom, neopozerane finske exteriery a hlavne reziserska chut ist zabavne proti vianocnym tradiciam. Jedinou slabinou je prave kratka minutaz... chcel by som ochutnat viac z tohto "posahaneho" mini-sveta. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Konečně vím, co dávají 24.12 v osm večer na FT1 místo "Z prdele klika 2,3,4" či jiného homoskvostu pana Trošky! Finští spratci musejí tikat jako hodinky, když vědí, že při porušení morálních standardů je na Vánoce Satan Klaus uvaří v kotli, zbičuje xmrti nebo předhodí sobožravým elfům! Výchovný efekt takovéto vikingské pediatrie musí předčít i u nás tolik progresivní Kuřimskou metodu! Dokonale vybroušený skandinávský klenot, který bych povinně naordinoval všem, jímž při Zázraku na 34. ulici ujel Polární expres! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Skvělá hororová komedie a nakonec vlastně dost odlišné oproti mému původnímu očekávání. Je prostě fajn se občas dočkat podobnýho zábavně originálního úletu. O to víc ale zamrzí závěrečných dvacet minut, v nichž Rare Exports značně utrpí tím, že zcela zbytečně začnou používat otravná klišé dětských rodinných filmů (do té doby je to téměř čistý komediální horor). Dovětek upomínající k původním kraťasům to pak zase povytáhne drobet nahoru, takže rád udělím 80 %. Každopádně se Rare Exports v mžiku stanou kultovním vánočním filmem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem si ve Finsku pustil první pořádnej finskej film. Jenže mi to potvrdilo skutečnost, že Finové jsou fakt nesmírně divnej národ. Kdo jinej by dokázal mrtvýho Santu Clause strčit do obrovský hory v Laponsku, řikat tomu mohyla, následně ho vykopat a nechat oživit? Praštěný až na půdu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €1,948,000Tržby USA $236,347Tržby Celosvetovo $4,015,133║ teda Severania fakt valia a zahanbujú Americké vysokorozpočtové produkcie, Santa má novú tvár, úlet ako sa patrí a záver len pridáva na intenzite, maškrta /80%/ ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ani si netrufam hadat aku historiu ma za sebou Ďed Maróz :-). Vianocne ciernohumorny gulas s fajnovymi ingredienciami, ktore zanrovo sem-tam nieco zburaju, sem tam vtipne podtrhnu ale hlavne atmosfericky chytia za srdce minimalne ako pohlad na Stedrovecerny stol plny dobrot... . ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprostá vánoční šílenost. Finové zůstali věrni své temné skandinávské tradici a natočili něco velmi temného a také hodně ujetého, tenhle mix pochmurné kvazinordické mytologie a vánočního dětského filmu je málokdy vídaný originál a vpravdě skutečný autorský film. Režiesér a scénárista v jedné osobě Jalmari Helander použil koncept svých úspěšných krátkometrážních filmů (Rare Exports Inc. 1 & 2) a rozvedl ho do celovečerního skandinávsky potemnělého skvostu. Je fakt, že finský humor je dosti odlišný od běžného standardu zbytku Evropy, a tedy i našeho (ale i ten má při reflexi zvenčí také svá výrazná specifika, takže co už...), kdo se však již setkal kupříkladu s Leningradskými kovboji či mlčenlivými komediemi Aki Kaurismäkiho, bude vpodstatě připraven na ten (ne)čekaný kulturní šok. Jalmari Helander je navíc schopný režisér a i při zjevně nevelkém rozpočtu vládne dobře svému řemeslu, což je obvyklá Achillova pata nízkorozpočtových (nechci v souvislosti s tímhle samorostlým snímkem použít slovo ,,béčkových") filmů. Tenhle ujetý rodinný film je prostě nadmíru osobitý, má své silné vnitřní kouzlo (stejně jako jeho vousatí podivínští hrdinové) a ve své výsledné podobě mne nadchl svou jinakostí, otravnou a vlezlou vánoční atmosféru dokáže prosvítit jako máloco jiného... :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Tohle budou setsakramentsky chladné vánoce.... To jednou takhle o Vánocích vykopou ve Finsku bohem zapomenutou pohádkovou bytost. Santu Clause! A on přichází zjistit, kdo zlobil a kdo byl hodnej!!!! Nejdřív to vypadá celkem zajímavě, než mi dojde, že je to jen taková vánoční anekdota. Hoďka a čtvrt (na rozdíl od S.Clause) nezabije, ale doporučuji film shlédnout o Vánocích v rodinném kruhu. Třeba některé z dětí odpadne a Vy ušetříte za dárky. (Nebo Vás napadne něco jinýho...) Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nečtu a proto neznám pravdu o S.Clausovi. 2.) Zjistím, jak slaví Vánoce ve Finsku. 3.) Pochopím, že Santa od Coca Coly je podvod! 4.) Utvrdím se v podezření, že Václav Klaus k nám přijel z Finska. PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Áno, bolo to originálne, zaujímavé a odohrávalo sa to vo veľmi peknom prostredí. Stále mám však pocit, že sa z toho dalo vytrieskať omnoho viac. Vlastne to bola taký oddychovka, v ktorej sa toho až tak veľa neudialo. Aspoň že som sa v závere dočkal nejakej miernej "akcie", nebyť toho, šiel by som s hodnotením ešte nižšie. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Od Produkce Finsko,Norsko,Francie a Švédsko jsem čekal zřejmě více, když se seskládají mé favorizované země do jednoho filmu a výjde z toho pouze " pohádka " tak jsem zklamán! 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Značne originálny a miestami pekne vizuálne spracovaný film. Sympatickí herci, pôsobivá výprava a príjemne krátka minutáž. Samotnú snímku je žánrovo ťažké zaradiť. Chvíľku má niečo z hororu, potom prejde do neprístupnej vianočnej rozprávky (nahí elfovia s bimbásikmi). Má to niečo z drámy (seriózne súcitenie s postavami) a nakoniec sa to skončí zvrhlo. Miestami neškodné chlapčenské nezbedné dobrodružstvo (v ktorom majú všetci strašne čudné mená) a následne sa idú rezať mŕtvoly ako v Jednoduchom pláne. Každé normálne dieťa tento film vyplaší (elfovia vyzerajú ako nafetovaní opití vychudnutí bezdomovci, ktorí dva týždne nejedli, majú po ruke ostré predmety a nikde nie je polícia). Dočkáte sa nielen nečakaných zvratov, ale i logických dier a nedopracovaných pasáží. Akoby na dlážke strižne končili vysvetľujúce dialógy a celé úseky (elfovia sa v jednej scéne krompáčmi dobíjajú do skladu a v druhej chlapík zo skladu v pohode vyjde, hodí tri čokolády do snehu, sadne do helikoptéry a odletí preč). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Co tu kurva melo bejt? Cekal jsem vrazdiciho Santu a dostal jsem hovno. Prostredi je sice fajn, ale herci jsou docela otravny a 99% casu se nic nedeje, furt to vypada, ze uz uz se to rozjede a stejne nic z toho. Par scen je sice docela stylovejch, banda elfu je super a neda se rict, ze bych se vylozene nudil, ale tohle proste neni ani horor, ani komedie a uz vubec ne akcni film. Slabsi 3*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Finský film s výlučně pánským obsazením a marketingem lepším než je zboží, které prodává. Představte si crossover filmů Fargo a Vetřelci, k němuž napsal scénář Chris Columbus a režie byla svěřena Davidu Jařabovi. Zhruba tak bizarní ten film je. Nejprve vybudí zájem o tušenou bubulegraci, jenže ta příprava na cosi velkého nějak divně dlouho trvá a v druhé půlce začíná být stále jasnější, že film nemá mnoho co nabídnout a před vytažením esa z rukávu jen získává čas, aby byl jakžtakž celovečerní. Zlý Santa, kvůli němuž se na to vlastně díváte a slibujete si, jak všem natrhne sáně, se dlouho nezmůže ani na nějaké to zlověstné Ho-Ho-Ho. Následný pokus udělat z komorního napínáku na poslední chvíli akční spektákl vyzněl rozpačitě. Věřím, že z toho nádherně praštěného námětu by se dalo vykřesat něco podobně zábavného jako je třeba Bubba Ho-tep. Ale protože už po několika hodinách od vidění mám potíže vybavit si detaily děje nebo jména postav, tuším, že to zkrátka nebyl "zážitek na celý život", že brzy vyprchá a tři hvězdičky mu musí bohatě stačit. 60% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Severský vánoční fantasy horor(!), dětsky dobrodružný, sněživý, trošku černokomediální. Je hora a v ní Santa, ale není to vysmátý bělofousý špek a la Coca-Cola, nýbrž pradávný děckožravý postrach uklizený do ledu. A pak je tu táta se synem, žijící hned pod tou horou. Film je to střídmý (nečekejte další bláznivinu typu DEAD SNOW, SANTA's SLAY, nebo BAD SANTA) zvláštní, s uklidňující atmosférou. A líbil se mi, nepochybuju, že si ho zopáknu někdy na 24/12. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na drsnej vánoční horor, kterej bude směrovanej trochu do komedie, ale nedostal jsem v podstatě vůbec, ale vůbec nic, drtivou většinu času se nic neděje a v podstatě až do konce se člověk ničeho nedočká a tak to jediný, co za něco stojí je nalezení smradlavýho dědka, kterej by rád spapal děti, ale nějak svojí snahu zapomene pořádně rozvinout, což je pořádná škoda, protože vypadal parádně a zajímavý prostředí a atmosféru to taky rozhodně má, ale to co se pak děje dál už nestojí ani za řádek navíc. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Na základe 2 krátkometrážnych "Rare Exports" srandičiek, ktoré však pre mňa boli iba príjemnými jednohubkami aké by sa mi ale viac krát pozerať nechcelo, vystavali tvorcovia tento krásny, plnohodnotný, vianočný skoro horor. Objavenie pôvodného Santa Clausa, ktorého kvôli bezpečnosti detí zaživa pochovali vo Fínskom pohorí, je fajnovým, atmosférickým, severským príbehom, ktorý chytí a nepustí. Krásny zimný audiovizuál, sympatické a neopozerané herecké obsadenie, skvele nasadené tempo, ktoré postupne prituhuje, luxusne vyvážená atmosféra i postupné odkrývanie príbehu a k tomu určitá detská fantasy stránka, ktorá našťastie vôbec nepôsobí otravne, naivne či infantilne. To všetko smeruje k našlapanému, akčne ladenému záveru, ktorý síce nie je 100%ný, ale uzavrie to ku spokojnosti diváka a ešte to aj bonusovo previaže so spomínanými kraťasmi. Potenciál síce nebol dokonale využitý a podobne ako napr. u nedávneho "Sint" by človek v určitých úsekoch čakal viac, no komplexne som veľmi spokojný a určite si to ešte pozriem znovu, minimálne cez ďalšie Vianoce. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Tak hororově komediální film jsem dlouho neviděla a tahle vize Santa Clause požírajícího děti mi zjevně navěky naruší onu image laskavého staříka v červeno-bílém hábitu, kterou tak vehementně prosazuje Coca Cola. (Ještě štěstí, že u nás nosí dárky Ježíšek.) Dle traileru jsem sice čekala něco lehce jiného (Santa se dostává na scénu až v druhé polovině filmu), ale nelituju, protože tenhle finský mix se zlověstně se tvářící pohádkovou bytostí, kradenými radiátory, drsným chlápkem s výbornými brýlemi a vtipnou angličtinou mi sedl skvěle. Za dokonale absurdně geniální závěr přihazuju pátou hvězdičku. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Sympatická blbosť do doby kedy sa velenia ujal ten malý zmrdík. V tom momente sa z toho stala stupídna blboť, ktorú nezachránil ani ten krásne bizarný záver. Veliká škoda. 55% ()

helljahve 

všechny recenze uživatele

Tak som sa na staré kolená konečne dozvedel ako to je naozaj s tým Santom. Od filmu som čakal neakú väčšiu akciu. Ale elfovia s krompáčmi nemali chybu. Keby bol celý film ako posledná pol hodina, dal by som viac. Tak mi to vyšlo na 50%, čo je vlastne celkom dobré, a ešte 10% prihodím za originalitu, takže je to trochu viac než dobré :-) ()

Související novinky

S. L. Jackson – další prezident v ohrožení?

S. L. Jackson – další prezident v ohrožení?

14.05.2013

Být americkým prezidentem je prostě ta nejnebezpečnější funkce na planetě. Ale zároveň je to dobrý způsob, jak se stát akčním hrdinou. Tak to alespoň vidí Hollywood. Ani se nebudeme prohrabovat v… (více)

Reklama

Reklama