Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečný film, ve kterém nejsou středem děje vojáci, ale zdravotní sestry, které mnohdy zažívají ty nejděsivější situace mimo bitevní pole. Snaží se pomoct raněným a utěšovat je i během nejtěžších útoků. Film se snaží realisticky vykreslovat nejen charaktery různých postav, ale zejména roli ženy ve válce. (topr harley)

Recenze (5)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Výborně zrežírovaný i napsaný film. Silné ženské hrdinky v kinematografii je téma, které minimálně posledních několik let silně rezonuje okrajovou i mainstreamovou tvorbou. Nezřídka má však film s výraznou ženskou postavou problém, aby primárně nepůsobil jako pouhá snaha o feministickou podívanou. Proto mě mile překvapilo, jak dobře napsané a zahrané jsou hlavní 3 hrdinky So Proudly We Hail!. Jejich charaktery působí přirozeně, suverénně i zranitelně zároveň, tak jak to prostě v životě bývá. Celý film se pak úspěšně vyhýbá kýčovitému a patetickému patriotismu a naopak se mu daří vyzdvihnout civilní rovinu osudů všech přítomných postav, i neutěšenost války a absurdních situací. Opravdu zručně natočený a přesvědčivě zahraný snímek. 7/10 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímok je postavený hlavne na vynikajúcich hereckých výkonoch, až potom nasleduje strhujúca akčná stránka. Výpravný film, ktorý je jeden z mála príkladov americkej vojnovej kinematografie počas druhej svetovej, kde to všetko nepôsobí ako gýč a červená knihovňa. ()

Reklama

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Válečné drama zachycující osudy a životní příběh skupiny zdravotních sester Červeného kříže, které byli z důvodu útoku Japonců na Pearl Harbor v prosinci 1941 a vstupu Ameriky do války převeleny z původně rutinní akce na ostrově Hawaii přímo do centra bojů na Filipínách a to konkrétně na poloostrov Bataan. Menší prostor zde dostala i Veronika Lake v pro ni docela netypické roli. Film je určitým věnováním právě těmto statečným ženám za jejich odvahu a odhodlání. Film je to velmi zajímavý, poutavý, dramatický a dojemný. (snad možná trošku dlouhý). 80% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tento film sa zaoberá ľuďmi, ktorí nemajú radi vojnu a namiesto toho ukazuje vysokú cenu ľudského života. Opäť to nezmieriteľné americké vlastenectvo, film mal slúžiť na zvýšenie morálky počas vojny a v roku 1942 nikto ani nemohol tušiť, ako tá vojna skončí. 5.5.1942 armádne lietadlo priváža 8 zdravotných sestier z Filipín do Austrálie. Sú to jediné ženy ktoré prežili z vojenskej základne Corregidora. Po kapitulácii Battan a Corregidor Japonci internovali zajatcov a nasledoval pochod 80 tisíc vojnových zajatcov do Camp O´Downell. Organizátori tohto pochodu boli po kapitulácii Japonska popravení. Ešte skôr, 12.3.1942 z ostrova uteká na palube štyroch člnov generál Douglas MacArthur s rodinou a niekoľko štábnych dôstojníkov. Svojich vojakov nechal napospas Japoncom, dokonca nechal potopiť aj konvoj tak túžobne očakávanej dodávky vojnového materiálu. .Niektorí z jeho bývalých mužov z Bataanu a Corregidoru, ktorí prežili japonské zajatie, mu to do smrti neodpustili. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel v Agouře, v Salron Sea a v Sherwoodu Forestu v Kalifornii. (rafix)
  • Cenzúra na Slovensku film zakázala pre osoby mladšie ako 16 rokov kvôli vete, ktorú prednesie vojak svojej dievčine: „S tebou sa mi dobre spí.“ (Biopler)

Reklama

Reklama