Reklama

Reklama

Pětidílné drama z blízké budoucnosti od oceňovaného scénáristy Petera Berryho sleduje skupinu postav, mezi kterými nechybí matematik, humanitární pracovník nebo zoufalý otec a kteří se všichni snaží řešit krize svých osobních životů, než se nevědomky zapletou do jedné velké světové záhady.
Stephen Ezard se vrací do Anglie zúčastnit se pohřbu svého bratra Michaela - a nachází svět, který kdysi znával, poměrně nenápadně, ale přesto v určitých zásadních momentech jiný. Bezpečnostní nařízení jsou mnohem přísnější a biometrické průkazy se staly povinností. Prohlídky cestujících na všech hlavních nádražích a letištích jsou běžnou praxí, veškeré veřejné prostory jsou neustále monitorovány kamerami a ozbrojené policejní patroly hlídají ulice.
Stephen se ocitá chycen v sevření mezi rostoucími silami vládních výzvědných služeb a politikou globální bezpečnosti a polosvětem ilegálních uprchlíků a nové třídy „podlidí" bez biometrického průkazu - a je brzy nucen konfrontovat své prvotní zalíbení v této nové společnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

emma53 

všechny recenze uživatele

Po zkouknutí mě jímá děs, že je něco takového možné, ale vůbec není těžké tomu uvěřit. Byla jsem nadšená hereckým obsazením a to především křehkou, ale odhodlanou Yasim, kterou hraje ne moc známá Anamaria Marinca a samozřejmě Benedictem, který mě k této další britské minisérii šmrcnutou sci-fíčkem přilákal a vedl si bravurně jako ostatně vždy. Scénář sice malinko pokulhával, takže jsem párkrát nevěřícně kroutila hlavou, ale v konečném verdiktu musím uznat, že The last enemy mělo bezvadnou atmosféru a napínák to byl do poslední minuty, takže tenhle seriál i přes některá negativa moc ráda doporučím. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Jsem trochu na rozpacích, jak ohodnotit tohoto Posledního nepřítele. Čtyři hvězdy jsou z velké části za úžasné herecké výkony všech protagonistů. Co se týče příběhu, něco mi tam skřípalo, i když to neumím definovat. Asi to bylo tou tajemnou postavou Russela v podání Roberta Carlylea, kterou jsem si nedokázala někam zařadit. Vím, že osobnosti nejsou černobílé, ale prostě mi to přišlo mystifikované nad míru. Co se týče poselství série, tak to je vcelku jasné, celá společnost se řítí do ří..ma stylem kdo chce kam, pomožme mu tam. Pro mě se asi za pár měsíců a let vytratí mnohé, ale nezapomenutelná zůstane scéna, kdy Yasim učí na sobě Stephena, jak odebrat vzorek krve. Ano, scény injekční stříkačky v akci nemám ve filmech vůbec ráda, ale tohle bylo fakt... pěkné. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Paranoia se šíří jako smrtelná infekce, stačí jediný dotek a člověk je odsouzený k doživotí pod drobnohledem vlády či jiných organizací, jejichž pohnutky můžou být zpočátku počestné, ale zákonitě se zvrhnou v prosazování osobních cílů. Vlastní tělo zrazuje: otisky prstů, krevní skupina, tvar zornice, DNA jsou nezaměnitelné a když jsi v systému, tak tě mají. Už nikdy nikam neutečeš. ____ Síla lehce antiutopistické série spočívá v tom, že vypráví o pouhém začátku diktatury nepřetržitého sledování. Domýšlet se, kam by takový svět vedl, je děsivé a mnohé otřesné možnosti jsou jasně naznačené. ____ Velkým kladem série jsou herecké výkony, hudba a kamera, jak už bývá u britských počinů zvykem. Scénář nasadí hodně vysokou laťku prvními díly, ke konci už příliš sází na náhlá geniální vnuknutí, která posunou děj dál. Přesto ale nenudí a dokáže udržet napětí. Kupodivu obsahuje i nenápadně poťouchlý humor (např. ve scéně, kdy si čistotou obsedantně posedlý muž nemůže umýt ruce v umyvadle, nad kterým se sklání, mnohé dialogy jsou vtipné a dvojznačné). Scénárista i režisér nezvolili snadnou cestu klišé, ale používali vlastní nápady a způsob vyprávění, a tak například nejvíc křehce erotická byla scéna učení se, jak odebírat krev. _____ Člověk s paranoidními sklony by se na tenhle seriál raději dívat neměl, pokud nechce strávit zbytek života v kanálech oblečený v jednorázovém plášti a s rouškou přes pusu! ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazené a zahrané, ale ten toporně napsaný scénář nechutně roztažený na 5 dlouhých epizod to táhne neskutečně dolů. The Last Enemy oplývá naprosto nezvládnutým uvržením do děje. Po několik epizod divák pořádně neví kdo je kdo a až se závěrem začnou věci dávat jakž takž nějaký smysl. A rozhodnutí obsadit ošklivku s lesbickým účesem do role ženské, která svádí dva chlapy současně, nerozumím. ()

Scylla 

všechny recenze uživatele

Napětí, akce, konspirace a Benedict Cumberbatch; to jsou hlavní motory téhle britské minisérie, které dobře fungují. Filmy skýtají dostatečně silný a pletichami propletený děj, takže se nestihnete nudit. Nevím, jestli to bylo úmyslem, nebo jednoduše nebylo moc prostředků, ale místy na mě zpracování působilo trochu lacině (zběsilé zoomy, nevýrazná hudba...), naštěstí se postupně díl od dílu zhušťuje atmosféra, takže to případné nedostatky přebijí. Veskrze dobrá podívaná u které aktuálnost témat nepříjemně mrazí. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

K této minisérii mě přivedla samozřejmě přítomnost Benedicta Cumberbatche, ale byl jsem překvapen, že není jedinou tváří kterou zde poznávám. Důležitou roli zde sehrál i Robert Carlyle (OUAT). Takže obsazení bylo velmi zajímavé a i méně známé herecké tváře se předvedly v dobrém světle. Problém začíná u příběhu. Ten mě jako takový zajímal a docela jsem se na něj těšil, ale dočkal jsem se tady hlavně zběsilého kombinování, neustálého měnění stran (dobrý vs. špatný) a zbytečného uspěchání některých věcí. Celou dobu mi například vadilo to, že se na to hlavní dvojice vrhla hned večer po pohřbu. Čekal jsem od toho však o něco víc, nebo možná o něco míň, když pomyslím na to překombinování. Celkově to však rozhodně bylo zajímavé a předneslo to několik myšlenek, které rozhodně nejsou sci-fi či ze vzdálené budoucnosti. Právě aktuálnost získává nejvíce plusových bodů. Navíc přišel v závěru ten pocit bezmoci, ze kterého nelze uniknout, což také beru jako pozitivum. Za podívání to stojí a fanoušky Cumberbatche to určitě nezklame... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

VELICE sugestivní zážitek ... s nepopsatelnou atmosférou ... která s povýšeným sarkastickým úsměvem stírá rozdíl mezi fikcí a realitou. Zbydou vám jen dotěrné, nesouvislé myšlenky, na které nejspíš nikdy nenajdete odpověď. Tak se dívejte - máte to zadarmo ... s osobním rizikem - a s nulovou zárukou. Co když víra v člověka, ve svobodu a v lepší budoucnost už dávno zemřela ? Co když spolu s technickým pokrokem, s vyprovokovanou a aktivně přiživovanou hrozbou terorismu a s neustálým zdokonalováním nejrůznějších sledovacích zařízení nastává soumrak hrdinů ? Co když tam máme nakročeno ? Co když správná otázka nezní JESLI, ale KDY ? P.S.: Co by asi dělal Sherlock, kdyby nebyl Sherlockem ? Měl by na to ? A pokud ne, kdo by ho zastoupil ? Co by nastalo ... co NASTANE ... POTOM ??? ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Amosférou mi to připomnělo stará dobrá Akta X, což je nemalá poklona této minisérii. A Anamaria Marinca a Benedict Cumberbatch jsou zde opravdu výborní... ()

Merkin 

všechny recenze uživatele

S posledním nepřítelem jsem prožila pět hodin plných napětí, nečekaných zvratů a přiměl mě se i hluboce zamyslet (či přinejmenším mě probudil z letargie). Opravdu iniciativně uchopená orwellovská tematika, exaktně obsazená, navíc dbající na detaily, což mě osobně asi zaujalo a potěšilo nejvíc (ministryně opravdu navštěvují kadeřnici, špičkový agent také vozí dcerku do školy a demonická sekretářka kuchtí doma večeři, zatímco sleduje přísně utajované záznamy z Afganistánu). Lehkost a naivita, s jakou zapadla puzzle hlavního hrdiny do složitého systému, jemuž se nedá uniknout, působily místy až komicky , v o to tragičtější pointu vyýstily v závěru. A co se mně ještě líbilo byly titulky.Tak originální pojetí z nich totiž utvořilo vlastně samostatnou uměleckou kategorii, kdyby si s nimi každý dal tolik práce, mohly by se za ně také rozdávat Oscary. Rozhodně vřele doporučuji :) ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Jenom jsem žasla a dech se mi úžil a říkal jsem si že tohle by měl vidět každej člověk. Úplně každej. Že to, co já dávno říkám, není až taková paranoia, jak se většině lidí kolem mě zdá. Občas se divím, že tohle vůbec mohla BBC pustit do éteru.(Asi proto, že děj je přeci jenom ještě pár let napřed a zatím to jde .)) Jistě, skepse mi říká, že je fuk, kdo co natočí, že lidi stejně budou pořád strkat hlavu do písku a dělat, že nic neví, ale... BBC série jsou už tradičeně vysoké kvality, tato není výjímkou. Benedict si ji přivlastnil naprosto suverénním způsobem, Marinci mu byla velmi rovnocennou partnerkou, zaujal ještě Robert Carlyle.. Ostatní dobří, bez výhrad. Už jsem to viděla asi třikrát a nejspíš ne naposledy. ()

loki5 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem zkoukl celý seriál v jednom dni. Prostě jsem nemohl čekat na další díly. A rozhodně to v člověku nenechá příjemné pocity. To co začalo jako drama postupně přešlo na špionážní thriller a konec (na to si odpověď najděte samy). A když se nad tím zamyslíte, tak to není až tak nereálné. Dnes člověk o sobě prozradí na internetu vše a i samotné reklamy, kterými vás bombardují jsou cílené dle historie vašeho surfování. Rozhodně bych to nedoporučoval nikomu kdo má sklony k paranoie jelikož tohle je ještě zhorší. Nejděsivější na tom je, že některé věci ze kterých zde mrazí jsou možné už dnes a za nějakých 10 let se klidně mohou stát realitou. Brrrr. Ostatně hrozná je i volba mezi tím být nikdo nebo být jen sledovaná loutka. Navrch je vše podtrženo skvělou atmosférou a úžasnými hereckými výkony Cumberbatche a Marincy (opravdu skvělý casting když člověk vezme, že by v hollywoodu její roli hrála nějaká modelka typu Angeliny Jolie) 90 % bez váhání 5* ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Cumberbatch může hrát i neasexuála,ale drobet úchylnýho,ta pani zas takovej z růže kvjet neni.I když,v Anglii...že..Nicméně informace o tom ,že by nějakou tajnější než tajnou službu řídila nějaká Moneypenny co vodvírá dveře někde v Downing street 10,mě příjemně překvapila! ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Neříkám že anglánům tyhle mini série nejdou, ale po State Of Play mám laťku vysoko. Tohle celkově není až tak dobře obsazené (hlavní hrdinka je nepochopitelně šeredná), ani tak zábavné, a hlavně tomu chybí velkolepý závěr. Asi jsem povrchní, ale depresivní zakončení mi bylo nepříjemné :-) ()

lisa.ginmi 

všechny recenze uživatele

Poctivě zpracovaný konspirační thriller. Je tu vše, co by mělo být - smysluplný scénář plný zajímavých detailů, přehledná režie a kamera, které se nesnaží hrát na líbivý efekt, ale velmi civilním a příjemným způsobem předávají příběh, a výborné herecké výkony. Benedict Cumberbatch tradičně skvělý, Anamaria Marinca poutavá. Napětí neopadne ani na okamžik. Atmosféra je dusná, scénář inteligentní, dialogy přirozené a zajímavé. Závěr strašidelný. ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Koľkí z vás sa už stretli s možnosťou pozrieť si seriál celý naraz - v jednom kuse? Je to podľa vás výhoda alebo naopak? Podľa mňa je to rozhodne výhoda a rovnako rozhodne to ovplyvňuje moje konečné hodnotenie. V tomto prípade som musel nechtiac urobiť asi týždňovú prestávku pred posledným dielom a na moje prekvapenie mi dobrú chvíľu trvalo, kým som si spomenul o čom vlastne boli predchádzajúce časti. "Na prekvapenie" spomínam preto, lebo dovtedy som seriál v duchu hodnotil o jednu hviezdičku vyššie. A podľa mňa je to pre nevýraznú, lacnú a minimalistickú (všetky tri artribúty také charakteristické pre Anglicko) réžiu. Skvelé obsadenie, celkom dobrý scenár a predsa vás to nijako neohúri. Nemôžem si pomôcť - ak by tento projekt mali na starosti určití Dáni, tak z toho mohla byť IMO pecka. ()

nenet 

všechny recenze uživatele

Není to bohužel až taková sci-fi, jak by se na první pohled mohlo zdát a to zanechává poněkud znepokojivý dojem. Nápad je rozhodně originální, herecké obsazení vynikající. Neobvyklá kamera nutí člověka udržovat pozornost a neotřelé dialogy přemýšlet. Množství akce, napětí i vztahů je vyvážené a na konci se, při troše dobré vůle, podaří divákovi najít i drobný náznak naděje. Drama jak má být. ()

minima 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin. Přesvědčil mě o tom, že bych mohla více sledovat světové dění. Ze začátku mi to totiž přišlo, jako trochu sci-fi, než jsem zjistila, že ten systém opravdu existuje... Postavy mi přišly všechny trochu vyšinuté, ale nekazilo to moc celkový zážitek. Cumberbatch precizní. Marinca krásná. Potěšil Carlyle. Viděno v anglickém znění bez titulků, takže mi pár věcí uniklo, přesto (nebo proto?) se mi to moc líbilo. Až do konce to bylo na hvězdičky 4, ale poslední díl tomu hvězdičku přidal, takových jsem věru moc v seriálové tvorbě neviděla, jestli vůbec nějaký. ()

Fuksinka 

všechny recenze uživatele

Napínák od začátku do konce. S výborným chytrým scénářem, bez pitomých klišé s nečekanými zvraty. Dokonalá atmosféra Dokonalý casting a od toho se odvíjející herecké výkony. Mezi hlavními postavami je chemie, která se hned tak nevidí. Nikdy bych neřekla, že z odebírání krve může být tak úžasná scéna. Plus i za hudbu. ()

Reklama

Reklama