poster

Přítomný okamžik (studentský film)

  • anglický

    Present Moment

Dokumentární / Krátkometrážní

Česko, 2007, 6 min

Režie:

Jan Šípek

Scénář:

Jan Šípek

Kamera:

Lukáš Hyksa

Komentáře uživatelů k studentskému filmu (5)

  • Radko
    odpad!

    Schválne sem dám text uvádzajúci film na webe doc.alliance: "Minimalistická úvaha o tom, zda jsou vnitřní stavy přenositelné skrze médium filmu. Cílem buddhistické meditace bdělosti je odstranit těkání myšlenek od minulosti k budoucnosti, bděle vnímat každý přítomný okamžik. Každé jedinečné TEĎ, TEĎ, TEĎ, která ubíhají stejně jako jednotlivá okénka filmu, zatímco drapák kamery rychle strhává metry drahého 35mm materiálu.".Citované znenie je presnou ilustráciou prevládajúceho prístupu k tvorbe: Kadejaký smradľavý odpad sa namaže medovými rečami. Nevadí absencia nápadu, hlavné je vedieť ju dokonale INTERPRETOVAŤ a OBHÁJIŤ. Veľa nového sa nevymýšľa, len sa neustále plano a prázdne interpretuje, vysvetľuje, analyzuje. Príznačné pre tvorivú hnilobu. A zďaleka sa to netýka len študentského dokumentu.(5.3.2013)

  • vypravěč
    ***

    Sympatický pokus zachytit nezachytitelné. Filmová políčka, jakkoliv hbitá, marně chňapají po čase a po dění v něm. Kola se na plátně nepřestanou otáčet nazpět. Tehdy.(15.5.2016)

  • SeanLSD
    *

    Má to svoj význam v kontexte východného vnímania sveta, času, ktorý nikam neutečie a večnosti, ktorá je ukrytá jedine v prítomnom okamihu, ale z hľadiska inovatívnosti, originality, námahy, technickej kvality či pracovného nasadenia, čo sú tiež nespochybniteľné spolu faktory filmového dokumentu – a to aj poetického či filozofického – je hodnota nulová. Nad hodnotou meditačnou, ani nie tak snímaného chlapíka, ale diváka, sa mi nechce filozofovať...(26.10.2010)

  • NeosinneR
    odpad!

    K videniu na Doc Alliance Films(18.11.2010)

  • mokrasek
    odpad!

    U mě to vyvolalo stejný efekt, jako když se kráva vykadí do vody a udělá to "cák".(23.5.2013)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace