Reklama

Reklama

Přítomný okamžik

(studentský film)
  • angličtina Present Moment
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2007, 6 min

Režie:

Jan Šípek

Scénář:

Jan Šípek

Kamera:

Lukáš Hyksa

VOD (1)

Obsahy(1)

Minimalistická úvaha o tom, zda jsou vnitřní stavy přenositelné skrze médium filmu. Cílem buddhistické meditace bdělosti je odstranit těkání myšlenek od minulosti k budoucnosti, bděle vnímat každý přítomný okamžik. Každé jedinečné TEĎ, TEĎ, TEĎ, která ubíhají stejně jako jednotlivá okénka filmu, zatímco drapák kamery rychle strhává metry drahého 35mm materiálu. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (6)

Radko odpad!

všechny recenze uživatele

Schválne sem dám text uvádzajúci film na webe doc.alliance: "Minimalistická úvaha o tom, zda jsou vnitřní stavy přenositelné skrze médium filmu. Cílem buddhistické meditace bdělosti je odstranit těkání myšlenek od minulosti k budoucnosti, bděle vnímat každý přítomný okamžik. Každé jedinečné TEĎ, TEĎ, TEĎ, která ubíhají stejně jako jednotlivá okénka filmu, zatímco drapák kamery rychle strhává metry drahého 35mm materiálu.".Citované znenie je presnou ilustráciou prevládajúceho prístupu k tvorbe: Kadejaký smradľavý odpad sa namaže medovými rečami. Nevadí absencia nápadu, hlavné je vedieť ju dokonale INTERPRETOVAŤ a OBHÁJIŤ. Veľa nového sa nevymýšľa, len sa neustále plano a prázdne interpretuje, vysvetľuje, analyzuje. Príznačné pre tvorivú hnilobu. A zďaleka sa to netýka len študentského dokumentu. ()

Marze odpad!

všechny recenze uživatele

Moc pěkný asociál. Sám uprostřed davu. V tomto hluku z aut a smradu se mu muselo dobře meditovat. Přitom pár metru dál na centrální autobusové nádraží Florenc, kde by si mohl jako student za 90% slevu zajet do přírody. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Sympatický pokus zachytit nezachytitelné. Filmová políčka, jakkoliv hbitá, marně chňapají po čase a po dění v něm. Kola se na plátně nepřestanou otáčet nazpět. Tehdy. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Má to svoj význam v kontexte východného vnímania sveta, času, ktorý nikam neutečie a večnosti, ktorá je ukrytá jedine v prítomnom okamihu, ale z hľadiska inovatívnosti, originality, námahy, technickej kvality či pracovného nasadenia, čo sú tiež nespochybniteľné spolu faktory filmového dokumentu – a to aj poetického či filozofického – je hodnota nulová. Nad hodnotou meditačnou, ani nie tak snímaného chlapíka, ale diváka, sa mi nechce filozofovať... ()

Reklama

Reklama