Reklama

Reklama

Obsahy(1)

George Lucas je stejně výrazným a komplexním úkazem jako jeho opus magnum Hvězdné války: geniální producent a režisér, revolucionář v oblasti zvláštních efektů, diváky milovaný i nenáviděný. A právě na jeho diváckou základnu se dokument The People vs. George Lucas zaměřuje. Jak ovlivnily Hvězdné války populární kulturu a celých několik generací filmových diváků? Jak se fanoušci stavějí k nové trilogii Hvězdných válek? A především, co říkají na Lucasovy zásahy do původní trilogie? Patří film divákům, nebo svému tvůrci? (kiddo)

(více)

Recenze (14)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Viac ako pohľad na Georgea Lucasa je to skôr sonda do toho, čo vytvoril ... do armády geekov, ktorí berú Star Wars niekedy až príliš vážne a či filmy patria Lucasovi, im, alebo niekomu inému. Výpovede fanúšikov sú doplnené o archívne rozhovory so samotným Lucasom i s inými tvorcami (trefní Coppola a Gaiman). Ďalší z dôkazov o tom, že Star Wars sú greatest story ever told - bigger than life! ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Ultimátní vyjádření fanoušků k postavě George Lucase a jeho Star Warsům plné nejen "přehnaných" emotivních reakcí, ale i mnoha inspirativních a pozoruhodných pohledů na věc - mluvím především o neuvěřitelném množství fan-tvorby, kterou Lucas a Star Wars inspirovali. Ukázek jsou ve filmu desítky a některé si budu muset po zhlédnutí dohledat (např. verze Misery nechce zemřít, kde fanynka chce po zraněném Lucasovi, aby přepsal Epizodu I). I když nepatřím k fanatickým star wars fanouškům a shodnu se s nimi jen v určitých věcech, velmi často jsem chápal jejich vášeň - a tenhle film je jakýmsi jejich dokonale zpracovaným mementem. (9/10) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Nádherný pohled na Star Wars univerzum a jeho masivní otisk v reálném světě... anebo proč "I love hating George Lucas" Ukazuje kouzelnou bizarnost nerdovského fandovství, obrovský dopad milované první trilogie... a PŘESNĚ vystihuje průsery trilogie nové a úprav staré, jako: - "Han shot first, period. Thats not nitpicking, thats destroing the story." - "Even Jesus was less hyped than Episode I... and that was a fucking bumer, dude." - "Lucas is like "fuck you": midichloriany, obchodní federace, jar jar,... Fanoušci všech věků ho svým nadšeným zájmem zabili, udělali z něj skutečného Darth Vadera, zlého génia marketingu... a on je za to vytrvale a pomstychtivě mrdá do oka, ničí jejich příběh, jejich svět... Ale ve skutečnosti nedělá ani to - on nepředělává staré Star Wars... on jen používá jejich materiál pro natáčení vlastních fanfilmů - což je imho hrozně fascinující myšlenka, kompletně převracející můj pohled na Star Wars reedice, a vlastně i všechny nové "pseudoStarWars". Jen kdyby někdy vydal ten nezměněný originál... snad až umře... a nasraní fanoušci s krumpáči v rukou rozeberou jeho sídlo na prvočinitele jen aby ten originál našli... 9/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

The People vs. George Lucas může zdánlivě vyznívat jako pouhý náhled do banálního skuhrání fanoušků, že nové pokračování obecně ceněného díla najednou není tak dobré, jak by každý chtěl. O tom to ale není. Dokument se pouští do šedých zón témat, jako je přehnané fandovství, neomezená tvůrčí kontrola jednotlivce a zejména „kde je hranice mezi vlastnictvím díla tvůrcem a vlastnictvím díla veřejností“. A ano, je extrémně smutné, že něco tak fenomenálního jako je první trilogie Star Wars zřejmě nikdy nebudeme moci legálně a kvalitně vidět v původní, nepozměněné verzi. Zároveň je tento dokument zajímavou časovou kapslí, protože s touto konkrétní sbírkou pohledů a názorů by byť jen o pár let později po akvizici Lucasfilmu Disneym a zveřejnění třetí trilogie nemohl ve stejné formě vůbec vzniknout. A kdyby jen zdejší dotazovaní v té době věděli, co s jejich milovanou ságou teprv udělá korporátní Mišák, ještě by na adresu „podivného strýčka“ George Lucase možná vážili slova. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Pro mě ceklem falešný nic nevypovídající dokument hrající si s populárním tématem a zabírající se pouze jednou stranou "konfliktu". Jedna část dokumentu se věnuje upravování SW, druhá novou trilogií SW. Já jsem viděl obě trilogie jen pár let po sobě, takže by se dalo říct, že bych je měl vnímat jako celek. Spíše k nim přistupuji jako ke dvoum kapitolám. Když si mám vybrat mezi Jar Jarem a Ewokama, tak pro mě budou vždycky horší Ewoci kvůli znatelně větší roli, kterou sehráli v příběhu. Nelíbí se mi spousta dalších věcí jako na jiných filmech, ale to k roli diváka patří. Sledovat padesátileté filmové tvůrce krátkometrážních amatérských snímků a komiky reprezentující lid, jak se dokáží vztekem zčervenat nad novou trilogií, která "znásilňuje" starou viděnou v deseti letech, mi přijde na jednu stranu zajímavé (retrospektivně), na druhou unavující, ale hlavně neadekvátní. Dále kritizují předhánění fanoušků po webu v nadávání na libovlné nelibosti, když přitom celý dokument předvádí to samé. Fakta či zdravější názory k tématům jsou zaházena hlasitými emocionálními názory pár naštvaných lidí. A právě o názorech těchto pár lidí dokument je. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Jako dokument naprosto nefungující útvar, bez jediného nápadu či snahy přinést něco nového. Z filmu se stala geekovina bez žádných zajímavých mluvčích (všichni jsou do jednoho "pouze" fanoušci) a ani průměrnému fanouškovi, za kterého se stále považuji, nedá nic navíc či podnětného. Opravdu se toto téma dalo zpracovat jenom takto povrchně? 40 % ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Představte si, že žijete v alternativní realitě, kde banda obtloustých slimáků se nasírá na věci zvané internet, že nový film z její oblíbené série pohyblivých obrázků není tak skvělý, jak by měl být. A nyní zpozorněte. To, co vám řeknu, vám odpálí mysl do oblak, neboť v této realitě... právě žijete! Mám rád plinketovskou recku Phantom Manace a nemám rád novou Star Wars trilogii. Je to nic moc série. A z nových filmů se mi líbila Síran se probouzí, ale Poslední z Jedů mě nenatchnul. Ale NIKDY opakuji NIKDY jsem nepochopil, proč se téhle sérii přikládá takováhle váha. Možná jsem nevyrostl v osmdesátkách nebo v devadesátkách. Každý díl má tak nadpřirozené očekávání, že je skoro hod kostkou jestli to všichni budou nenávidět a nebo milovat. Protože s láskou přichází i nenávist (a midichloriany... a Jar Jar Binks). Teď je cool nenávidět Riana Johnsona a obdivovat Lucase, že jeho druhá trilogie "nebyla zase špatná". Když vyšel tenhle dokument všichni Lucase nesnášeli. Hold natáčení filmů není napořád a internetová nenávist je věčná. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Docela vtipny dokument o nenavisti fanousku k Lucasovi. Kazdy fanboy si po novych filmech zanadaval, ale stejne ho nakonec mame radi, protoze nam dal puvodni trilogii. Dokument tedy nakonec funguje spis jako ukazka toho, co je mezi geeky "in". Velika skoda je, ze sam George nepodal sve vyjadreni, trosku konfrontace a pohledu z druhe strany by byla fajn. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Sympatický malý dokument, ve kterém dostaly prostor úplně všechny pohledy na George Lucase a samozřejmě především jeho zpětné upravování Hvězdných válek. Tedy, kromě George Lucase, jenž nás má všechny na háku. A to je všechno. Je to vtipné a je to zajímavé. Co víc si přát? ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý námět, kdy fanoušci Vzdálené galaxie mají smíšené pocity k praotci toho místa a k jeho nakládání se skoro svatými relikviemi Hvězdných válek (kdo viděl novou trilogii, musí dát za pravdu). Nic se však nesmí přehánět a komu to opravdu vadí, měl by se zkrátka jít prjít ven na čerstvý vzduch... ()

L110 odpad!

všechny recenze uživatele

Odporná a stupídna, zaujatá Anti-Lucasovská propaganda vytvárajúca falošný dojem objektivity. Ešteže popkultúrni fanúšikovia a geekovia nediktujú filmárom ako majú robiť svoje vlasné filmy. A samozrejme, že by to neboli oni, keby ich prehľad o Lucasovej dlhej a plodnej tvorbe nebol obmedzený len na Hviezde Vojny. Odkaz pre úživateľa RajAthen: novú trilógiu som videl a za pravdu nedávam. ()

Astu. 

všechny recenze uživatele

A nerdi žvaněj a žvaněj a vás zaujme tak třetina toho, co řeknou a zbytku se škodolibě chechtáte. Měl vystřelit Han Solo jako první a nebo ne??!!! Švanda 5/10 ____ PS: Čekal jsem alespoň nějaký info o THX 1138, ale kde nic, tu nic. Jenom o SW, chjo. ()

Reklama

Reklama