Reklama

Reklama

Upracuj se k smrti

  • Francie Travailler à en mourir
všechny plakáty
Francie, 2007, 52 min

Obsahy(1)

Pracovní tempo a tlak na lidi narůstá a způsobuje úzkost a stres. Zhoršují se i pracovní podmínky. Ordinace se začínají plnit pacienty s nemocemi z úzkosti a přepracování. (sator)

Recenze (7)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Dávno pryč jsou doby, kdy se do práce chodilo s radostí. Nyní na každého pracujícího soustavně tlačí rafinovaně propojená sestava nadřízených, nechává ho koupat ve vlastní stresové šťávě a dělá na něj neustálé bububu. Proto považuji dokument tohoto typu za velmi potřebný, avšak jeho zpracování mne nenadchlo. Zabývá se totiž pouze několika případy týrání pracujících a nesnaží se čmuchat moc do hloubky. I mě se pokoušejí v práci vystresovat do bezvědomí, ale já mám tu výhodu, že mou práci nechce nikdo dělat a pohádky o tisících lidech čekajících na mou slabou chvilku mne neskutečně rozesmívají. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Marka1991 se domnívám, že takový dokument je třeba. Je dobře, že někdo upozorňuje na metody, jakými dnešní zaměstnavatelé vydírají své zaměstnance. Podle mého názoru je úkolem dokumentu popsat situaci, což tento film zvládl skvěle, nikoliv hledat řešení, jak z té situace ven. To už je práce pro ekonomy, politiky, politology, filozofy a další za nic placené osoby. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ty oběti si za své přesčasy také trochu mohou sami... Troj až čtyřnásobný plat než u nás je jistě lákavé. Přídavky na děti 1500 eur měsíčně je také slušné. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento dokument má problém, že je kontraproduktívny a kvôli svojej primitívnosti ho nikto nemusí brať vážne. Všetci to poznáme, orientácia na výsledky, proste efektívnosť, kontrola každej sekundy v práci, pomaly aj mimo práce, veď dnes vám už nemusia ani pôžičku schváliť pomaly aj kvôli vašim príbuzným a známym, čo som sa nedávno dočítal, všade si vás kontrolujú a špehujú vás, aj na sociálnych sieťach a keď tam náhodou nie ste, aby vás mohli skontrolovať, zas je problém, v práci proste ľudia zažívajú stres, lebo veľa robôt je určených skôr pre mechanické veci, na pretvárke, klamstve, proste na podávaní vysokých výkonov vo veľkej rýchlosti a presne. Keď sa k tomu pridá vorkoholizmus, identifikácia osobnosti s určitým druhom práce, neschopnosť sa zmeniť, tlak okolia a mnohé iné faktory, dochádza k chorobám z prepracovanosti aj duševným aj fyzickým. Všetko je to len výsledok obrovského konzumu. Tento film však problémy nerieši, iba sa pozerá na to, čo už poznáme a to len v západných kultúrach na pár prípadoch, horšie je to práve napríklad u nás na Slovensku, kde musia moji rodičia tvrdo pracovať, inak by sme sa neuživili, kde je ešte menej alternatív, ktoré nie sú vhodné pre každého a čím ďalej idete do Afriky, Číny, Indie a podobne, skutočne ide o životy, kde je ľahké nahradiť jedného človeka druhým, svet nemá ľudskú tvár v tomto systéme kapitalizmu, kde silnejší, rýchlejší a väčší vyhráva aj keď nemusí dbať na morálku, etiku, proste na nič. Tento dokument absolútne nič nerieši, iba si odbavuje tému, ktorú si zrejme zadali a tvárili sa potom, že urobili sociálny dokument. Postupne sa preto treba od dnešného systému, ktorý je ako metrix, odpútať, lebo vás to môže stáť život. Ak si myslíte, že nejaké dohody, zákony v praxi fungujú ako na papieri, ste na omyle. Postavíš sa proti šéfovi, tak odchod, proste tak to je, má väčšiu moc, časom tak či tak poletíte, ak nie hneď. Musíme preto zabrať na alternatívach, lebo smerujeme k niečomu hroznému a to si zoberte, že tento dokument bol robený pred krízou, dnes je situácia omnoho horšia a všetci to vieme, podľa mňa väčšina z nás by možno tento dokument a problémy nátlaku, šikany, stresu a iných vecí ohľadom tohto popísala viac. Nuž nie vždy môžte robiť to, čo by ste chceli. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Dneska je každej otrok. Zrovna u obchodních pozic chtějí růst za každou cenu a stagnaci si nepřipouští. Myslím si, že tento dokument z Francie je slabej odvar oproti jižní Koreji nebo USA. ()

Renie42 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je třeba vidět. Někdy mám pocit, že to i na mě sedí. I když nejsem telefonistka, manažer, nepracuju v hutnictví, ale jsem na místě, kde stres poletuje a kdyby byl stres tekutina, tak bysme všichni byli polití. Chtělo by to nějaké řešení, nebo se naše populace jednoho dne zhroutí. ()

Reklama

Reklama