Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ulicemi Los Angeles prochází zmatená žena, hledající muže jménem David. Poté, co zkolabuje, je přijata na psychiatrickém oddělení v blízké nemocnici. Zde se jí začne vybavovat její minulost a posedlost Davidem - projev duševní poruchy, který nevyhnutelně vede k vraždě. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Povídá se: "Když žena nedostane koho chce, běda tomu, koho dostane:" Tady to jde ještě o stupeň hlouběji a psychické zatížení roste přítomností milované osoby, která navíc usiluje o někoho jiného. Nemožnost "někoho dostat" se stává posedlostí a vede k definitivní roztržce se skutečností (žena ho má, ale on ji nepatří). Veškerá ženská magie nemá na tu stranu, na kterou se obrací, kupodivu žádný účinek. Jacques Lacan by možná řekl, že takto smíšený svět imaginárna a reálná, obrazů a fantasmat, už není možno odlišit; a svět symbolů, řeči, lži a výmysli jako podpůrný aparát tu nehrají žádnou roli. Proces "hledání Davida", za asistence psychiatrů, končí definitivním pádem, i když tvrdí opak. Příběh s Pauline to ale již silně naznačuje. Pozn.: Domníval jsem se, že budu (negativně) ovlivněn zfilmovaným příběhem Christiny Crawfordové, který jsem viděl předtím, ale nijak mi nepřekážel. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Z Washingtonu do Los Angeles, Ošetrovateľka, slúžka Louise Howell sa potáca po L.A, akoby bola duchom neprítomná, či nemala absolútne poňatia, kde je, čo tu robí... Odpadne, na to sa privolá sanitka, aby doktorovi na psychiatrii vyrozprávala, čo sa jej vlastne stalo... Louise je citovo vydieraná od priateľa Davida Suttona, ktorý jej ubližuje takým spôsobom, že navrhne rozchod, ba nie sú spolu v manželskom zväzku, bude aj vo zväzku, ale so starším Deanom Grahamom... U rodiny Grahamových bola ako ošetrovateľka práve Deanovej manželky Pauline Graham, ktorá trpela paranojou, myslela si, že Dean má niečo s Louise, jedného dňa, keď sa nikto nepozeral, tak ukončila svoju existenciu dobrovoľným utopením sa... Harmonický vzťah Davida a Louise je na bode mrazu, rozpadol sa, Louise sa nedokáže z toho spamätať, začína byť čoraz viac posadnutá na Davidovi, obvykle sa ich cesty spoja, nech sú kdekoľvek, do toho sa namieša Deanová dcéra Carol, ktorá už dlhšiu dobu je do Davida zabuchnutá, alebo Dean sa ožení s Louise... Mix, guláš ako z argentínskej, či španielskej telenovely len s tým rozdielom, že namiesto chikity tu je Joan Crawford, ktorá opäť vie zahrať extrémne labilnú ženu na pokraji nervového zrútenia, ktorej skutky a činy sa priblížia a dosiahnú tragického konca s náznakom zlepšenia stavu mysle... Van a Raymond podávajú dostatočne dobré výkony, ktoré hlavnej hrdinke namiešajú zaujímavý KOKTEIL. Možno to nie je za plných päť, ale s prižmúrením oka nie je pochybností, že preto dávam za 5, lebo Joan je vo svojej role extrémne presvedčivá, fantastická, unikátna a ďalších tisíc prídavných mien k tomu! ()

Reklama

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Posadnutosť neopätovanou láskou vedúca k schizofrénii v priemernom režijnom vedení okorenené akurát výbornou Joan Crawford. Inak film neosloví a je ľahko predvídateľný a všetka jeho mágia je v rukách Joan, ktorej žiaľ nemá kto sekundovať, takže film je jej sólom na úkor presvedčivejšieho stvárnenia príbehu a najväčšou slabinou filmu je výber nevýrazných mužských partnerov - či už Van Heflina alebo Raymonda Masseyho. Látka by vyžadovala citlivejšiu réžiu (predstaviť si to v rukách Alfreda Hitchcocka (Rebecca) mohol z toho byť pôsobivý kúsok), ale takto iba ľahký nadpriemer. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Atypický noir, v ktorom nefiguruje femme fatale, ale naopak homme fatale. Príbeh o žene s psychickou poruchou, ktorá smeruje od desiatich k piatim. Schizofrénia (tá skutočná) je nezávideniahodná psychóza, ktorá robí s človekom divy, dokáže vyvolať nielen stavy úzkosti, depresie a paranoie, ale dokonca aj preludy. Všetko toto zažíva aj hlavná hrdinka, ktorej sa postupne rúca svet pod nohami. Joan Crawfordová ztvárnila rolu myslím veľmi dobre. Stále som však čakal, či príde aj nejaká príbehová nadstavba, ktorá by ozvláštnila taký jednoduchý polorodinný príbeh o medziľudských vzťahoch v dvoch-troch interiérových lokáciách, možno aj s nejakým zvratom. Nestalo sa. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Moc povedený temný psychologický noir o nešťastné lásce a duševní poruše. Fantastické herecké obsazení - standartně výborná Joan Crawford jako pomatená schizofrenička Louise, Van Helfin jako její Homme Fatale a charismatický Raymond Massey jako třetí vrchol tohoto podivného trojúhelníku. Mohlo to být možná o trochu kratší, ale jinak fakt skvělej film. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Joan Crawford (Louise Howell) v rámci príprav strávila nejaký čas návštevami psychiatrického oddelenia a hovorila s psychiatriami. Sama priznala, že to bola najťažšia úloha v jej kariére. (ČSFD)
  • Pro roli filmové Louise Howellové byla původně vybrána herečka Bette Davisová. Ta roli z důvodu pokročilého těhotenství odmítla. (Conspi)
  • Curtis Bernhardt sa pohral so zvukovou stopou, aby ako celok dosiahla subjektívnu hĺbku. Hlavná protagonistka upadá postupne viac a viac do psychickej choroby a divák začína postupne skrz intenzitu zvuku počuť okolie, tikajúce hodiny či dažďové kvapky, tak ako ich počuje ona. Je to snaha o vernosť a slúži k vykresleniu stavu mysle – posunu z číreho vnímania do čírej halucinácie. (Biopler)

Reklama

Reklama