Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj je rámován soudním přelíčením, obžalována je zločinecká organizace Brakýři. Příběh pomocí retrospektivních sekvencí sleduje příchod hlavního hrdiny Jacka McMurda do údolí, které ovládá gang Brakýřů a jeho přijetí do této organizace. Tajemný Jack McMurdo zvolna získává důvěru pohlavárů gangu a také se zamiluje do Etie Shafferové - dcery majitele penziónu, ve kterém se ubytoval. Ettie je však proti své vůli zasnoubena s Teddy Baldwinem, členem Brakýřů a její sňatek s ním by měl vyřešit otcovo zadlužení. Ettie naléhá, aby s ní Jack McMurdo z údolí uprchl, ten ale odmítá. Ke svému poslání v této končině potřebuje ještě čas. (pávek)

(více)

Recenze (32)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Dvoudílná inscenace podle povídky A.C.Doylea, po níž jsem se léta pídila (a nakonec ji vykutal kolega pávek - děkuji), protože mi tu zásadně chyběla. Dodnes si pamatuji: 1) okouzlujícího hipíka Kratinu, který vyšetřoval inkognito masakr jisté farmářské rodiny kdysi kdesi v Americe (ku-klux-klanem to zavání, bílé kutny uvidíme), 2) průpovídku, dle níž se poznávaly spřízeněné brakýřské duše - "noc je temná - temnější pro cizince na cestách - bratr bratru podá světlo - bratr je sám bratrovi světlem" - a za 3) neskutečně přitažlivou a podmanivou atmosféru, která by mě přirazila k televizi i dnes, ať už by to mělo dopadnout jakkoli :). ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že za posledních třicet let film v televizi neběžel, což si tak nějak nedovedu vysvětlit, chápu zdejší vstřícné hodnocení. Dokážu si představit, že u spousty hodnotitelů film vyvolává nostalgické vzpomínky na dobu, kdy v televizi slušné dílo, které nestálo jen na hereckém obsazení, ale i na slušném scénáři, běželo jen párkrát do roka. Filmu nelze upřít minimalistické obsazení i scénografii, které zafungovaly, ale i přesto by dílku slušela jednodílná stominutová stopáž. I přes noirové vyznění a konec filmu a především skvělý herecký výkon Zdeňka Řehoře, nemůžu hodnotit jako TOP. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tématicky silná televizní hra o počátcích organizovaného zločinu ve Spojených státech amerických. Podobným způsobem vznikl např. Ku-klux-klan a řada dalších organizací. Slušně obsazené, takový Jiří Bartoška v roli majitele pohřebního ústavu, který přibližně polovinu svých klientů posílá na onen svět sám, představuje skutečně mrazivou postavu, kdežto Petr Haničinec náleží k zakladatelské elitě organizace, která si neuvědomuje, že společnost se vyvíjí a organizovaný zločin se těm změnám musí přizpůsobovat. Celkový dojem: 75 %. Mrazivý závěr napovídá, že boj s chobotnicí nikdy neskončí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jedniné, co tomu vyčítám, je jistá zdlouhavost, která občas sice zvyšuje napětí, ale častěji spíše zdržuje. Velikým vkladem je obsazení plejádou tehdejších hereckých hvězd. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Bratr sám je bratru světlem. Dvoudílná televizní adaptace jednoho z nejlepších románů A. C. Doyla se pod režijním vedením Jiřího Adamce stává opravdovou filmařskou lahůdkou pro fajnšmekry. Jen stěží existuje v českém prostředí zdařilejší silueta Divokého západu. Nechybí tomu nic – banda bezskrupulózních vrahů a vyděračů, sympatický gangster s temnou minulostí, plavovlasý anděl, pro kterého stojí za to žít, i strach zalezlý až do morku kostí. Mnozí z herců nebyli snad nikdy lepší – to platí nejen o Vladimíru Kratinovi, který je ideálním představitelem tvrdých a nesmlouvavých mužů pevných zásad, ale také o Petru Haničincovi, Jiřím Bartoškovi, Lukáši Vaculíkovi i Janě Švandové. Špičkové dílo. Škoda, že tak opomíjené. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Noc je temná... temnější pro cizince na cestách... Bratr bratru podá světlo... bratr sám je pro bratra světlem... Mraky jsou těžké... ale rozplynou se navždy." Hodně jsem se na Brakýře těšil, byť jsem je kvůli dvoudílné stopáži déle odkládal. Určitě jsem nezůstal zklamán, jde o nadprůměrně odvedenou televizní inscenaci netradičního žánru (má to nádech komorního westernu) s atmosférou, stylovou výtvarní stránkou i hudbou Zdeňka Rytíře, postupně gradujícím napětím včetně milostního motivu až do strhujícího konce, povedenými hereckými výkony. Užil jsem si zejména Petra Haničince v jedné z jeho dalších jedinečných hereckých kreací v rámci televizní dramatické tvorby /Královská hra, Ubohý pan Kufalt, Vyhnanství,.../, hodně mě zaujala Jana Švandová v roli půvabné americké krásky Divokého západu s tragickým osudem. Tak proč nakonec jen slabší čtyři hvězdičky? Jaksi zůstalo v pozadí mého zájmu téma, trvalo mi víc než polovinu prvního dílu v té natahované stopáži, než jsem se s příběhem a postavami jaksi konečně stotožnil. Vznikl československý snímek dle americké knižní předlohy, s ryze americkým tématem tamnějších zločineckých organizací a politického systému. S výjimkou těch skrytých myšlenek v odcitované brakýřské mluvě mi jaksi unikalo poselství. Pro československého diváka, nezajímajícího se aktivně o historicko-politické dění v Americe, chybí narozdíl od jiných podobných inscenací ta správná nadčasovost. 75% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Brakýře" jsem na CSFD marně hledal několik let a ani mé úsilí o jejich nahození nikam nevedlo, protože jsem nebyl schopen najít bližší údaje o této výborné televizní inscenaci. Po delší době jsem je zkusil vyhledat a ejhle - dobrá věc se podařila :-) . Kleopatřin komentář mi mluví z duše, za sebe bych ještě z hereckých představitelů kromě vynikajícího Kratiny vyzdvihl "rodinné" trio Shafferových - Zdeňka Řehoře, Janu Švandovou a Lukáše Vaculíka, který v roli Ettiina bratra opravdu exceluje. Nezapomenutelná je i titulní píseň s textem a v podání Zdeňka Rytíře, kterou s jinými slovy pod názvem "Hallo, Mr. Dejavu" později nazpíval i Michal Tučný. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Neuspěchaná až naivně starosvětská televizní inscenace 1)  nepřekročí limity své doby a svých tvůrců. Nabízí příjemnou atmosféru, studiové prostředí a je vidět, že si autoři s dílem vyhráli. Přesto však je cítit jakási falešná nota a inscenační křeč._____ 2)  Možná to souvisí s hereckými výkony. Ty nabízejí rozsáhlou škálu od vynikajících (53letý Petr Haničinec - šéf Brakýřů) přes nijaké (většina ostatních) až po vyloženě špatné (21letý Lukáš Vaculík - syn hostinského) či takové podivné (31letý necharismatický Vladimír Kratina - nováček Jack nebo 36letý Miloš Skalka - novinový zpravodaj)._____ 3)  Celá umolousaně pomalá inscenace nakonec nepřináší žádné překvapení. Jackova totožnost je divákovi zřejmá brzy po příjezdu a napětí je v díle pomálu. Doylův styl, kdy k odhalení dojde v posledních minutách, je cítit. Ovšem na rozdíl od nečitelných Holmesových šarád to zde bylo velice prosté a zřejmé dlouho předtím._____ 4)  I hudební podkres zpívajícího Zdeňka Rytíře a Tučňáků působí poněkud nepatřičně._____ 5)  Zajímavě působí až 2. pointa ve stylu italské mafie, která podtrhla ideové vyznění díla._____ 6)  Vlastně je to dobrý fór. Tvůrcům se podařilo z běžného příběhu Sherlocka Holmese a doktora Watsona Údolí strachu (The Valley of Fear) vydaného v roce 1915 zcela vyšachovat Sherlocka Holmese i doktora Watsona (!) a klasickou Doylovu detektivku předělat na sociální román o organizovaném zločinu v Americe. Socialistická televizní dramaturgie nepochybně s radostí sáhla po podobném tématu, tím spíš, když zednářská lóže (taky pěkní lumpové, že, soudruzi) se profilovala jako banda zločinců už v knižní předloze. Celé věci přidala na pikantnosti ku-klux-klanová prezentace, takže věci neznalý divák si pospojoval všechno dohromady do žádoucího obrazu._____  7)  V zájmu objektivity je třeba dodat, že povídka Údolí strachu má dvě části - v první klasicky vyšetřuje Holmes zločin někde v Sussexu, aby pak v jakémsi prequelu (2. část, odehrávající se v Americe) autor vysvětlil, jak to celé vzniklo._____ 8)  Noc je temná / temnější pro cizince na cestách / bratr bratru podá světlo / bratr sám je pro bratra světlem / Mraky jsou těžké / ale rozplynou se navždy. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Spolu s Panenkou (1980) podle Eda McBaina byli Brakýři kultovní televizní inscenací mého dětství. Zatímco prvně jmenovaný počin v mých očích nezestárl a pokaždé pobaví hláškami, Brakýři se s odstupem mnoha let poněkud táhnou a Kratina se spíš drsně tváří a zaujímá pózy, než že by doopravdy hrál. Rytířova muzika je chvílemi vlezlá, ale to nic nemění na tom, že jako desetiletý jsem byl z bratrů v bílých kápích pěkně vyjukaný a hláškou: "Mraky jsou těžké, ale rozplynou se navždy," jsme se s (rodným) bratrem pravidelně častovali. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Prima obsazené, a v rovině příběhu jakštakš slušné,ale utahané a nudné... snaha o western už dnes působí nechtěné parodicky...Zpívající Zdeněk Rytíř a skupina Tučňáci... Kolorit drsného západu podtrhli...😂*************************************************************** Kniha podle které film vznikl, se jmenuje "The Valley of Fear" a vyšla v roce 1915 jako čtvrtá kniha Arthura Conana Doyla. Hned v následujícím roce byla zfilmována pod názvem Sherlock Holmes and the Valley of Fear. V roce 1986 vyšla česky pod názvem Údolí strachu. Přesto že v knize i filmu vystupují oba Doylovi hrdinové Sherlock Holmes a Dr.Watson, tvůrci české adaptace se rozhodli je z příběhu vypustit. *Brakýř-lovecký pes užívaný k nahánění, štvaní a stavění lovné zvěře, ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Parádní dobrodružný příběh s westernovými prvky, ve kterém Vladimír Kratina bojuje s organizovaným zločinem (kluci maj hábity jak z ku-klux-klanu, jen ti černoši tam nějak chybí). Osobně to mám zafixováno jako Kratinovu životní roli. Za zmínku stojí taktéž Petr Haničinec jako šéf záporáků (i když taková záporácká liga jako v případě jeho Boška z Jakuba skláře to pochopitelně není). A z pódia v báru na vše dohlíží Michal Tučný, odpovědný vedoucí. ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Podle mého asi nejlépe natočený Doylův román Údolí strachu. Z TV filmu byla vypuštěna postava Sherlocka, které je i v knize nadbytečná. Skvělý Kratina v roli tajného agenta McMurda i Haničinec v roli šéfa Kukluxklanu. Škoda, že ho snad od té doby znovu nedávali. ()

L'Alpagueur 

všechny recenze uživatele

Brakýři jsou asi nejlepším českým televizním filmem. Skvěle vystihují atmosféru divokého západu. Nezbývá než litovat, že mají pouze televizní verzi a že nebyli natočeni ve filmové podobě. Vhodnými lokalitami by byl např. lom Amerika, kde vznikl Limonádový Joe nebo Krušné hory, kde natáčeli své westerny východní Němci. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Herci vzali doma ze skříní hábity a vyrazili na natáčení. Ušetřilo se spoustu peněz. Odbyli si jedno lóžové zasedání a ještě za to dostali zaplaceno. Soud je vymyšlený. Prominentní zednáři by si ve vězení nepobyli ani den. Divadlo. Ale ten konec by mohl odpovídat realitě. Kdo zradí lóži, má smůlu. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Pro ty, co se chystají k maturitě z literatury (či angličtiny) - jedná se o zfilmování pouze druhé části románu "Údolí strachu". V této druhé části předlohy vůbec nevystupují Sherlock Holmes ani doktor Watson (s výjimkou epilogu; tito jsou v první části, kde vyšetřují smrt pana Douglase, což je vlastně McMurd po dvaceti letech). Samotná kniha není příliš tlustá a doporučuji si ji přečíst, je výborná. Tahle televizní inscenace mi přišla přece jen spíše průměrná, na začátku třeba chybí hádka McMurdyho s policistou, která je podle mě dost důležitá. Rovněž závěr filmu je jiný. Jinak slovo "brakýři" zní v anglickém originále "the scowrers". Dříve se překládalo jako "lupiči" či "bandité", ale anglický termín nemá pejorativní nádech. ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Vynikající dvoudílná televizní inscenace od Conana Doyla. Organizovaný zločin tu byl od počátku lidstva, ale tady je zobrazen v devatenáctém století v podobě Brakýřů. Děsivý Mc Gynthy a skoro šílený Ted Baldwin v podání Petra Haničince a Jiřího Bartošky. Švihák Kratina a krásná Jana Švandová. A pochopitelně láska. Tklivé písně, které pěje country legenda Michal Tučný a neméně skvělá harmonika Zdeňka Rytíře. Atmosféra značně ponurá, ale přesně taková měla v údolí strachu být. Ponurá a hustá, že by ji nerozsekl ani starej Brůna. Spravedlnost sice na chvíli zvítězila, ale jak už jsem kdysi napsal, mafie nikdy nezapomíná. A tak Birdy Edwards skoná rukou Lukáše Vaculíka, a paradoxně i zbraní, kterou mu kdysi sám věnoval. Noc je temná, .... a v té noci svítí jasných pět hvězd ()

Reklama

Reklama