Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po době kamenné, bronzové a ledové tu máme nyní na Zemi i dobu plastovou. Můžeme se stále tvářit, že se nic neděje? Ještě nedávno nebyly na planetě Zemi žádné plasty. Ale pak, v roce 1907 způsobil belgický chemik Leo Hendrik Baekeland obrat. Vynalezl bakelit, první zcela syntetickou hmotu. Po době kamenné, době bronzové a době ledové, tu máme nyní i dobu plastovou. Autor snímku Werner Boote o sobě říká, že byl obklopen plasty už od narození. V šedesátých letech byl totiž jeho dědeček generálním ředitelem německé pobočky Interplastik Werke a naučil ho milovat tento materiál. Naučil ho však i používat mozek, a tak mu postupně začalo docházet, že výroba a používání plastů s sebou nesou mnohá nebezpečí, a to nejen zamořením přírody plastovými odpady. Ještě důležitější je negativní vliv na zdraví lidí. Takže pokud o těchto věcech nezačneme realisticky uvažovat a budeme se stále tvářit, že se nic neděje, možná ohrozíme samu existenci lidstva. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je podľa mňa mierne nedocenený. To, kde niekde, niektorí vidia chyby, ja vidím dôležitosť, účelovosť poukázať na holý fakt, ktorý je pravdivý, len sa mu stále bránime, nie je zlé. Objektivita je podľa mňa veľká, to že sa spoločnosti bránia, čo i len vyjadriť sa, je už ich problém. Myslím si, že tento film by mali ľudia vidieť, aby si uvedomili ako žijú, hľadali alternatívy, lebo nás to všetkých ovplyvňuje, v ekológii neexistujú hranice, príroda je len jedna, život máme len jeden. Vymenovanie vecí z tohto dokumentu by mi trvalo dlho, ono je to ako celok výborné a veľmi dôležité, treba si to skrátka pozrieť. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Věděli jste, že jakákoliv věc vyrobena z plastu by neměla mít naprosto žádný zápach? A čichli jste si někdy k zahradnické sadě pro děti? Šli jste někdy do obchodu s hračkami a čichali, jak to tam "voní"? No, to bude nějakým sajrajtem, co do toho přidávaj. Něco, co se uvolňuje a vy to čicháte. To je právě špatně. Toto a spousty zajímavých věcí, co jste o době plastové, ve které žijete, nevěděli, se dozvíte právě zde v dokumentu, který ale tradičně nedává příliš prostoru objektivitě. Úplně z něj stříká, že je od začátku do konce natočen tak, abyste se buď plastů báli nebo je alespoň nesnášeli. Takže zavádějící, neobjektivní, manipulativní. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Plast je past! Lidi si na sebe ušili bič v podobě plastu. Na první pohled odolný a univerzální materiál, v němž se vyrábí snad úplně všechno, až to klasickému konzumentovi už ani nepřipadá divné. To, že vlastně nikdo neví, z čeho přesně to je a velké společnosti s plastem to tají, mluví samo za sebe. Dnes už existuje spousta odborných výzkumů o tom, že jsou plasty škodlivé, vypouští nebezpečné látky do ekosystémů i našich těl. Každý kus plastu, který byl vyroben, tu na téhle planetě nějakým způsobem ještě je. Zasahují už i do přírodního řetězce, a přesto jsme plasty doslova zavaleni a kupujeme (a vyrábíme, ve velkém!) další. Tenhle dokument by měl dle mého názoru vidět každý člověk na planetě. Třeba by si pak každý nosil vlastní pytlík a snažil se plastům vyhýbat, jako to dělám já. I když mi tak trochu připadá, že pro většinu lidí je jednodušší říct "To je hrozný, a nedá se s tím ani nic dělat!" - Ano, s takovýmhle přístupem opravdu ne. Ale když začneme každý sám u sebe, bude to mít smysl. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Skúste žiť deň bez plastov. Či sa Vám to podarí alebo nie, faktom je, že zamorenie týmto chemickým sajrajtom je veľké. Pomerne výstižne to ilustruje i dokument na prípadoch z celého sveta: od smetísk cez výrobné linky až po moria a tráviaci trakt vtákov a rýb. Všetko zamorené. Plastami. Plastickí ľudia, svet i vnútorné orgány. Látky, ktoré sa uvoľňujú zamedzujú tvorbe testosterónu a uvoľňujú ženské hormóny. Preto širšie vagíny, preto neplodné spermie. Navyše, z umelohmotných nádob sa uvoľňujú ďalšie svinstvá. A zďaleka nemusí ísť len o dojčenské a mäkké fľaše na minerálky. Poučné a alarmujúce, no len popisujúce neradostný stav. Neponúka sa tu dáko veľa riešení, skôr je to na také zúfalé zalomenie rukami. Preto len tri hviezdy. P.S. V čase, keď sa montovali plastové automaty na vodu som sa dozvedel o testoch, ktoré hodnoverne preukázali, že voda z vodovodu vykazuje oveľa lepšie hodnoty ako tá z horských prameňov uväznená v umelohmotných zásobníkoch z dokonale tvrdého plastu. Okrem iného je to dané uvoľňovaním karcinogénov priamo do vody vplyvom izbovej teploty a svetla. Rovnaké to je s kávou v kelímkoch z kávomatov alebo s vodou z umelohmotných rýchlovarných konvíc, deklarujúcich tvrdosť ocele, no vyrobených z umeliny. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po dobe kamennej, dobe železnej a dobe ľadovej tu máme dobu plastovú. Prvý umelý syntetický produkt bol bakelit. Odvtedy pribudli desiatky a stovky rôznych druhov plastov. Čo ma prekvapilo najviac je zloženie, ktoré je tajné. Žiadna z oslovených firiem nebola ochotná pustiť filmový štáb do výrobne a o zložení by asi neprehovorili ani s nožíkom pri krku...Vôbec som netušil, že sú s tým také tajnosti. Fakt je, že bez plastu si dnes život ťažko predstaviť. Filmom sa mihne zaujímavý nápad, kde niekoľko rodín vynesie na dvor všetko plastové z domu a uložia to na dvor. Najviac času trávime rozborom škodlivosti a účinkom na ľudský organizmus. Iba nepatrná časť sa venuje bioplastom a snahe zmeniť zabehané postupy. Fakt je, že po tomto dokumente nebudete mať veľmi chuť piť z plastových pohárov. Slabšie povahy môžu dosť záchvat a vyhodia z bytu všetko, čo sa i podobá na plast. 80%. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

No jo, plasty. Naši věrní přátele, bez kterých dnes nedáme ani ránu. A někdo si snad ještě stále myslí, že snad nejsou zdraví škodlivé :). ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Každý vie že plasty sú sviňa, to je zbytočné dokumentovať, už vôbec nie bez náčrtu možnej perspektívy. A čo s tým všetkým mal tvorcov starý otec som nepobral už vôbec. Zámer je jasný, takto však určite nie! ()

Garson 

všechny recenze uživatele

NEUČ SE,ŽIVOT TĚ NAUČÍ-zní to pravdivě jen se to nevztahuje na chování člověka k přírodě,protože některým věcem se uniknout nedá a plast se vkradl jako vzduch mezi obyvatele planety,mezi zvířata i zkrátka mezi celou přírodu.Nedotčená příroda jako symbol minulosti která mizí každým dnem a mezitím co tu píšu komentář jsou plastem zamořovány další kouty planety.Lokální problémy se nabalily do největšího globálního problému v historii lidstva.Neprobíhá skutečná válka kdy by bylo slyšet řinčení zbraní,ale probíhá tichá válka ve vzduchu,ve vodě i na souši jejíž dopad je mnohem závažnější a konec v nedohlednu.Praktické důkazy v dokumentu jako tažení vlečné sítě za lodí a následné vylovení úlomků plastů nebo úklid OSTROVA PŘÍRODY kde 300 lidí za dva dny nasbíralo 120 nákladních aut odpadu jsou nezpochybnitelné.Rozklad plastů je od 200 do 500 let a mezitím se do přírody uvolňují škodlivé látky.Není možné zastavit průmysl,není možné najít alternativu k náhradě plastické hmoty a proto není možné uzdravit naší planetu.Globální oteplování,uprchlíci, přelidnění a k tomu se přidal největší problém současnosti a to zamoření plasty.Stovky,možná tisíce let bude trvat uvést planetu Zemi do stavu v jakém byla na začátku 20.století.Shlédnout ještě pár takových dokumentů tak se ze mě stane bojovník za životní prostředí po boku "zelených mozků" z Greenpeace i když vím že na každou změnu nebo zlepšení už je pozdě,ale pro dobrý osobní pocit bych do takové bitvy šel a výrobce plastů bych přitlačil ke zdi i za cenu vlastního ohrožení,protože čas je proti nám. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ty ekologicke dokumenty sice maji pravdu, coz je desive..., ale z filmoveho hlediska nic noveho neprinasi, tento je alespon misty pojat zabavnejsi formou. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Téma určite zaujímavá, ale "svojrázne" spracovanie a blbosť (?) sprievodcu dokumentom to celé dosť podkopáva. 65% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Množstvo informácií o PVC, ftalátoch a bisfenoloch pekne pohromade. A natočené nielen dokumentárne, ale investigatívnym spôsobom s výpoveďami rôznych strán vrátane nešťastnej pracovníčky v čínskej továrni, ktorá až na pokyn šéfa prestala poskytovať informácie. Európske a americké továrne pre istotu neposkytli absolútne nič a neumožnili natáčanie vôbec. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Sonda do mysle človeka a obraz o tom ako naša planéta vyzerá, ako vyzerať môže a s akou ľahkosťou prijímame fakt, že sa do nášho tela denne dostáva kvantum chemikálií - tie už predstavujú tak rutinnú súčasť života, že proti nim nevieme nič spraviť. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Aj napriek istým nedostatkom a výsledku za účelom dosiahnutia výsledku - a to škodlivosti plastov, je to dokument, ktorý by mal vidieť každý. ()

poet 

všechny recenze uživatele

Celkom som vďačný STV2 že zaraduje v hlavnom vysielacom čase pomerne aktuálne environmentálne ladené dokumenty, ktoré majú čo povedať. Ak je priemerná rozložiteľnosť plastu 500 rokov tak to nás pekná buducnosť asi nečaká. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že dokument trochu nudil, chyběla mu svižnost a působil, že byl natočen v 90. letech. Hlavní aktér zase působil trochu úchylně, jak všechno očichával, ale téma je silné a dokumentů na toto téma není mnoho, takže jen tak dál. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Konečně dokument o plastech, který říká i něco nového. Většina dosud shlédnutých opakovala víceméně totéž... Každopádně při sebelepší snaze se plastům vyhnout už to dnes opravdu nelze. Přinejmenším dopravní prostředky používáme všichni. A ten na slunci rozehřátý plast vypouští kdejakou šmakuládu... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Všetko, čo tu autori uvádzajú je pravda. Skrátil by som to o polovicu a trošku pridal na akčnosti. Nalejme si však čistého vína. Takmer všetci sme z toho zhrození a deprimovaní. ale budeme preto používať menej plastov? ... ()

Reklama

Reklama