Reklama

Reklama

Treme

(seriál)
  • USA Treme
Trailer 2
Drama / Hudební
USA, (2010–2013), 35 h 30 min (Minutáž: 56–85 min)

Hrají:

Khandi Alexander, Rob Brown, Kim Dickens, Michiel Huisman, Melissa Leo, Lucia Micarelli, Clarke Peters, Wendell Pierce, Steve Zahn, India Ennenga, David Morse (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(36)

Nový seriál z produkce HBO, který měl v USA premiéru v dubnu 2010, líčí osudy obyvatel New Orleans, postižených v roce 2005 hurikánem Katrina. Soustřeďuje se na muzikanty, kteří rekonstruují své poničené existence a snaží se obnovit tradice jednoho z center amerického jazzu.

Seriál začíná tři měsíce po katastrofě, v úvodní scéně prvního dílu prochází městem průvod muzikantů. K jazzmanům, jež se ve zničeném místě pokoušejí obnovit dobrou náladu, se přidá i jedna z hlavních postav - trombonista Antoine Batiste (Wendell Pierce). Během průvodu se setká s bývalou partnerkou LaDonnou (Khandi Alexanderová), která provozuje místní bar a hledá svého mladšího bratra... Dalšími klíčovými aktéry jsou samorostlý rozhlasový diskžokej Davis McAlary (Steve Zahn) a jeho příležitostná milá Janette (Kim Dickensová), pracující v jedné z místních restaurací. Jinou důležitou postavou je univerzitní profesor Creighton Bernette (John Goodman), který vinu za rozsah katastrofy přičítá liknavosti vlády i místních politiků. V jedné z klíčových epizod se pohádá s arogantním reportérem a jeho mikrofon ve vzteku zahodí do vody. Creightonova žena Toni Bernette (Melissa Leová) se snaží nalézt LaDonnina ztraceného bratra, který byl v době záplav ve vězení a poté zmizel. Sestavu ústředních hrdinů doplňuje Albert Lambreux (Clarke Peters), jež se v doprovodu dcery vrací do svého zničeného domu. Právě v jeho interiéru se rozsah kalamity odráží mimořádně drsně... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (31)

rowdys 

všechny recenze uživatele

Absolútny televízny klenot, k premiére novej časti ktorého by si každý z úcty mal dať viazanku alebo aspoň flatcap po vzore nekonečne nimi zásobeného Antoinea Batistu. Spolu s The Wire a Mad Men povinnosť pre všetkých, ktorí hľadajú v čase strávenom pred telkou aj niečo obohacujúce a to doslova - mňa David Simon dokopal nazad k pianu. Je škoda, že v našich šírkach o seriáli nemá mnoho ľudí potuchy, našťastie HBO si Simona stráži a tak je odklepnutá už i tretia séria. Každá sezóna sa podobne ako The Wire širšie venuje konkrétnemu sociálnemu problému, no nikdy nechýba jazz, ktorý sa zrodil v New Orleans a ako sa hovorí, dospel v New Yorku, v ktorom sa príbeh tiež odohráva, za čo dávam šiestu hviezdicu a modlím sa, nech seriál vydrží až po BP oil spill. ()

Shedom 

všechny recenze uživatele

Treme vo mne vyvolalo úplne nový a zatiaľ nepoznaný pocit pri sledovaní - a to pocit viny. Seriózne som mala pocit viny za to že pozerám takúto takmer dokonalosť o ktorej drvivá väčšina populácie v našich končinách nemá páru a ani sa o niečom takom za celý život nedozvie. Fanúšikov Wire poteší prítomnosť viacerých známych ksichtov ( Bunk Moreland, Lester Freamon, Prez, Walon ), ale treba sa pripraviť na ešte pomalšie odsýpanie deja. Po pár častiach som to takmer vzdala a to si myslím, že som vcelku trpezlivý divák. Takže ak niekoho nezaujme, vcelku to pochopím. Kto vytrvá, dočká sa odmeny v podobe úžasnej poslednej epizódy prvej série a samotného záveru /"second line"/. Obľúbené postavy: LaDonna, Janette Desautel, Davis McAlary, Toni Bernette. ()

Reklama

Toj 

všechny recenze uživatele

Podobně jako The Wire naprosto geniální záležitost. Spoustu výborné hudby z New Orleans, která musí přirůst k srdci snad i lidem, kteří k podobným hudebním žánrům nemají příliš blízko.Jedná se o velmi inteligentní a zároveň velmi náročný seriál. Na nějaké jednoduché motivy můžete zapomenout. Rozvolněnost a celkově až nesnesitelně pomalé tempo asi není opravdu pro každého. Je to jako se ponořit na hodinu do New Orleans a stát součástí. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

David Simon opět napsal jeden z nejlepších seriálů všech dob! Po několika prvních dílech bych sice nečekal, že něco takového napíšu, ale je to tak. Treme se rozjíždí docela pomalu, buduje atmosféru pozvolna a nikam nespěchá ani při vykreslování charakterů. Výsledek je však o to monumentálnější a přitom vlastně úplně "normální". Treme je místečko plné talentovaných pouličních muzikantů, přičmoudlých zlodejíčků, zkorumpovaných policajtů, ale i několika spravedlivých lidí se srdcem na pravém místě. Prostý lid a hudba v ulicích tvoří Treme a tím myslím jak město, tak seriál. Žádná jiná show zatím nedokázala tak komplexně a přesvědčivě vykreslit život celého města a především jeho kulturu (pozn. beru to tak, že The Wire není fixováno pouze na Baltimore). Zhlédnout Treme je skoro jako být v New Orleans osobně - jeden díl je jako hodinový zájezd do ulic Treme. Naprosto skvělé jsou také postavy, jsou nesmírně zajímavé, ale přitom stoprocentně lidské a přirozené. Každá má svou životní cestu, po které je radost ji skrz obrazovku doprovázet. Řekl bych, že z hlavní devítky je zhruba šest postav lepších než většina lídrů v jiných seriálech a to je co říct! 9/10 ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Po Pacifiku další hitovka z dílen HBO! Proč se mi TREME tolik líbí?! Může za to dějová linie New Orleansu a osudy obyčejných lidí, muzikantů a ghetta. V seriálu hraje skvělá jazzová, gosspelová a bluesová hudba. Nejde ji nemilovat! A muzikál to není. Jednoduše řečeno tenhle seriál má pohodovou atmosféru jako málokterý a na zpracování je znát přesná režisérská práce! ()

Galerie (237)

Zajímavosti (1)

  • Název seriálu Treme, nabitého muzikantskou energií i vůlí po zdolávání neštěstí, odkazuje na jednu z nejstarších čtvrtí New Orleans, která je důležitým centrem afro-americké a kreolské kultury. [Zdroj: HBO] (Bart)

Související novinky

Seriálové popravy a znovuzrození

Seriálové popravy a znovuzrození

23.12.2011

Skončila nám podzimní televizní sezóna a kabelovky vyhodnocují čísla sledovanosti. Které seriály dostanou povolení pokračovat a které budou nemilosrdně zaříznuty? Nejdříve k těm úspěšným: Dexter bude… (více)

Reklama

Reklama