Reklama

Reklama

Essential Killing

(festivalový název)
  • Polsko Essential Killing (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tříčlenná hlídka amerických vojáků v Afghánistánu je v nepřehledném terénu zabita příslušníkem Talibánu. Američané vraha dopadnou a po nezbytném časově-prostorovém zmatení vězně neúspěšně vyslýchají. Při dalším převozu dojde k nehodě dodávky, a Afghánec se tak s pouty na nohou, bosý a v křiklavě zbarveném vězeňském mundůru ocitá tváří tvář nelítostné zimní přírodě jemu zcela neznámé evropské země. Jeho věznitelé jsou mu v patách. (dopitak)

(více)

Recenze (32)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

"Největší světový úspěch polského filmu" (z plakátu). Essential Killing vychválil v Benátkách sám předseda poroty, Quentin Tarantino. Meditativní artovka o přežití za každou cenu mě nepřikovala do sedačky po celou dobu, ale zase je to jeden z filmů, který vyvolává o šílené situaci hlavní postavy spoustu myšlenek a úvah. A za tu kontemplativní podněty dávám palec nahoru. 7/10 P.S. Srovnávat s Rambem je výsměch ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ DŮVEŘUJI BOHU, ON MI UKÁŽE CESTU“..... /// Za použití RPG vezme americká cestovka Mohammeda na zájezd. V Guantanámu se maluje a tak jdou ,,na dračku“ zimní pobyty. V hotelu Muhammedovi ukážou, že mají izolačky ,,kolik chceš“ a vody ,,co hrdlo ráčí“. Přesto chudák občas přemejšlí, jestli radši neměl zůstat doma (i když často trpěli suchem). Ptá se ,,toho nahoře“ na radu a ten mu dá při vyjížďce znamení. Venku je sníh, on nemá boty, ale má výcvik. A ten nahoře ho má rád..... Film o chlápkovi, kterej má na útěku ,,z prdele“ kliku (pokud teda nevěříte na jiný věci), se určitě vidět dá. Není tady nikdo ukecanej, všude je spousta čerstvýho vzduchu a povinností není fandit jen klaďasům. Sice neoslní ,,touhou přežít“ ani akcí – je to prostě jen film od někoho, kdo se rád fláká po lese a má (lehce) bůjnou fantasii. Dám 3* proto, že J.Skolimowski věděl co chce točit a výsledek tomu odpovídá. Pravdou je, že proti tomuhle je i takovej Útěk ze Sibiře opravdu jinej biják! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že oranžový oblečky nenosí jen týpci konající veřejný práce. 2.) Jsem pořadatel soutěže ,,Klikař století“. 3.) Pochopím, proč je lepší nechodit kojit do lesa. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Podle šablony tenhle snímek opravdu není ani omylem, ale nějak mě to nevzalo i když z toho byl Tarantino paf. Místy se mi to zdálo až naivní, konec byl předvídatelný, ale to by mně tak nevadilo. Vincent Gallo byl také ukázkový utečenec (i když v Tetru mně sednul daleko víc), ale zkrátka mě to nezavrtalo do židle. Jerzy se snažil, seč mu síly stačily, možná kdyby vynechal některé momenty (např.kojící matku, která se tam nějakým zázrakem najednou objevila nebo lepou, hluchou děvu), tak jdu víc nahoru. Ještě se k Essential Killing možná vrátím a přehodnotím to, ale zatím zůstávám při zemi. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Na celém filmu mne nejvíc zklamala jeho touha hrát na efekt, pod jejíž tíhou byla obětována realističnost a logika. Jestli se Mohammed vrhal na ňadro kojící polské matky proto, že začal v lesích postrádat mateřskou lásku, tak to snad ještě chápu, ale chtěl-li pouze utišit žízeň, pak mi vážně nejde do hlavy, proč nevyužil konvenčnějších zdrojů vláhy, jako je kupříkladu sníh, jehož byly okolní pláně plné. A že by byli američtí vojáci až tak drsní, že by plýtvali jistě ne levnou raketou vzduch-země jen kvůli jedinému nevýznamnému fousáčovi v turbanu? Jo, a taky netuším, jaké divné motorové pily se vyrábí v Polsku, ale když ty naše někomu vypadnou z rukou, tak už řetěz dále neběží, tudíž je při takové méně příležitostí pro následné gore scénáře. Škoda, že Skolimowski je chtěl do svého filmu narvat stůj co stůj. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Děj tohoto příběhu je prostý. Kdesi v nějakém tom xystánu narazí patrola na Mohammeda. Resp. jím vypálené erpégéčko narazí do patroly. Poté co se z trojice koaličních vojáků stane těžko roztříditelná změť masa, střev a šlach nastane hon na teroristu. Ten samozřejmě nemá šanci, je lapen a odvezen na nějaké to xytanámo, kde postoupí jako bad guy klasický teroristický přijímač tedy výslech prokládaný waterboardingem. Posléze je spolu s dalšími Alláhovými bojovníky převezen do Polska, kde je za zimní noci v konvoji kamsi transportován. A jelikož divoká zvěř na vozovce je problém všude dojde k nehodě a Mohammed se ocitá mimo vůz, bosky v zasněžené mrazivé krajině. Zde končí akčnější část a začíná ten árt, resp. ta meditativní část filmu jak zde někteří uvádějí... Mno já nevím. Za prvé jsem k onomu bubákovi od prvopočátku neměl žádné sympatie a to ani po ,,vysvětlující'' vzpomínce při blouznění. Za druhé útěk zasněženou krajinou se celkem táhnul, byl plný nelogičností (hledači nepoužívali termovizi..) a řada epizodek mi přišla zkrátka neuvěřitelná. Někdo si možná užil tu sílu snahy bojovat o život v drsné přírodě (jako v Thin Red Line pche! - viz obsah) i ono další a další nechtěné zabíjení ,,oběti'' z nutnosti. Já to prostě neberu. Zajímavé na chvilku možná, fascinující či ártové ani náhodou. A já v tom cítil právě nejvíc ten kalkul tvůrců, jako že je to árt. Tři border kólie jsou max co dám. * * * ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Typická Gallovina v tom nejlepším slova smyslu. Osamělý hrdina, sám proti všem na někdy až zoufale úsměvné cestě vstříc svému, již dávno nalinkovanému osudu. Moc se toho nenamluví, ale Vincentův kukuč a Emamanuelle na konci...Zase jsem jednou vyměkl a zvedám o jednu výš. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za toho maníka, který si fakt zkusil, co je to přežití v extrémních podmínkách. A třetí hvězda už je jen za to dotvoření celého příběhu, atmosféry a za tu zimu. Jinak i na krátkou stopáž dost dlouhé a roztahané. Výhodou může být, že je zde tak 10 vět, které navíc zvládnou přežvýkat i méně zdatní angličtináři. Zbylých 5 vět je rusky... 45% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kamerové cvičení na téma akční zima, u něhož je i přes poměrně krátkou stopáž a jednoduchou zápletku příliš mnoho nelogičností. Především pak pohádka o pomoci od neznámého člověka, který cizího a na první pohled nebezpečného chudáka ubytoval, ošetřil, pohostil, daroval mu dceru, ženu, šperky a jediného koně na cestu, je jen těžko uvěřitelná. Pochvalme alespoň výborný zvuk (5.1) a dostatek akce. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Tohle Tarantina tolik zaujalo v Benátkách ? Díky bohu za krátkou stopáž. Příběh uprchlého teroristy, který se snaží přežít v šílených podmínkách je zajímavý, ale zpracování mi připadalo nudné. Zaujala skvělá kamera a parádní soundtrack a u toho asi skončím. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem doufal, že Skolimowski se snaží říct něco víc - a ono ne. Navíc mi vadily všechny ty nelogičnosti (proč zrovna do Polska?, proč vlastně utíkal, když mu muselo být jasné, že v cizím prostředí nemá šanci?, proč ho vzala domů, když jistě vojáci rozhlásili, že po lesích běhá ozbrojený a nebezpečný vrahoun? atd.), a jinak mi čím dál víc po pravdě vadilo, že tenhle chlap nezhebl už v poušti, když na něho vystřelili raketu. Jestli jsou tam nějaké hlubokomyslné třecí plochy, nijak na mne nevystrčily růžky, a ty, co se možná nabízejí, mi přijdou jako schvalování vražd a masakrů v rámci pochybného pokusu o přežití. Jaký je pak rozdíl? ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Čtvrtou hvězdu dávám pouze za snahu a originalitu. Film rozhodně není banální a podbízivý - minimum slov, surové násilí a zoufalost, mlhavé snové sekvence, poutavé halucinace, antihrdina v podobě blízkovýchodního teroristy prchajícího zasněženými polskými lesy, krásná závěrečná scéna. Uhozený plakát, špatné postsynchrony. V kontextu středoevropské kinematografie jde rozhodně o unikátní počin, což ale bohužel nezachraňuje fakt, že se film místy dost vleče a tápe. Můžete to risknout. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Trosečník na horách s atmosférickou hudbou zvládnutý skvěle nejen herecky, ale i po technické stránce (režie, kamera). Scénář zde nehraje prim, a tak ani moc neobtěžuje, že je tak trochu splácaný jako dort od pejska a kočičky. 74% Kojenecká scéna je ovšem dokonalý vrchol, který trumfne všechny kanibalistické horrory. Bacha, jen pro silné žaludky ()

Langy10 odpad!

všechny recenze uživatele

Proč odpad? Jednoduchá odpověď - Protože, aby nějákej povstalec zabíjel lidi a prožezal se všim, co mu vlezlo do cesty, to já nepodporuju! Tento film byla zbytečná investice a nesmysl! Takovejhle Sr*čka by dostal olovem do hlavy tak rychle, že by to ani nestačil zaregistrovat! Prostě neskutečná sra*ka! 0% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

a potom že poliaci nemali iraančanov v jagelonskych lesoch :) A mali a mali a mali !!!! Akuát vo vrtulníku chybala termovízia, ale zase na druhej strane by im tak dlho neutekal. Pacil sa mi "nekompromisny nazor" rezisera o vidieckych alkoholickach kojacich dieťa. ()

Reklama

Reklama