Reklama

Reklama

Rodinná dieta

  • Finsko Katastrofin aineksia (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

„Nemůžu si čistit zuby, protože můj kartáček je z plastu," říká v dokumentu Johna Webstera jeho mladší syn. Rodina, žijící ve Finsku, se totiž rozhodla, že zkusí vydržet jeden rok zcela bez produktů, k jejichž výrobě nebo při jejichž použití je potřeba ropy. Touha minimalizovat svou ekologickou stopu se v mysli režiséra zrodila poté, co začal vnímat problémy spojené s globálním oteplováním a vyčerpatelností přírodních zdrojů. Vyměnit automobil za autobus, letadlo za vlak, motorový člun za veslici nebo nakoupit v obchodě základní potraviny však není vždy snadné, zvlášť pro rodinu s dětmi. I ti sebevíc motivovaní začnou pochybovat, když se věci komplikují a způsobují nepohodlí. Uvnitř čtyřčlenné rodiny tak brzy vznikají rozkoly. V průběhu roku se z původního pevného rozhodnutí přejít na ekologicky přijatelný způsob života postupně slevuje ke kompromisům a jednodušším řešením. Lze se chovat ekologicky, a nezničit přitom rodinné štěstí? Podstoupili byste sami takový experiment? (Jeden svět)

(více)

Recenze (16)

Hank 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipná záležitost, která svým podáním v některých momentech připomínala angažované dokumenty M. Moorea nebo Morgana Spurlocka. Vedle mnoha zábavných a poučných situací a scén (auto, loď, toaletní papír) obsahoval dokument taky jednoznačné poselství (možná důležitější jak celý dokument), které praví jednoznačnou pravdu, že na plno věcí si lze zvyknout a vzít je za své, ale chce to jenom chtít a mít tu vůli. Myšlenka pěkná a bezesporu ušlechtilá, ale proč nešel na dřeň a do krve? Bylo by to asi hodně bolestivý (zralý na rozvod), ale bez toho aby se šlo do důsledku tomu prostě divák tolik nevěřil. Ano, omezíme tohle a tohle, ale tadyto si necháme a nebo to ve filmu vůbec zmiňovat nebudeme (léky, obaly, hygiena, kosmetika - kromě pasty na zuby), protože by to bylo složité a nepohodlné. Škoda, tím pádem to působilo neúplně a ne tak uvěřitelně a přesvědčivě, i když i tak klobouk dolů před nadšením autora. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Já to beru jako takovou první vlaštovku, protože čím dříve se budou ztenčovat zásoby ropy, tím více budeme muset přemýšlet o stejných věcech, jako v tomto dokumentu. Nakonec se stejně budeme muset vrátit k životu bez ropných produktů, jak tomu bylo ještě na přelomu 19. a 20. století. A protože se máme už příliš dlouho příliš dobře, přechod nebude jednoduchý pro nikoho. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Suché letá, zimy bez snehu, spotreba ropy sa zvyšuje, hladina oceánov sa stále dvíha...Čo s tým dokáže urobiť jedna fínska rodina? Otec-hlava rodiny(ako inak) mi pripadal veľmi rozumný a sympatický chlapík s ktorým sa stotožňujem vo všetkom. Zbaviť sa plastov až do takej miery, že si nekúpia ani pastu na zuby alebo šampón len preto, že obsah je plnený do plastových obalov, je už však trochu moc. Problém je, že neexistuje alternatíva. Buď si kúpiš šampón v plastovom obale alebo žiadny...Tak si to fínska rodina začala vyrábať sama, ale to nie je celkom ono. Zbavenie sa ropy a výrobkov z nej zo dňa na deň je ťažké. To najlepšie, čo by sa ľudstvu mohlo stať je aby v krátkom čase zásoby ropy mleli z posledného. Trochu mi tu chýbala debata na tému recyklácia. Celkovo veľmi zaujímavý dokument, ktorí ocenia hlavne ekologicky zmýšľajúci ľudia ako ja. Možno sme blázni a čudáci medzi miliónmi, ktorí ani na chvíľu neuvažujú nad tým, kde končí odpad, ktorý bez váhania hádžu do koša...80%. ()

R1CH1E odpad!

všechny recenze uživatele

Ekologická "Rodinná pouta" založená na úplně jeblém, bezefektivním a nemožném pokusu? Pardon, ale žít bez ropy a přitom si čistit zuby plastovým zubním kartáčkem nebo si ekologicky utírat prdele levou rukou mi přijde mírně retardované. A jako perlička na závěr přichází geniální nápad s ekologickým palivem. Je přece naprosto ekologické a normální projezdit 300 km jen proto, že jedu natankovat biopalivo, které cestou zpátky stejně spálím. Sečteno a podtrženo - nehorázná a absolutně nedomyšlená hovadina. ()

Zbyisek 

všechny recenze uživatele

Nemůžu úplně souhlasit s extrémním a docela šíleným pokusem této rodiny, ale celý dokument se mě poměrně líbil. Bylo to docela zajímavé, svižné, trochu poučné (hlavně z ekologického hlediska) a taky trochu vtipné. Bezropná dieta dala vzniknout i pár napjatým situacím uvnitř rodiny. Johna Webstera, hlavního iniciátora této "šílenosti", asi nepotěším, protože po zhlédnutí jeho dokumentu si takto krutou dietu rozhodně naordinovat nehodlám. Bez kartáčku a zubní pasty to prostě nejde! PS: měl si pro toaletní papír zajet k nám, dá se tady sehnat totiž i takový, který není balený v plastu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama