Reklama

Reklama

Bobby Fischer versus Boris Spasskij. Šachová bitva, která psala historii studené války... Životopisný snímek zachycuje příběh amerického šachového velmistra Roberta Jamese Fischera, světu známého jako Bobby Fischer (Tobey Maguire). Ze zázračného dítěte vyrostl v geniálního šachistu, který se neváhal postavit sovětským šampionům v čele se svým nesmiřitelným protivníkem Borisem Spasským (Liev Schreiber). Děj snímku vrcholí v roce 1972, kdy se utkali o titul mistra světa v „zápase století“ v Reykjavíku na Islandu. Jejich šachová partie vstoupila nejen do dějin šachu, ale i studené války, protože byla vnímána jako prestižní společenský souboj mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Na cestě k vítězství ovšem nebyli Bobbymu nepřítelem pouze šachoví soupeři, ale i jeho psychotické stavy způsobené prohlubující se paranoiou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (201)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj šach môže byť niekedy napínavý, hoci som pôvodne myslel, že ma bude len napínať z hereckého výkonu Maguirea, čo sa mi aj potvrdilo, ale to on za to tentoraz asi nemohol, tá postava bola tak napísaná. Takže sympatie k Bobbymu minimálne, avšak záverečné snímky z reality boli pre mňa asi najzaujímavejšie a chuť mi trochu z danej osobnosti napravili, pričom je smutné, že inteligentným tento svet nepraje a môžeš byť múdry ako len chceš, kľudne skončíš ako tulák, bezdomovec, vlastnou krajinou, ktorú si reprezentoval opľutý. Zároveň platí to večné: génius je vždy tak trocha aj blázon. A nielen trocha. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nemyslel som, že to je možné, ale dá sa to. Naozaj je možné natočiť film o hraní šachu, ktorý je napínavý. A možno by sa to zaobišlo aj bez tej politiky a radšej mohlo zostať viac času skutočným šachom. Totiž nič o tom, ako na tom súperi počas hry sú, som sa dozvedieť nemohol, nikto nič nevysvetlil, a pohľady na šachovnicu sú vždy také, že celú situáciu nevidno. Škoda, ak by to nebol film skôr pre šachových analfabetov, mohlo to byť za štyri hviezdy. –––– Šachy jsou bláznivý svět. Víte, tohle se stává jednou za 500 let. Velmistři sledují, jak Bobby hraje, a mají slzy v očích. –––– Vychází to z mé židle. Chci tu židli nechat zrőngenovat. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Šachisté jsou určitě zajímaví lidé a v určitém smyslu geniální. Skoro si člověk říká, proč úsilí věnují jen do hry. Tvůrci filmu "Pawn Sacrifice" udělali to, co bylo potřeba. Natočili historickou událost zajímavě, a to jak z pohled postav, tak i z pohledu jejich šachového souboje, kdy ten je v závěru skutečně strhující. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nakonec se z toho vyklubalo poměrně slušné, i když celkem zapomenutelné sportovní (?) drama. Jestli se to opravdu událo nějak podobně, tak to tedy byl americký šachový génius Bobby Fischer pěkný dáreček (egoistický paranoidní excentrik, jedním slovem "psychouš"), navíc v takto politicky vypjaté době v partii proti Sovětům. Nicméně mě zamrzelo, že (asi kvůli laickému filmovému publiku, ale těžko se divit) z šachovnice skoro nic nevidíme, nějaké strategie a souvislosti nepoznáme a proč že to šlo o mistrovský tah (hru), kterému i Spassky zatleskal, si můžeme leda zpětně dohledat na wikipedii. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dúfal som vo vyslovene inteligentný snímok, ktorý si zoberie na paškál jednu z "najmúdrejších" hier, dostal som z 3/4 pridrbanú anti propagandu komunizmu. Chápem, že to tak mohlo byť, no nebyť tej sondy do Fischerovej hlavy, ktorý zrejme ozaj potreboval psychológa (koniec koncov, to zrejme každý vysoko nadpriemerne mysliaci jednotlivec), či záverečnej tretiny, zrejme by moje hodnotenie bolo "skromnejšie". Každopádne pekný film. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Spasskij a Fischer se podle neuskutečněných plánů měli setkat za šachovnicí v roce 1978 tentokrát jako herci, kdy měl o jejich zápase v Reykjavíku točit film Miloš Forman. (Mytologie)
  • Na konci filmu je nepravdivo popísané, že Bobby Fisher (Tobey Maguire) bol v roku 1981 zatknutý za tuláctvo. V skutočnosti išlo o to, že polícia si ho zmýlila s bankovým lupičom a zatkla ho. Bol držaný vo väzbe dva dni a utrpel tu ľahké zranenie. Prepustený bol na kauciu 1000 dolárov. Roku 1982 publikoval "I Was Tortured in the Pasadena Jailhouse!" (Bol som mučený vo väznici Pasadena). Popísal tu svoje zážitky z incidentu a vyjadril presvedčenie, že jeho zatknutie bolo vopred pripravené. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama