Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Balená voda je největší reklamní a marketingový podvod na světě, říká mediální analytička Barbara Lippertová v dokumentu Stephanie Soechtigové. Načerpat zdarma pitnou vodu, stočit ji do plastových lahví, rozvézt po světě a prodat zpátky lidem - "modré zlato" prostě přináší snadné výdělky. Film přitom ukazuje, že voda v plastové lahvi je často tatáž, jaká teče ve všech amerických domácnostech z vodovodu. Režisérka dále rozkrývá, jak se firmy Nestlé, Pepsi Cola či Coca-Cola díky mezerám v zákonech vyhýbají daním z čerpání vody a recyklace, zveřejňování výsledků studií o zdravotní nezávadnosti i morální odpovědnosti za nepřímé důsledky jejich podnikání. Skupiny nezávislých expertů, aktivistů či novinářů přitom upozorňují na to, že balená voda škodí nejen našim peněženkám. Plastové lahve totiž obsahují látky, které jsou nebezpečné pro lidské zdraví, přispívají k výskytu rakoviny, neplodnosti a dalších onemocnění. Nadměrné čerpání vody a nedostatečná recyklace plastu navíc ohrožují životní prostředí: ryby a další vodní živočichové přicházejí o svá přirozená útočiště a světové oceány se začínají hemžit úlomky plastů "nahrazujícími" plankton, potravu ryb. (Jeden svět)

(více)

Recenze (38)

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...no, už leccos pamatuji a už je to strašně dávno, kdy jsem slyšela poprvé, že další světová válka bude o vodu... tehdy nám to připadalo jako věta z jiné planety... ...voda tu přece vždycky byla pro všechny... jak by kdo mohl prodávat vodu a hlavně, kdo by ji kupoval? no... je o mnoho let později a já si kladu otázku, jakou formu má vlastně válka... je to vždycky, když se střílí nebo zažíváme války beze zbraní? dobytá území jsou stejně výnosná jako ta získáná nejhrubší silou... válka je dneska totiž chameleon a každou hodinou získává stále více obětí... ta největší je sama planeta Země... skvělý film, smutná realita... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Hezká ukázka toho, jak jsme schopni obhajovat kapitalismus do té doby, než ‚neviditelná ruka trhu‘ sáhne přímo na nás. Pak se stáváme nejzarytějšími levičáky, obhajující společné hodnoty. Ale protagonisty chápu, je to celé o povaze člověka jako takového. Ač dokument neříká nic nového, připomenout si občas některá ‚veřejná tajemství‘ není úplně od věci. Save water, drink beer. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tendencne? Babkinu fujaru! Kruta realita, ci sa to niekomu paci alebo nie. V skolach povinne premietat, nech si deticky uvedomia, ze co ich v buducnosti caka... A to nie je problem len vody... hnus, velebnosti. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

75% povrchu Země je pokryto vodou. Pitnou vodu tvoří jen 1%. VODA JE BUDOUCÍ IMPÉRIUM..... Informace, informace, informace! Vždyť je to dokument.... Je třeba chránit veřejné zdroje pitné vody před soukromými subjekty? Je balená voda skutečně čistá, zdravá, bezpečná? Čekají nás v (blízké) budoucnosti pláže plné plastů? Asi tak o tom je tento dokument. Tvůrci si berou na paškál firmy Coke, Pepsi a Nestlé (všechny odmítli rozhovor pro tento film), které zdarma ,,tankují“ vodu a pak ji s velkým ziskem prodávají v obalech, které znečišťují prostředí. Vše co tu zazní je pravda pravdoucí. Ale mohlo to bejt stručnější! Údernější! BOJ O VODU totiž už začal! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Platím za něco co mám doma (nemyslím sex! Je to dokument o vodě!). 2.) Nevím kdo řekl:,, Whisky je na pití, voda na boj!“. 3.) Zajímá mě, kolik ropy se spotřebuje ročně na výrobu PET lahví. 4.) Je možné, aby bylo v moři víc plastů než planktonu? ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Tapped se soustředí na boj s korporacema, které čerpají zdarma spodní čistou vodu a prodávají jí 1000x dráž zpět lidem. Hezké téma, ale mnohem víc mě zarazila ukázka výroby plastů a důkazy, že balená voda je mnohem nezdravější, než ta z kohoutku. Tvůrci se dost ostře naváží do Pepsi, Coke a Nestlé, ale aby se tvrdě ohraničili vůči vlastním spoluobčanům, kteří jako prasata všechny ty plastové sračky vyhazují na zem, do přírody a moře, to už neudělají. Může za to prostě výrobce a basta. Tohle je současný problém amerických dokumentů, nedokážou pochcat vlastní spoluobčany, ale tvrdě pochcávají všechno okolo. Nadnárodní firmy jsou banda hovad, lidé co odhodí láhev do přírody 2x větší. V podstatě mě čím dál tím víc faktů přesvědčuje, že lidstvo nezaslouží nic jiného, než jeden velký meteorit. 68% 27.08. 2010 ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Neuznávam tendenčné a už vôbec nie propagačné , alebo nejakou globálne orientovanou problematikou nasiaknuté dokumentáče. Tento má ale svoje poslanie , ktoré Ma oslovilo a faktami našlapaný , vizuálom sympaticky spracovaný snímok , ktorý je v prvom rade pre diváka užitočný ( ! ) - tak ten schrúmem kedykoľvek. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ono to teda je zcela jednostranné, naprosto zaujaté a chvíli jsem si dokonce myslela, že je autoři jsou naštváni jen na Nestlé, protože to není americká firma. Jenže to trvalo vážně jen chvilku, protože následně začali natírat i další nadnárodní korporace. A hlavně ukázali na téma, o kterém se nemluví. A tato databáze ukázala na primitivy, kteří "mají hodně vody", zřejmě v hlavě. Děkuji tvůrcům, že ukázali některým lidem, jací jsou kreténi. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Tento a nielen tento dokument (im podobné) by som zaviedol povinné do školských lavíc v rámci všeobecného vzdelania, rozšírenia obzorov, vzdelávania v ang. (pôvodne znenie). Neide o to, že by bol tento dokument tak fascinujúci, alebo tak pravdovravný... ide len o jeden pohľad na vec, konečný názor si musí urobiť každí sám. 7/10 (s tým, že mládež je potreba dobrovoľne na silu na to istým spôsobom naviesť) ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý a znepokojující dokument, který se týká asi skoro všech. Informace jsou podány srozumitelně, jen bych uvítala o něco hlubší pohled na věc, protože místy jsou informace hodně útržkovité. Rozhodně víc takových eye-opening dokumentů. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se, že jsem se učil že jsou kategorie vody stolní, obsažená v pet láhvích mající většinou stejnou kvalitu jako voda z kohoutku, minerální, které se nesmí pít kvůli obsahu solí příliš a léčivá (např. Zaječická kyselka, Šaratica). Pointa dokumentu že mnoho Američanů kupuje předraženou vodu ve zdravotně škodících (rakovina, neplodnost aj.) plastových láhvích , které velké firmy stáčí z veřejné kohoutkové vody, je vtipná. Ale když Američané plkajíí kvůli suchu, nedostatku vody a změnám klimatu, je to na nesprávném hrobě. Právě tato podivná směs kultur nejvíce způsobuje globální oteplování. V dokumentu vůbec nezazněl problém překročení únosné kapacity prostředí a přelidnění. K Arabským zemím s velkým populačním boomem mají celá desetiletí politiku "ropa za obilí". Velký nárůst obyvatel proběhl v jihovýchodní Asii kvůli vynálezu geneticky modifikované rýže odolnější záplavám, která má šestkrát větší výnosnost. V Africe se má do roku 2050 opět obyvatelstvo ztrojnásobit. Divíte se změně klimatu, když za deset let přibyla jedna miliarda automobilů a masivně se odlesňovalo? Při sledování dokumentu jsem měl pocit, že naznačené problémy s vodou nepřesahují hranice USA. Mě se zdá vždy směšné , když nějaká husička musí u sebe stále nosit předraženou kapesní minipetku se stolní vodou. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

„Je dost vody pro lidskou potřebu, ale málo pro lidskou chamtivost.“ Mahátma Gándhí — Balené vody mohou obsahovat Vinylchlorid, Butin, Styren, Benzen, Toulen, Ftaláty a Bisfenol A. Pokud nechcete vědět co ty sračky dělaj, tak si klodně balenou vodu pijte dál a tenhle dokument přeskočte. Aspoň těhotný ženský by se jí ale měly vyhejbat jako čert kříži kvůli degenerativním změnám u plodu. Jo a dokument se od krádeže vody a nemorálních zisků firem zvrhnul v ukázku toho jak si plundrujem prostředí ve kterém žijem. To že je v mořích víc plastů než planktonu je neuvěřitelný. Ryby se pomalu tráví tím co se uvolňuje ze sežranejch plastů a my je pak jíme. Super. ()

Dharter odpad!

všechny recenze uživatele

Já nerozumím těm povstalcům z Biblického pásu, který je zformovaný v USA. Prý se děje obří konspirace Nestlé podle nich, ale oni neumí ukázat jedinou cisternu, jak čerpá vodu z pramenů. Jak mohu takové slabé konspirační teorii věřit? Jakožto správní konspirační teoretici by mohli vědět, že nejdříve je potřeba předložit důkaz, který je pravdivější, než důkaz potvrzující konspirační teorii o spiknutí Povstalců z Biblického pásu. :) ❌ ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Vidím, že je tu zreteľný rozpor v pohľade na tento film. Niekto v ňom vidí konšpirácie, ďalší americkým bláznov, ja zas aktivistov, ktorí si začali uvedomovať toho, že balená voda je jedným z najväčších reklamných a marketingových podvodov histórie. Samozrejme niekde sa nedá piť voda z kohútika, zo studní, tam môže pomôcť aj voda z fliaš, otázne či plastové sú správne, ja si dnes už myslím, že pokiaľ to nie je bioplast alebo iný materiál, tak nie. Voda je strategická surovina, veľmi ňou plytváme, no robia to najmä nadnárodné spoločnosti, pri pestovaní plodín, chove zvierat a podobne, no najmä rôznej výrobe. Tento dokument patrí len k ďalším, ktoré slúžia k uvedomeniu si problému a plne súhlasím s vetou známeho Inda, že vody je na Zemi pre ľudí dosť, ale málo pre ľudskú chamtivosť. Dasani, Evian, Aquafina a podobné sú pre mňa podvod a o to horšie je, že boli a sú propagované známymi osobnosťami ako Jennifer Aniston a podobne. Po tomto filme možno opäť prehodnotíte svoj názor na plasty, tentokrát je to v spojení s vodou, lebo nás to priamo ovplyvňuje. Toto je americká tvorba, treba rešpektovať ich spôsob náhľadu na svet a ich spôsob tvorby, možno niekomu nesadne, dôležité je, aby ste si z toho odniesli, čo najviac. Opäť sa potvrdzuje, že ľahostajnosť môže zabíjať. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Gandhí na to kápnul: "Je dosť vody pre ľudskú potrebu, no málo pre ľudskú chamtivosť!". Rozpitvanie tejto marketingovej "vodnej horúčky" z viac (zdravotného) alebo menej (enviromentálneho) prekvapivého pohľadu, už len podčiarkuje celkovú, na hlavu postavenú absurdnosť užívania balenej vody, idúcu aj proti tomu najprimitívnejšiemu sedliackemu rozumu - a to kupovať zbytočne vodu z kohútika 1000 krát drahšie... ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Ode dneška piju už jen vodu z kohoutku! :) A tento dokument by měl vidět každý - ať už si pak udělá jakýkoliv názor. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Pitná voda je komodita jako každá jiná, jen málokdo si to vůbec uvědomuje. Její cena je určována na základě poptávky a nabídky. Mnohé jistě překvapí, že průměrně litr pitné balené vody je dražší než stejné množství ropy. Je to alarmující či nikoliv? Lidé musí brát v potaz, že podle odhadů bude kolem roku 2030 zhruba 2/3 lidstva trpět nedostatkem pitné vody. Možná si říkáte, že je to jen další poplašná zpráva. Ano, možná je, ale jedno je jisté, z obchodu s pitnou vodou se stává obrovský business. A ten, kdo tuto příležitost - jak se říká "chytne za pačesy", jistě neprohloupí. Jak uvádí dokument: "75 % povrchu Země je pokryto vodou, pitnou vodu tvoří jen 1 %." Tapped přináší opravdu mnoho zajímavých skutečností, mohla bych pokračovat: "Výroba plastových lahví každoročně spotřebuje 714 milionů galonů ropy (v USA). Což by stačilo na pohonné hmoty pro 100 000 aut." Snímek nám ukazuje, že všechno se vším souvisí - jako např. plasty, které se dostávají do moří, se mnohdy stávají potravou ryb, které následně mohou přistát na našem stole. Dokument je zaměřen na Spojené státy - konkrétně na 3 významné globální společnosti, které se zabývají prodejem pitné vody: Nesté, Coke a Pepsi. Jeho zhlédnutí rozhodně nebyla ztráta času a člověk se navíc dozví i mnohé zajímavé skutečnosti. Mnohé záběry byly opravdu zajímavé. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Welcome to the world of the plastic beach. _ Samozřejmě, že příhlížím k tomu, že se jedná o amaterský "dokument". Ale "dokument", který vyčítá nadnárodním společnostem mystifikační využití Re:Klam, sám používá jejich metody?! Nemá cenu je všechny vyjmenovávat (např.: účelové sestřihávání [někdy až podobné mistru satiry Iannuccimu], uvádění dat bez relevantího zdroje, vytrhávání z kontextu atd.). A to ty titulky + píseň od The WS to tak pěkně nakoply. Pokud bych to bral jako ukázkový dokument toho, jak Američani objevují Ameriku, tak dám klidně za pět hvězd, ale o tom to vážně být nemělo. "... to vážně necháme Švýcary, aby nám brali a následně zpátky prodávali naši vodu?" Už to tak bude. _ Cíle, které si tento "dokument" klade, jsou v pořádku, ale z toho provedení bolí oči. _ BTW: Z celosvětové výroby PET jde 30% na obaly a 60% na vlákna. Takže, i kdyby se zastavila výroba všech PET lahví, problém se znečištěním by to jaksi nevyřešilo. Hold nastala Doba plastová. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Vošlo by to tak na 25 min. dokument, zbytočne dlhé, zbytočné zábery na všelijaké kamióny, hadice a prírodu... ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Ten dokument bohužel spoustu lidí nedokouká, protože je zbytečně dlouhý, moc záběrů na cisterny a důchodce s rakovinou. Když ale vyškrtnete klasicky americké dokumentární neduhy, jako lidské příběhy s návštěvou hřbitova, zbude ještě spousta informací a kvalitních myšlenek. Nepijte balenou vodu, je to blbost, minimálně u nás, kde máte kvalitní vodu v kohoutku. Když už lidi neodradí, jak je voda z petky drahá, tak by je mělo odradit kolik bordelu po nich zbude a co se z lahve do vody louhuje za svinstva. ()

Reklama

Reklama