Reklama

Reklama

Garbage Dreams

USA, 2009, 79 min

Režie:

Mai Iskander

Obsahy(1)

Zaballeen, arabský výraz pro ?lidi odpadků", označuje sociální vrstvu Káhiry. Patří k ní i teenageři Adham, Nabil a Osama, hrdinové dokumentu Mai Iskanderové. Režisérka natáčí jejich každodenní život v okrajové čtvrti Mokattan, největší ?odpadkové osadě" na světě. Sběr a zpracování odpadu z osmnáctimilionové Káhiry představuje pro místní šedesátitisícovou komunitu už po století jediný zdroj obživy. Mezi odpadky si hrají děti i psi a procházejí tudy terénní pracovníci s protitetanovými injekcemi. Mladíci, které sledujeme v jejich nuzných příbytcích, v práci i na zkušené ve Walesu, sní o vlastní šrotovně či brzké svatbě. Jejich sny se však rozplývají s příchodem zahraničních společností na káhirský trh s odpadky. Vysoce efektivní recyklační systém, v němž se obyvatelům Mokattanu daří zpracovávat 80 procent veškerého odpadu, nahrazuje moderní technika italských a španělských firem s několikrát nižší účinností. Snímek zachycující ničivý dopad globalizace na osudy jednotlivců i celé komunity je Iskanderové debutem a probojoval se do letošní širší oscarové nominace. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument ze světa koptských křesťanů, kteří si pro svou schopnost sbírat a následně třídit odpad nechávají říkat Zaballini. Snem každého malého kluka této komunity je jednou vlastnit továrnu na třízení. Vidíme, jak moc lze snahou (v dobrém) o modernizaci ovlivnit tradiční pořádky fungující po staletí. Moc se mi líbila návštěva Walesu, který se pro mladé kluky stal rájem na zemi a zemí, ve které by se pro jejich umění stali mistry na třízení:-) 9/10 ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Nevím, globální pohled na situaci v Káhiře se směrodatnými údaji to tedy není. Spíš jde o portrét několika výrostků, kteří si jako zdroj obživy vybrali třídění odpadků. Lepší by to bylo asi jako episoda City Folku. ()

Reklama

Reklama