Reklama

Reklama

Zemřít ukamenováním

(festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Trest smrti ukamenováním mohou v Íránu dostat ženy a někdy i muži, kteří se provinili cizoložstvím, prostitucí či zabitím v sebeobraně. Advokátka Šadi Sadrová, novinářka Asijeh Aminiová a další aktivistky za práva žen se snaží pomáhat těm, které byly odsouzeny k tomuto nehumánnímu, ponižujícímu a velmi bolestivému způsobu popravy. Jejich práce je však obtížná - sesbírat důkazy je téměř nemožné, neboť íránská vláda se snaží vše ututlat vzhledem ke kritice, kterou ji zahrnují mezinárodní organizace zabývající se lidskými právy. Dokument režisérů Farida Haerinejada a Mohammada Rezy Kazemiho vypráví příběh několika žen, které díky pomoci Šadi a její neziskové organizace unikly trestu smrti ukamenováním. Lejla Mafi, Parissa a Nazanin se v očích íránského trestního zákoníku ?provinily" sexuálním stykem s příbuzným, cizoložstvím a zabitím. Lejlu znásilnil její bratr, Parissu prodával manžel a Nazanin bránila sebe a svou neteř při pokusu o znásilnění. Změnit zavedenou praxi není snadné, ale íránské ženy se nevzdávají, byť pro ně samé znamená veřejná obhajoba ženských práv obrovské riziko. Film získal na letošním Berlinale Cenu za mír a spravedlnost (Peace Award for Justice). (Jeden svět)

(více)

Recenze (5)

swamp 

všechny recenze uživatele

Dokumentární snímek z Jednoho světa, který si můžete domů či kamkoliv jinam zdarma zapůjčit a odpromítat jej svým přátelům, známým i neznámým, to vše v rámci projektu Promítej i ty! Režisérská dvojice Farid Haerinejad a Mohammad Reza Kazemi se snažila poukázat na stále platné íránské zákony, které umožňují odsoudit ženu (výjimečně muže) k trestu smrti ukamenováním za skutky jako je cizoložství, znásilnění (rozuměj "být znásilněna") či prostituce (rozuměj "být prostituována"). Prostřednictvím advokátky, novinářky a dalších aktivistek nám přibližují případy odsouzených, které se jim buď podařilo osvobodit či jejichž řízení se stále odehrávají. ()

rerabinka 

všechny recenze uživatele

Dokument jen pro otrlé povahy. Jsou záběry průběhu ukamenování páru v Iránu, ženu zakopali až po krk, muže jen do pasu a pak se vyprovokoval dav ke kamenování, dokud nebyli mrtví. Nejhorší na té celé bezútěšné situaci pro ženy v Iránu mi přijde fakt, že k prostituci je nutí i vlastní manželé, u jedné z obětí bylo ukamenování zmírněno na 99 ran bičem. Pokud žena již není panna, tak nemá právo na jakoukoli obranu cti. Kolik z nás by v takových podmínkách dokázalo žít?! Trošku pomohla rezoluce OSN v roce 2002 a vyhlášení moratoria na kamenování, ale přímé snahy na místě např. organizace Raahi, která poskytovala těmto bezbranným a často negramotným ženám právní pomoc, byla přinucena ukončit svoji činnost a všech 33 aktivistických žen bylo uvězněno a po propuštění odcházejí do exilu. ()

kedluben 

všechny recenze uživatele

všechny jsou pěkné, jezdí v hezkých autech, mají mobilní telefony, moderní kanceláře.... jen těžko uvěřit, že v takovém světě se konají tak "barbarské" způsoby popravy...odvolávání se na tradice je prostě odporné.... a takový režim si zaslouží svůj konec.... na druhou stranu: píchnout někomu injekci před obecenstvem problematické není? .... a to je zase z našeho civilizovaného světa ()

mbohdy1 

všechny recenze uživatele

Tento film ve mě zanechal hluboký zážitek. Celou dobu jsem měla "husí kůži" a bylo mi zle při představě, že v tuto chvíli, kdy já si v klidu žiju v ČR, tak ve stejnou chvíli možná někde v Íránu ukamenovávají nějákou ženu. Je to pro mě nepředstavitelné a šokující. Nejhorší je, že nikdo není schopen s touto situací nic udělat. Proto obdivuji každého, kdo se touto záležitostí zabývá v samotném Íránu i za rizika, že sám může být za svou snahu postihován. ()

Reklama

Reklama