Reklama

Reklama

Gravitace

  • USA Gravity (více)
Trailer 3

Jednoho dne vyšle NASA na oběžnou dráhu planety Země raketoplán Explorer. Cílem mise je instalovat do Hubbleova teleskopu nové systémy. Velitelem výpravy je zkušený veterán Matt Kowalski, který má nalétáno asi dvacet let a toto měla být jeho poslední mise před odchodem na odpočinek. Další členkou posádky je cílevědomá doktorka, ale nepříliš zkušená astronautka Ryan Stoneová. Během výstupu do volného prostoru se ale stane nečekaná katastrofa. Posádka se díky neuvážlivému odstřelu porouchaného ruského satelitu dostane do roje trosek. Ten zničí raketoplán a přeruší jeho spojení s pozemským řídícím střediskem. Oba astronauti se ocitají sami ve vesmíru, odkázáni jeden na druhého. Nesourodá dvojice pluje nekonečnou temnou prázdnotou a snaží se dostat k nejbližší ruské vesmírné stanici Sojuz. Kyslík jim pomalu dochází a oni zoufale a z posledních sil bojují o svou záchranu. (TV Nova)

(více)

Diskuze

Josko

Josko (hodnocení, recenze)

90 minut nudy. Podobně zábavné je sledovat buben automatické pračky s nastavením programu dlouhého praní. Moje kočka to miluje.

martincba

martincba (hodnocení, recenze)

Vizualne prvotriedne aj pribeh zaujimavy, ale ta uskriekana, uplakana, vzdychajuca Sandra Buldog cely dojem skazila. 

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Potkan22

Interstellar je úplně jiný film.. Tady hrajou 2 herci, má to napínavý děj a dobrý soundtrack.. Je to takový v podstatě životopis kosmonautky (Bullock)..

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Stallone

Je to vizuálně napínavé drama... Hodně dobře natočeno... i 2 herci úplně stačí k natočení dobrého filmu...

Stallone

Stallone (hodnocení, recenze)

Dokud budou mít filmy jako GRAVITACE 78%, tak se takové nelogické kraviny točit budou. Bez pardonu. Bohužel. GRAVITACE je svojí logikou vesmíru ODPAD. Navíc je to velice nudný film. A to je Sandra Bullock po Lucii Vondráčkové a Sarah Michelle Gellar mojí nejoblíbenější herečkou.

na příspěvěk reagoval rounen, Šimpy

Patrick_VI.

Patrick_VI. (hodnocení, recenze)

Určitě to tu nebo někde už padlo, fyzikálních nesmyslů tam jsou mraky, od reality, která je už i na netu, je to na hony daleko, ale čert to vem, podle reality by to byla nuda ... (:-))

I když pár chyb, které na dramatičnosti nepřidaly, si mohli odpustit.

Jak třeba může vlát pás, vznášet se přilba a dokonce ještě o další minutu později se vznášet propiska při brždění modulu, že ...

Začíná to už při tom, jak Stone dohoní s hasičákem čínskou stanici, zatímco z ní už vlivem tření o začínající atmosféru odpadávají části konstrukce (:-)))) A když vleze dovnitř, tam, jakoby nic, poletují věci. Stanice už přitom brzdí o106. Musí brzdit, páč ji nic nepohání dopředu a tření o vzduch už je tak silné, že se otřásá a namáhá, až se rozpadá.

 

Budiž.

Když bych vzal, že sestup do atmosféry ve filmu je zkrácený (kdyby začal až vleze dovnitř v čase asi 1:13:20 a skončil při podzvukové rychlosti těsně před otevřením padáku v čase asi 1:18:40, trval by jen 5:20) a kdyby trval třeba nějakých 15 minut (že do 10 minut shoří, říká sama Stone, ale až po nějaké chvíli ve stanici), tak při zpomalení z rychlosti již padající stanice, tj. třeba ze 7 km/s (při 1. kosmické, tj. zhruba 7,9 km/s, by stanice nepadala), na rychlost zvuku 0,3 km/s, by na vše působilo průměrné brzdicí zrychlení (7000-300) m/s / 900 s = 7,4 m/s2, tj. asi 3/4 G. To je pomalu normální pozemská tíže. Reál je o něco kratší a s houstnoucí atmosférou je brždění intenzivnější, samo. Takže cokoliv vznášejícího se tam je nesmysl.

----------

To nic nemění na tom, že je to natočené úžasně. Myslím, že ideální je pustit si to s dabingem. Protože u Dagmar Čárové  vs. Sandra Bullock je to asi jedno, ale Honza Kanyza je lepší než originál, mít Clooney takový hlas, tak jde půlka bab do kláštera (:-)) A jde se soustředit na vizuální efekty. Ty (pomineme-li ty "fyzikální vylomeniny") opravdu stojí za to.

Ovšem hudba ... Steven Price zde přerostl svého učitele Zimmermana ... !! Jak dokázali s rejžou, kamerou, triky a střihem vytunit ten sestup, kdy se v nadhledu trosek nad Modrou planetou nad smyčce dostanou vokály, ufffff. Něco takového se hned tak nevidí a neslyší. Kam se na to hrabe nějaký Titanic. U tohoto mi tečou emoce, když se snažím nebrečet, hrozí, že se počůrám (.-))

na příspěvěk reagoval Mukade

Mukade

Mukade (hodnocení, recenze)

ts, Cloonyho neťahala k Zemi odstredivá sila alebo gravitácia, ale veľmi sa mu cnelo za ňou a to ho k nej ťahalo, velmo ((:

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Včera dávala Nova, a Dobrej film... Po dlouhý době jsem opět viděl a dobře natočeno...

Marss007

Marss007 (hodnocení, recenze)

breeder

Cloonyho tahala pryc odstrediva sila otacejice se stanice. Na tak dlouhym spagatu staci opravdu pomala rotace. A jelikoz se srazila z tim vesmirnym bordelem tak rotaci nabrala. Jinak ve vesmiru zima, jak ji zname tady, neni. Diky nulovymu tlaku se ti naopak zacnou varit telni tekutiny a umres na dekompresy. Zmrznes az kdyz vyzaris všechno teplo kolem sebe, jelikož je tam vakuum nemuzes nijak sve teplo predat, tak funguje treba termoska. Proto se obecne nedoporucuje lizat zmrzly zabradli. Kov je velmi dobry vodic tepla a narozdil od vduchu,  mu ho jazyk preda pomerne rychle. Filtry na helmach nemeli z jednoho duvodu. A to aby jim bylo videt do ksiftu :) 

na příspěvěk reagoval Duncan66

waxtrax

waxtrax (hodnocení, recenze)

Pohádka o americké superženě a zlých rusácích, kteří zamořili oběžnou dráhu odpadem, který zabíjí americké astronauty, kteří si často berou sebou na opravu pláště lodě fotku své rodiny. Napínavé jak kšandy.

na příspěvěk reagoval Mr.KarlAdler

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

V IMDB ešte v sekcii FAQ a v časti Did the film follow physics sa jasne píše v bode 7, že astronauti počas výletov vo vesmíre si nikdy nesmú dať preč z xichtu zlaté filtre, lebo v pár minútach sú spálení slnečným žiarením. Keďže vo vesmíre nie je ozónová vrstva. Akoby ste boli vystavení UV žiareniu. No ale potom by sme nevideli tváre hercov, čo by tiež nebolo dobré. Len helmy so zlatým filtrom. podobne ale bolo v Sunshine.

A zase ďalší bod je 7, že ho mohla Stone pritiahnuť a žiadna sila ho nemala odtláčať.

na příspěvěk reagoval Gertrudo

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Duncan66

Tiež nechápem, čo Cloonyho stále ťahalo preč. Veď jediné, čo mi napadlo by mohol byť vzduch unikajúci z jeho skafandra, ktorý ho akože tlačí opačným smerom :D. Ale o tom predsa nepadlo ani zmienky. Divné. Však keď ťa neťahá gravitácia, tak už nič.

Ale odpoveď dáva IMDB. Pozrime sa na Factual errors. Tam to stojí jasne - žiadna sila ho nemala odtláčať. Stačilo jemne šklbnúť lanom a šiel by späť. Sú tam aj iné chybičky. Vrátane tej dekompresie keď akože prišiel Clooney za ňou do modulu. Otvoril veko a vzduch vyfučal. Ak by sa to stalo, Stoneová ihneď zamrzne, vzduch jej doslova vytiahne z pľúc aj s teplom. Okolo úst aj nosa sa jej spraví námraza.

No ale iné som chcel. Že či neoslepnú a nepripečú si xichty zo slnka? Keďže tam nie je ozón. Či majú špeciálne nátery? Ale aj tak, priamy pohľad na slnko stačí na pár sekúnd a oslepnete. To môžte aj na zemi a tiež oslepnete alebo si poškodíte zrak. Skafandre nemali žiaden stmievací nater.

na příspěvěk reagoval Marss007

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Eržik

jasny, jak rikam, taky nejsem odbornik na kosmonautiku a vylety do volneho vesmiru z lodi, takze nevim, jak je to v realu. 

Jinak dekuji, mrknul jsem na zacatek a vyvratil si hned v uvodnich vetach jednu vytku, kterou jsem k filmu mel. Ten  jetpack byl prototyp, takze on ho tam testoval a navic ho tedy logicky nemel nikdo dalsi, coz dava odpoved i jinym, co se divi, proc ho nemela i lekarka opravujici Hubbel. :-)

Ja jsem tu vetu o prototypu drive vubec nezaznamenal a filmu vycital, ze si Kowalski jen tak lital a cakal palivo pro nic za nic, ze neco takoveho zkratka NASA nedela, protoze kazde kilo vynesene nahoru stoji danove poplatniky nekrestanske penize.

Eržik

Eržik (hodnocení, recenze)

Duncan66

Tak on tam i extra děkuje inženýrům za ten jet-pack, byla to spíš taková hračka, nemyslím, že je to standardní vybavení, vždyť ona jako nekosmonautka ani nebyla volně, ale původně na posuvném rameni. Každopádně jaké jsou skutečné praktiky NASA nevím, takhle si to obhajovali ve filmu a mě to jako laikovi bohatě stačilo :-) 

na příspěvěk reagoval Duncan66

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Šimpy

Asi Clooney vycakal veskere palivo, jak furt lital kolem lodi, kdyz byl na posledni vyprave a tak uz v zadnem jinem letacim modulu nebyla stava. Ono to nebylo standardni vybaveni skafandru, ale pridavny modul. Ale zde nejsem odbornik, takze nevim, zda kazdy kosmicky opravar, co kdy byl ve volnem vesmiru ma bezne sebou ten letaci modul a to i v ere raketoplanu.

na příspěvěk reagoval Eržik

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

ManusiaLiar

on nikam neplaval, mel reaktivni pohon, zatimco ona byla vymrstena, takze letela porad konstantni rychlosti od raketoplanu. A neni nic divneho, ze on pro ni s reaktivnim motorem mohl doletet, kdyz on narozdil od ni mohl zrychlovat a kontrolovat svuj let. Takze se mohl potom i zastavit a letet opacnym smerem. Z hlediska fyziky je pro me sporny snad jediny moment a sice to jejich "odlouceni". Kdyz uz je to udrzelo drzet tak dlouho, tak nevim, proc by to najednou nemelo stacit a jaka sila tam porad udajne byla, ze ho to tahlo porad pryc. Mozna jak Sandra, ci jina zena potom konstatovala, ze Clooney a zena po ctyricitce k sobe nejdou dohromady, tak asi proto :D

na příspěvěk reagoval Šimpy, breeder

Helo

Helo (hodnocení, recenze)

ManusiaLiar

Pořád to samý... :) Tam to funguje trochu jinak než tady na Zemi. V jednoduchosti je pro tebe ten raketoplán výchozí bod pohybový soustavy a i když se ho pustíš nebo se od něj kus odrazíš, tak neuletíš nikam do řiti žádnou extra rychlostí, ale budeš se od něj pohybovat jen tou rychlostí, jakou ses odrazil. V vakuu tě nic nebrzdí, takže ti ten raketoplán ani neuletí, takže když se od něj budeš pohybovat rychlostí 1 m/s po dobu půl minuty a po tý půl minutě se zase otočíš a poletíš v opačným směru stejnou rychlostí zpátky, tak bys měl dorazit zase zpátky k raketoplánu za tu samou dobu.

 

Zahraj si třeba Kerbal Space Program, ten ti v tomhle tu představivost trochu rozvine :)

Související novinky

Syn Alfonsa Cuaróna natočí komiksárnu pro Sony

Syn Alfonsa Cuaróna natočí komiksárnu pro Sony

05.10.2022

Jonás Cuarón, scenárista, režisér a taky syn slavného Alfonsa Cuaróna (Potomci lidí, Roma) dostal na starosti chystaný komiksový spin-off Spider-Mana El Muerto. Cuarón mladší má za sebou zatím jen… (více)

Venom je rekordní

Venom je rekordní

07.10.2018

Přestože kritici mají z nového komiksového filmu Venom s Tomem Hardym (Dunkirk) v hlavní roli spíše smíšené pocity, snímek sám o sobě v kinech překvapil. Za víkend si totiž z amerických kin odnesl 80… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Cuarón mladší oživí Zorra

Cuarón mladší oživí Zorra

05.02.2016

Jonás Cuarón sepsal se svým otcem Gravitaci a režíroval spřízněný kraťas Aningaaq. Loni pak vyslal do kin svůj celovečerní debut Desierto, který se líbil minimálně produkčním společnostem Lantica… (více)

Reklama

Reklama