Reklama

Reklama

Gravitace

  • USA Gravity (více)
Trailer 1

Jednoho dne vyšle NASA na oběžnou dráhu planety Země raketoplán Explorer. Cílem mise je instalovat do Hubbleova teleskopu nové systémy. Velitelem výpravy je zkušený veterán Matt Kowalski, který má nalétáno asi dvacet let a toto měla být jeho poslední mise před odchodem na odpočinek. Další členkou posádky je cílevědomá doktorka, ale nepříliš zkušená astronautka Ryan Stoneová. Během výstupu do volného prostoru se ale stane nečekaná katastrofa. Posádka se díky neuvážlivému odstřelu porouchaného ruského satelitu dostane do roje trosek. Ten zničí raketoplán a přeruší jeho spojení s pozemským řídícím střediskem. Oba astronauti se ocitají sami ve vesmíru, odkázáni jeden na druhého. Nesourodá dvojice pluje nekonečnou temnou prázdnotou a snaží se dostat k nejbližší ruské vesmírné stanici Sojuz. Kyslík jim pomalu dochází a oni zoufale a z posledních sil bojují o svou záchranu. (TV Nova)

(více)

Recenze (3 078)

Ramiraa 

všechny recenze uživatele

Gravitáciu nemá veľký zmysel pozerať na malej obrazovke. Ohromujúca audiovizuálna stránka vynikne naplno jedine na veľkom plátne, ideálne v 3D prevedení. Príbeh by zniesol viac dejových zákrut a v hlavnej úlohe by som uvítala skôr niekoho iného ako Sandru Bullock, všetky výtky však pohltí smršť vesmírnych trosiek, výbuchov a úhybných manévrov. Vesmír v podaní Alfonsa Cuaróna je tak reálny, až som mala pocit, že sa v ňom vznášam spolu so Sandrou. Ako silný príbeh neobstojí, ale ako strhujúci výlet vesmírom útočiaci na všetky zmysly si svoju úlohu plní znamenite. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Cuarón pro řešení technologickejch rébusů zapomněl napsat smysluplný dialogy a trochu si pohrát s dějovou linkou.... Ani ty klišé který v závěru vytáhnul z rukávu tomu nepomohly. ()

Looka 

všechny recenze uživatele

100% Místy to připomíná Apollo 13 i když film není tak realistický. Vše nahrazuje výborně zpracované 3D. ()

Sakee 

všechny recenze uživatele

Poprvé se mi stalo, že jsem šla z kina rovnou do baru na panáka. Jsem opravdu velmi empatický člověk, takže jsem celý příběh prožila společně s hlavní hrdinkou. Myslím, že i tepovou frekvenci jsme měly s Ryan stejnou. Nebýt toho nesmyslného happy endu, byla by to velká paráda. Ovšem jak už tady někdo podotknul, tento film není o příběhu ani dialozích, ale o zážitku. A ten je velkolepý a strhující. ()

MimiD 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbená herečka s mým oblíbeným režisérem. Jiné hodnoceni snad být nemůže. Že všichni tvrdí, že to není o příbehu? Mají pravdu. Je to čiste záležitost efektivnosti v imaxu, který můj mozek z neznámých důvodů nezmátl dostatečně, abych si triky naplno vychutnala. Nebudu nad tím však brečet, protože to stálo za to. Jediné co mi asi vadilo byla délka filmu, který je sám o sobě dosti svižný, takže mi pak celkem připadalo,že jsem v kině byla opravdu jen chvíli. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se zlákat a jak to dopadlo? Rád bych si popovídal s panem režisérem, jaký film to vlastně chtěl natočit. Minimalistické drama? Ano, perfektní. Herci jsou úžasní, pocit prázdnoty a bezmoci funguje, atmosféra hustá. Realisticky vyhlížející podívanou z vesmíru? No, tak realistické je to hodně. Záběry dechberoucí, stav beztíže asi víceméně ok. Bohužel. Na to, jaká spousta věcí působí skutečně, je tu příliš mnoho logických lapsů, které VELMI povedené dílo kazí. U Enderovy hry jsem psal cosi v tom smyslu, že už jsem vyrostl z pitvání každého rozdílu oproti předloze. Když se někdo snaží natočit historický nebo realistický film, stává se takový hnidopich ze mě. Musím dodat, že z fyziky jsem většinou dostával trojky a technika je pro mě obecně jedna velká neznámá. Jenže tady si i naprostý laik všimne věcí, které udeří do očí. Abych nespoileroval, tak jen stručně. Bleskurychlé překonávání obrovských vzdáleností, nárazy do kdečeho bez výrazné újmy, zachytávání se, úniky, otvírání něčeho na poslední chvíli v podmínkách, kdy už by každý druhý byl v bezvědomí, atd. Co to je za filozofii něco točit děsně reálně a na druhou stranu se na něco úplně vykašlat? Příběh sám je jednoduchý, s čímž nemám absolutně žádný problém, nebýt provařeného patosu a klišé všeho druhu. Až se budou udělovat Oscary, doufám, že v tomhle případě to bude jen za triky a možná herecké výkony, ale opovažte se dát cenu za nejlepší film nebo nedejbože scénář. ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

No nebol tam nejaký okúzľujúci príbeh, ani láska, ani to nebolo bez chybičiek či chýb. Ale tie zábery sa nedajú nazvať inak ako vizuálny orgazmus. Normálne mi to bralo dych, úžasná kamera a strih. Prvé 3D od Avatara, ktoré ma absolútne dostalo. Kto videl 3D na plátne, nemohlo ho to nechať chladným. Tie poletujúce trosky a ničenie stanice, absolútna paráda. Sandra skvelá. Režisér mi pripravil ozaj super zážitok, na ktorý len tak nezabudnem, krása. ()

Kozy9 

všechny recenze uživatele

Emocionálna vesmírna survival dráma natočená pozoruhodným živím a inovatívnym spôsobom dopĺňaná úžasnými 3D efektami. Nebyť vopred očakávaného záveru a mene logickému začiatku uvažoval by som nad takmer dokonalým hodnotením. Neviem si pomôcť ale bolo z toho cítiť až moc americký prístup k tvorbe takéhoto typu filmu. Nehodnotím to ako negatívum ale je to hlavnou príčinou prečo miestami pôsobil komerčne. Tak či onak, film ponúka toho dosť najmä pre náročnejšieho diváka a absenciu nejakého hlbšieho príbehu určite pociťovať nebudete. Pre mňa 80%. ()

cula2 

všechny recenze uživatele

Vizuálně perfektní.Pastva pro oči,super muzika.Na 5 hvězd to ale není,něco tomu chybí.Je to takové, trošku míň kořeněné.... ()

Shredder 

všechny recenze uživatele

Survival drama Gravity je velke sklamanie. Ocakaval som velkolepu upgradovanu vesmirnu verziu 127 hodin, ale dostal som len slaby odvar. Prostredie vesmiru je nadherne, v mnohych scenach priam velkolepe, ale to je asi tak vsetko. Sandra Bullock toho prilis vela nezahrala, po vsetkych tych plastikach a botoxoch vyzera ako 50 rocna zena, ktorej niekto premenil tvar na voskovu masku a ledva dokaze pohybovat ocami. Poletovanie vo vesmire je sprvu zaujimave, ale ako sa postupne sustavne opakuje, zacne to nudit. Dalsim minusom su "over the top" akcie a zachrany na poslednu chvilu, kde vsetko vyjde naozaj tesne alebo na poslednu chvilu, pokazi sa aj to co nemoze, funguje aj to co by nemalo a cele to potom posobi podobnym dojmom ako priblble blockbustery a nie ako realisticka drama (SPOILER: Ked sa konecne vynorila zo zachranneho modulu, cakal som kedy na na zautoci 50 metrovy sumec, len aby ho mohla sekundu pred smrtou bodnut prstom do oka). Keby neboli tie sceny vo vesmire pompezne, ale zaroven perfektne natocene, znizil by som svoje hodnotenie este o jednu hviezdicku. ()

Marty7CZ 

všechny recenze uživatele

Paráda, kamera bere dech, minimální střihy jsou neuvěřitelný, Cuarón je velkej mistr a co hlavně! Bullock mi po dlouhý době nevadila....100% Viděno znova ve 3D na Blu-ray, dokonalost neskutečná a dokola koukatelná!!!! ()

0811 

všechny recenze uživatele

První půlka "Gravity" je rozhodně můj nejlepší film roku 2013. Vizuálně nádherná, úderná, rychlá, chytlavá a napínavá podívaná se strohým a ostrým zvukovým doprovodem. Neklid. Překvapivě přirozená Sandra Bullock. Beznaděj, klaustrofobie. Geniální. Druhá půle filmu se bohužel mění v "heroický, srdcervoucí, dechberoucí" patok doprovázený nesmírně otravnou, fádní, "dojemnou a procítěnou" hudbou. Standartně špatná Sandra Bullock. Hrůza. Alfonso Cuaron jsou dva režiséři? ()

GudMen 

všechny recenze uživatele

Úvodní řádky o tom, co je to vlastně kosmický prostor, jaké v něm panují podmínky a jak s tím vším souvisí jakési tajemné vakuum, vám přijdou vtipné do té chvíle, než si uvědomíte antivědecký stav dnešní kinematografie. Kdyby snad měla být Gravitace pouhou osvětou blockbusterové kosmonautiky, mně by to stačilo. Naprosto spokojený bych byl ovšem pouze tehdy, kdy by Cuarón osekal děj na naprosté minimum, tedy by například nenechal Sandru pobíhat ve změti digitálních plamenů, a významněji se tak přiblížil pojmu pure cinema. ()

Axela 

všechny recenze uživatele

Ako sa tu objavilo toľko hviezdičiek? Jasné- sto ľudí sto chutí... ale predsa len... nie je to trochu moc? Áno- konečne nejaký nový nápad a áno minúty ubehli celkom rýchlo, dokonca aj nejaké pútavé momenty tam boli... ale tak isto sa tam zbytočne nachádzali "super emočné scény", bez ktorých by sa asi žiaden komerčný film "neobišiel". V niektorých filmoch tie emócie treba -a aj nejakú strašne smutnú históriu hlavnej postavy- ale mám pocit, že to tam bolo akosi navyše. No mohli ste vidieť (alebo ešte len uvidíte)- aj veľmi pekné scény a efekty a tiež momenty, na ktorých by sa reálny kozmonaut úprimne zasmial. ()

vZeč 

všechny recenze uživatele

Film téměř po celou dobu necloumá emocemi, jak by se z námětu mohlo zdát. Může to být tou schematičností, otřepanými scénáristickými cestičkami, ale spíš bych to viděl na regulerní fakt, že k hlavní hrdince si divák hledá těžce cestu. Je vyloženě originální postava velkého hollywoodu a ještě víc na poli one man show/survivalu. Trauma z minulosti je sice klišé, ale jinak její panické a trochu pichlavé chování nepatří mezi vlastnosti takových postav. (skoro mám pocit, že byla Sandra vybrána právě pro to, jak neoblíbená ve filmových kruzích je a proto, aby si ty sympatie ve výsledku přímo vyrvala z duše každého kritika :) A s tímhle chováním se uhání právě po těch odhadnutelných scénáristických cestičkách, takže to může na leckoho působit naprosto mrtvě. Zvlášť, když Cuarón má ambice a vztah k filmu jiné než průměrný hollywoodský fušer, kterej by vybral nejdojemnější a nejnapínavější hudbu do scén, které by byly napínavé možná na nedělní odpoledne na Nově, ale jinak zcela zaměnitelné. A to tu samozřejmě neni. Možná jste to nevěděli, ale ten film je technologický zázrak. Nebo spíž zázrak lidské vynalézavosti, vůle a trpělivosti. Pro někoho možná chladný film vyráží dech každou chvíli, ale! Není to prvoplánové. Cuarón nás sice nechá kochat se, potit se i sbírat čelist z podlahy, ale rozhodně si nehoní dlouhými záběry ego. Jasně, že v době dnešních technologií už neplatí wow z extremely fuckin long shotu (ikdyž trikaři za to Alfonsa proklínali), efekt je podvědomý. Člověk to zkrátka vnímá a je víc v dané scéně. Ale jak jsem řekl, není to nějaká onanie. Když je třeba, musí se střihnout. Pořád se totiž vypráví příběh. Rozhodně nejde o nějaké technologické demo. A co se týče emocionálního nezasažení v průběhu filmu, závěrečné megaklišé s monstrózní gradací musí vehnat slzy do očí každému, protože tam to do diváka Cuarón začne pálit bez ohledu na nic jiného kromě emocionální smršti. Nechce se mi dát méně jak plný počet. Nemůžu :) PS: Film se tváří ultrarealisticky a jde mu to i přes časté fyzikální kiksy, ke kterým se Cuarón přiznal a já mu odpouštím, protože jakýkoliv film si vytváří vlastní realitu a už je jen na filmaři, co mu projde a co ne. ()

Zombiepod 

všechny recenze uživatele

Gravity je výnimočným filmovým dielom, ktoré nemá žiadny scenáristický nápad. Je totiž predovšetkým o jedinej postave, kamere a skvostnom vizuále. Jedným slovom strhujúce, desivé a krásne zároveň. Vzhľadom na spracovanie je filmom nezabudnuteľným, filmom, ktorý pohltí, aj keď v plnom rozsahu neponúkne to, čo od neho očakávate. ()

Související novinky

Syn Alfonsa Cuaróna natočí komiksárnu pro Sony

Syn Alfonsa Cuaróna natočí komiksárnu pro Sony

05.10.2022

Jonás Cuarón, scenárista, režisér a taky syn slavného Alfonsa Cuaróna (Potomci lidí, Roma) dostal na starosti chystaný komiksový spin-off Spider-Mana El Muerto. Cuarón mladší má za sebou zatím jen… (více)

Venom je rekordní

Venom je rekordní

07.10.2018

Přestože kritici mají z nového komiksového filmu Venom s Tomem Hardym (Dunkirk) v hlavní roli spíše smíšené pocity, snímek sám o sobě v kinech překvapil. Za víkend si totiž z amerických kin odnesl 80… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Cuarón mladší oživí Zorra

Cuarón mladší oživí Zorra

05.02.2016

Jonás Cuarón sepsal se svým otcem Gravitaci a režíroval spřízněný kraťas Aningaaq. Loni pak vyslal do kin svůj celovečerní debut Desierto, který se líbil minimálně produkčním společnostem Lantica… (více)

Reklama

Reklama