Reklama

Reklama

V Dublinu 19. století žije Albert Nobbs, excentrický muž středního věku. Pracuje jako číšník v Hotelu Morrison, který řídí nekompromisní Marge Bakerová. Albert pracuje tvrdě a šetří peníze aby si jednoho dne mohl koupit trafiku a žít vlastní život. Nemá na světě nikoho, kromě svých spolupracovníků. Albert (Glenn Close) je totiž žena, která více než třicet let předstírá, že je mužem. Je mužem, který má své tajemství a ženou, která má svůj sen. Jednoho dne najala paní Bakerová malíře jménem Hubert Page (Janet McTeer), aby vymaloval jeden z pokojů v hotelu. Přinutí ho, aby na jednu noc, dokud nedokončí práci, sdílel Albertovu postel.  Hubert zjistí důvod, proč s ním Albert nechtěl sdílet pokoj. Odhalí mu vlastní- stejné tajemství. Skrývá se v mužském převleku před svým tyranským manželem. Oba jsou uvězněni ve vlastní pasti... (TV JOJ)

(více)

Recenze (139)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tenhle film určitě není jeden z těch běžných. Albert Nobbs je oficiálně chlap, ve skutečnosti ženská. Nejhorší je, že ve filmu není jedinej a chvílemi jsem si během filmu přišel, jak když bych sledoval nějaké panoptikum Jedličkova ústavu. Každopádně nápad vypadal dobře, zpracování už bylo horší. Atmosféra Dublinu se mi úplně nelíbila podle představ a celé to bylo od začátku do konce dost nudný. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Místy nudné, místy prázdné, místy směšné. Albert Nobbs je dokonale zbytečný film, na kterém je sice všechno na "nějaké úrovni", ale koukat se na něj je naprosto zbytečné. 50 % ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kdesi na počátku byla povídková sbírka Celibates (1895) autora irského realismu George Moora, která byla později rozšířena o krátký text The Singular Life of Albert Nobbs (1927). Ale od té doby uplynulo hodně vody, než se z toho původního příběhu stal celovečerní film s Glenn Close v hlavní roli. Close hrála Nobbse už začátkem 80. let v divadelním přepisu a trvalo to skoro 30 let, než se jí podařilo filmový projekt dotáhnout do zdárného konce. Což je samozřejmě obdivuhodné. Ale jaký je výsledek? Nezvyklý pozdně viktoriánský pohled na to, jak nerovné ekonomické podmínky ovlivňovaly osudy jednotlivců. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde jen o další romantické heritage, ale realita bývala poněkud komplikovanější. Dobrý zážitek pro náročné diváky. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tři a půl hvězdy zaokrouhluji nahoru, protože průměrný tenhle film určitě není. Možná mohl být o něco kratší nebo mohl utíkat rychleji, ale třeba bylo i to pomalé tempo úmyslné. Glenn Close hraje velmi dobře, ovšem o největší překvapení se stejně postaral malíř Hubert. Dobová atmosféra patřičně špinavá a jaksi bezútěšná, potěšil mě Brendan Gleeson v roli lékaře a nepotěšil opět nesympatický (ačkoliv opět záměrně) Aaron Taylor-Johnson. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Strašně smíšené pocity. Já si k filmu cestu nenašla. Tak nějak přeběhl a nic, nic co bych si pamatovala třeba za týden, nic co by ve mně zůstalo, nebo něco díky čemu bych měla potřebu film vidět někdy znovu. Na druhou stranu se mi ale líbila postava Alberta. Rozhodně nesouhlasím s tím, že by byl film chladný a bez emocí, postava Alberta ty emoce v sobě ukrývá a mě dojala, na tom má největší zásluhu excelentní herecký výkon Glenn Close, které jsem věřila naprosto všechno. Výš s hodnocením jít ale prostě nemůžu, film mi úplně nesedl, některé scény mi vyloženě vadily a vím, že tento film už nikdy nevyhledám. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Člověk by si myslel, že film o ženě tutlající svou příslušnost k něžnému pohlaví pod pánským oblekem bude útokem na emoce, ale kdeže. Všechny postavy obývající Morrisonův hotel a jeho okolí jsou povětšinou nesympatické, vypočítavé a chladné - což se mi na jednu stranu líbí, protože to koresponduje s bezútěšným obrazem Dublinu, na druhou stranu to znemožňuje empatii. Zábleskem mi byla jen Hubertova Cathleen a scéna na pláži (ta je opravdu nádherná). A spíš než výkon Glenn Close bych vychválila ten pro mě doposud neznámé Janet McTeer: bohémský malíř nad věcí i citlivá ženská duše. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Výborné obsazení, alespoň co se Bronagh Gallagher (zatracená panbíčkářka z Botched) a Janet McTeer (kdo by to jen do Audrey z As you like it řekl) týče. Glenn Close samozřejmě taky stojí za zmínku, ale ten její Albert mi byl z celého filmu snad nejméně sympatickou postavou. V reálu bych někomu takovému stěží věnovala pozornost. Drama je to ale pěkné, po dlouhé době to vidím na čisté čtyřhvězdí. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Třetí film z výzvy od HorrFi(ho). Nemám rád filmy ze staré doby ( chování, účesy, oblečení, ...atd.), ale tenhle námět vypadal celkem zajímavě.Ve výsledku to opravdu není špatný film. Snad bych jen zkrátil stopáž. Hlavně ze začátku se mi to zdálo hodně zdlouhavé. Glenn Close si nominaci na Oscara za roli Alberta Nobbse nejspíš zasloužila, protože to zahrála celkem obstojně. I přesto bych volil nějakou méně známou herečku. G. Close je prostě známá a zprvu jsem měl problém její mužské roli uvěřit. Tohle drama o tajemství a nenaplňeném snu má co nabídnout, ale určitě to není film pro každého. Kdyby to šlo dám 3 a půl hvězdy. Jelikož to ale nejde musím se přiklonit k nižšímu hodnocení. ()

Rembrant 

všechny recenze uživatele

Velice netradiční film s příběhem, který Vás donutí se pořádně zamyslet. Osud Alberta Nobbse ve skvělém ztvárnění Glenn Close, Vás nenechá chladnými. Dobře sestavený kolektiv malého hotelu ještě přidává na již tak skvělé atmosféře. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ženy to v 19. storočí nemali vôbec ľahké, čím nechcem povedať, že by to dnes mali jednoduché. Prostriedky k dosiahnutiu svojho cieľa ale boli v niektorých prípadoch značne ponižujúce a nutnosť popierania pohlavia je činnosť asi najponižujúcejšia. Páčilo sa mi, že Albert je postava do značnej miery nepreniknuteľná, na rozdiel od jej okolia, vďaka ktorému sa Albertovi aspoň sčasti dostaneme do mysle. Hviezdne obsadený film, ktorý by si zaslúžil viac pozornosti. Ale diváci sa vo všeobecnosti boja odťažitejších diel, takže sa ani niet čo diviť. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Výborné zinscenování mužské role, kterou hraje žena. Na první pohled by to nikdo nepoznal, jak u jedné, tak u druhé. Vážně vynikající námět, člověk si ani neumí představit jaký život "Albert" musel žít. Připadá mi, že už jsem někdy film takového ražení viděla, ale vůbec si nevybavuji, jak se jmenoval. Atmosféra celého snímku je ponurá, stejně jako situace, a příběhy lidí zde, což je velký klad. Podle mě, jde o to, že "naděje umírá poslední" a tak to je a vždy bude. Opravdu mě tento snímek zaujal. Je úžasné jak Glenn Close zahrála mužskou roli, rozhodně to není nic příjemného pro tak okouzlující herečku, když byla ještě mladá. Nevím zda se Mia Wasikowska nelíbí pouze mě, nebo i ostatním, ale herečka je to dobrá, i když trochu zvláštní a nedokázala by zahrát cokoliv. Ovšem nejvíce mě bavila Janet McTeer, opravdu by se mi víc líbila jako chlap, už jenom díky postavě, kterou jsem mohla porovnat s "Albertem" a vážně nevypadala moc žensky, ani její výraz, ale to je pouze jen dokonalost maskérů, kostymérů a jí samotné. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno nějak nevím, co si mám o tomto filmu myslet. Celková zápletka je hodně jednoduchá a některé postavy - především Helen a Joe - mi přijdou až příliš dobově stereotypní. Největší problém mám ale s postavou Alberta. Během celého filmu jsem nedokázala zjistit, co je vlastně jeho problém. Je transsexuál nebo se jen snaží uniknout realitě doby, ve které žije? A ačkoli je jeho postava tragická, tak jsem mu nedokázala přijít na chuť, protože byl v jistém ohledu stejně bezohledný jako zbytek postav. Tuhle šedivost většinou vítám, ale tady mi to prostě nesedlo. Herecké výkony jsou samozřejmě výborné, i když Close na Oscara nevidím. Film je každopádně natočený s velkým citem a řadím ho tak do lehkého nadprůměru. 7/10 ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Glenn Close v roli muže byla fantastická a kdybych nevěděl o čem film je tak ani nepoznám, že to je žena. Skvělou práci odvedl i tým co se staral o její vzhled. Námět je zajímavý a docela jsem zíral jak se v tehdejší době chovali k ženám. V roli Helen byla skvělá Mia Wasikowska, která letos měla hodně zajímavý rok a nebude trvat dlouho a nějakého Oscara získá. Roste ve velkou hvězdu. ()

Související novinky

Glenn Close je chlap a chce za to Oscara

Glenn Close je chlap a chce za to Oscara

20.03.2010

O tom, že je Glenn Close vynikající herečka, se nemusíme dohadovat. Přestože by měla sbírat nominace a Oscary s frekvencí Meryl Streep (neříkejte mi, že jste si je nikdy nespletli), má na kontě jen 5… (více)

Reklama

Reklama