Reklama

Reklama

Lideri Khoveltvis Martalia

  • Slovensko Vodca má vždy pravdu
všechny plakáty
Gruzie, 2010, 43 min

Režie:

Salomé Jashi

Obsahy(1)

Výchova k nacionalismu, nenávisti a poslušnosti. Tak vypadají prezidentem financované letní tábory v Gruzii, jichž se od roku 2005 účastní na sto tisíc chlapců a dívek. Program je jasný: pěstovat v dětech ?lásku k národu", což znamená především odpor k Rusku, zasahujícímu do autonomie země. Vůdci - oddíloví vedoucí - připomínají svým svěřencům křivdy, k nimž došlo během války v Abcházii a Osetii. Uniformy s gruzínským státním znakem, vlajky na chatkách, ideologická hesla a pravidlo ?vůdce má vždy pravdu" - to vše má dívky a chlapce upomínat na minulost a žádat odplatu. Sugestivní přednášky a divadelní hry představují emocionální nátlak, upevňující v ?pěšácích" touhu po pomstě. Krev může být podle tohoto názoru splacena jedině krví. Budoucnost nabývá pevných obrysů, když si děti z tábora odvážejí jasnou představu o tom, co je to ?patriotismus". Režisérka Salome Jashiová ukazuje, jak nekonečná může být válka, pokud je živena silným nacionalismem. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

clementinka 

všechny recenze uživatele

Deti. Obľúbený cieľ politikov, rôznych náboženských, ale i iných siekt a podobne. Dá sa s nimi manipulovať, pretvárať na náš obraz a to všetko stačí len obaliť hrami, zábavou a rôznymi pokrikmi, ktoré majú upevňovať pocit akejsi jednoty. Je mi smutno, keď vidím, ako ľudia, dospelí, využívajú deti v takomto zmysle. Nech je to v akomkoľvek zmysle. V dobrom i v zlom. Deti by mali prežívať bezstarostné detstvo a určité veci pochopiť sami, vytvárať si názory sami a nie, aby im boli vštepované do hláv na silu. Nech sa stalo v Gruzínsku čokoľvek, celý tento nacionalistický tábor pre deti mi pripadal, ako vymývanie mozgov a v duchu "ak nie si s nami, môžeš byť dobrý akokoľvek, si zlý, lebo s nami nie si". ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Dokument Vůdce má vždy pravdu ukazuje jeden z "výchovných" dětských letních táborů v současné Gruzii. Děti jsou tu nenápadně manipulovány svými vůdci (= vedoucími) k fanatickému vlastenectví. Že z toho jde mráz po zádech asi netřeba říkat. .......... Z diskuze na festivalu Jeden svět, co následovala po tomto dokumentu: Několik lidí v sále zastávalo názor, že gruzínské vedoucí chápou, že se této manipulace dopouští. Říkali to solidárně s maličkou republičkou utlačovanou sousedícím zlým obrem. (Co mi to jen připomíná? ;)) Já vím, že za porušťováním je možno vidět ohrožení celistvosti gruzínského území, potažmo i národní identity. Ale Gruzie je ve sféře vlivu Ruska po staletí! (- A asi to jen tak nepřestane.) Tihle Gruzínci by si měli uvědomit, o co jim vlastně jde: o vítězství nad Ruskem (!) nebo o mírové soužití s Rusy? ()

Reklama

Reklama