Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Něžný milostný příběh, napínavé psychologické drama, inspirativní fyzická a duševní proměna – tím vším film je a navíc i milníkem v kariéře Bette Davis, jíž přinesl už šestou nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon. Kouzelným způsobem tu ztělesňuje Charlotte Valeovou, starou pannu, která se vzepře své dominantní matce (Gladys Cooper, také nominována na Oscara), aby objevila lásku, smutek a nakonec spokojenost.
Ke kouzlu filmu přispívá kromě vynikajícího hereckého obsazení i hudba Maxe Steinera a improvizované gesto Paula Henreida, které se stalo klasikou: v jednom okamžiku si zapaluje dvě cigarety najednou a jednu předává Davisové. Pokud jde o romantické melodrama, je tento snímek rozhodně jedním z nejlepších, vždycky byl a vždycky bude. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Cyklus Vale Novels nikdy do češtiny přeložen nebyl. Nicméně v originále patří mezi nejoblíbenějších knihy Olive Higgins Prouty: The White Fawn (1931), Lisa Vale (1938), Now, Voyager (1941), Home Port (1947) a Fabia (1951). (NinadeL)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Olive Higgins Proutyho. (Hans.)
  • Film byl v roce 2007 vybrán pro uchování v Národním Americkém registru filmů jako kulturně, historicky nebo esteticky významný snímek. (Terva)
  • Film sa točil od 7. apríla 1942 do 23. júna 1942. Film bol dokončený v októbri 1942. (dwdb)
  • Claude Rains pôvodne pôsobenie vo filme odmietol, pretože nebol spokojný so svojou postavou. (dwdb)
  • Veta "Oh, Jerry, don't let's ask for the moon. We have the stars." sa v roku 2005 umiestnila na 46. mieste najlepších filmových hlášok podľa Amerického filmového inštitútu. (MikO_NR_1909)

Reklama

Reklama