Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Freakonomics je filmové zpracování stejnojmenné knihy ekonoma Stevena Levitta a novináře a spisovatele Stephena J. Dubnera (v češtině vyšla tato kniha jako "Špekonomie aneb Freakonomics"). Steven Levitt je známý svou aplikací metod ekonomie na netradiční oblasti. Čtyři ze svých zkoumaných témat představuje nyní i pomocí tohoto filmu. Všechny jeho části spojuje Levittova snaha hledat příčinné vztahy či motivace lidí k jejich chování a jejich vysvětlení.
První část se zabývá tím, jestli a jak mohou rodiče ovlivnit úspěch svého dítěte výběrem jména. Druhá část nás přivádí do světa zápasu sumó, kde se zabývá motivacemi zápasníků v zápasech podvádět. Třetí část ukazuje, že za velkým úbytkem kriminality ve Spojených státech amerických stojí i legalizace potratů v sedmdesátých letech. Poslední část odpovídá na otázku, jestli lze žáka "uplatit" k lepším studijním výsledkům. (Darill)

(více)

Recenze (8)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Asi jsem prilis zhyckan dokumentarnimy masterpiecy typu Zeitgeist, ale tohle je prevazne prumerna a misty dost nezazivna sonda do sveta kauzality. Po dobrem a jeste docela chytlavem rozjezdu s vlivem jmena na nas osud to zabije nudne sumo a pokracuje par prumernych teorii a experiemntu. Dokument, ktery mate nazvem! 5/10 ()

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Nedajte sa pomýliť, Freakonomics nemá s ekonomickou vedou takmer nič spoločné, a skôr sa zaoberá teóriou kauzality, čiže vzťahom príčiny a následku. Dokument je rozdelený do 4 segmentov, a jeho najväčšia devíza je tá, že sa na postoch režisérov nachádzajú jedni z najvýraznejších dokumentaristov dnešnej doby. O to horšíe potom vyznieva fakt, že témy segmentov nie sú príliž silné. Predmetom prvého segmentu je jedna z najtriviálnejších a zároveň najdebilnejších otázok o ktorých kedy bol dokumentárny film natočený - "Existuje vzťah medzi menom človeka a jeho úspechom v živote?" - a jediná vec, ktorá segment zachraňuje, je hravá réžia Morgana Spurlocka. Druhý segment objasňuje príčiny podvádzania v sume, je príliž dlhý a z pohľadu obyčajného, nezainteresovaného diváka trochu nudný. Tretí naopak z rýchlika vysvetluje príčinu úbytku kriminality v USA, a vyznieva neúplne a povrchne. Jednoznačným víťazom je posledný segment s otázkou - "Je možné podplatiť deviataka, aby v škole dostával dobré známky?" - a je presne tým, čím mal byť celý Freakonomics - hravým, vtipným a na nič si nehrajúcim dokumentom s prekvapivým výsledkom. Moje odporúčanie? Nájdite si posledný segment na youtube a na ostatok môžte s kľudom zabudnúť. PS: koment berte z pohľadu človeka nedotknutého veleúspešným bestsellerom. ()

JOHN.NY 

všechny recenze uživatele

Chcete-li se podívat na svět z jiného úhlu či myslíte-li si, že ekonomie je nudná věda, Freakonomics Vás dostane.Svět mnohdy není takový, jakým se zdá.. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Levitt rozvíjí Beckerovu "imperiální vědu", když aplikuje ekonomickou analýzu na čtyři různé situace: 1. vztah mezi křestním jménem a úspěchem v životě - 5* (nejlepší režie), 2. podvádění a korupce při zápasech sumo - 2*, 3. vztah mezi legalizací potratů a mírou kriminality - 4* (trochu zklamání, protože v knize mě tahle část zaujala nejvíc), 4. podplácení deváťáka ve snaze zlepšit jeho školní výsledky - 4* (pokud si dobře pamatuju, tak tahle část v knize nebyla). Celkově slabší než kniha, ale i tak stojí za zhlédnutí. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

...a nezapomeňte si běžet koupit naši knížku. Špekonomii jsem nečetl a nepochybuji, že se jedná o zábavné čtení. Celevočerní "adaptace" toto o sobě rozhodně tvrdit nemůže a působí neupřímně a uměle. Samozřejmě se dá nalézt pár zajímavých segmentů, jako ten "tupounce zábavný" od Spurlocka či ten "investigativní" od Alexe Gibneyho. 40 % ()

tomino28 

všechny recenze uživatele

Koncept několika zajímavých skutečností spojených dohromady v podobě celovečerního dokumentu prostě a jednoduše v tomto případě nefunguje. Je to nesourodé, slátané dohromady bez většího přemýšlení a vůbec celkově to na mě působilo jako šité horkou jehlou. Je bezesporu fascinující, že nejrůznější bizarní fakta spolu mohou záhadně korelovat, na druhou stranu se nejedná o žádné objevování Ameriky. A nevěšte hlavu, pokud se náhodou jmenujete Looser, neznamená to, že celý váš život bude od začátku do konce na nic! ()

Daeriy 

všechny recenze uživatele

Steven Levitt, pokračovatel jednoho z největších ekonomů snad i všech dob Garyho Beckera, ukazuje na co vše můžeme přijít pokud si osvojíme nástroje ekonomie a dokážeme je správně použít. Freakonomics nám ukáže, že ekonomie není věda jen o kapitálových trzích a penězích a že definitivně nemusí být nudná, ale naopak jsme díky ní schopny odhalit mnohá tajemství a analyzovat téměř jakékoliv lidské chování. ()

Reklama

Reklama