Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Když koukám na válečný černobílý dokument, beru ho jako dobu dávno minulou. Spokojeně sedím s čajem v ruce a nic mi neschází. Tento dokument ale obsahuje kompletně colorovaný materiál. Najednou scény vnímám velice opravdově a mrtvoly s červenou krví či roztrhanými těly nepůsobí jen jako z filmového deníku v kině. Běsnící války v oranžových plamenech, mrtvoly i barevný Hitler sálá z obrazovky. To celé působí hrůzostrašně. Autorům se povedlo nahlídnout na válku ze všech stran a na všech frontách. Komplexní přehled celé té hrůzné a zbytečné války. Barva vám připomene, že se to opravdu stalo ! Přesto se na to dnes zapomíná a nacismus je bohužel opět na vzestupu. ()

HuanCraven 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší druho-válečný dokument. Nikdy bych tomu nevěřil, ale vybarvené záběry opravdu umožňují divákovi více se přiblížit událostem, než černobílé -> jako kdyby černobílý film ukazoval, že to bylo hrozně dávno, zatímco barevný se nás více týkal. V seriálu jsou navíc prezentované skutečnosti, které nejsou tak notoricky známé a viditelné v každém druhém dokumentu. A to nejen vyprávěním, ale právě také záběry, díky nimž poznáváme na válce i další "pohledy". Mimochodem nesouhlasím s tím, že by tomuto dílu ubližovalo to, že je z pohledu Francouzského tvůrce. Takže seriál určitě doporučuji každému, koho zajímá druhá světová válka a vydrží se na ni koukat - pustit si ji do obýváku. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Přehledně zdokumentovaný vývoj 2. světové války, jehož kořením jsou barevné záběry, které značně zvyšují intenzitu prožitku při jejich sledování. Osobně bych měl výtku k rozložení obsahu do jednotlivých dílů. Skoro celé čtyři díly jsou věnovány období války do konce roku 1942, částečně i proto, že tam hraje velkou roli Francie, ale to je vzhledem k tvůrcům dokumentu logické. Zároveň je do poslední epizody napasován závěrečný rok a půl války a moc prostorů nedostane naprosto zásadní vylodění v Normandii. Navíc správně nezapomínají ani na boje v Africe a Tichém oceánu, což ale vede ke zbytečně častým a zkratkovitým skokům mezi frontami, kterým se lehce dalo předejít a to přidáním klidně jen dvou epizod. Frajeři jako MacArthur a Patton by si větší prostor jistě zasloužili. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Když jsem na to poprvé náhodou narazil, nevěřil jsem svým očím. Kolorované a ořezané dokumentární záběry? Stačila minuta a dokument mě naprosto dostal. Nejen, že kolorování není na škodu (řekl bych, že se snaží být co nejvíce "dobové"), ale dodává záběrům nový rozměr. Válka, jak jsme ji dosud neviděli... ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Zobrazenie skutočného pekla. Nenormálne zábery, ktoré chytia za srdce každého. Pri každej časti človek premýšľa čo museli ľudia tej doby prežiť kvôli jednému vyšinutému a zakomplexovanému malému Rakúšanovy. Je to síce práca Francúzskych tvorcov, ale ľúbilo sa mi ich nestranné zaujatie pri tvorbe. Dozvedel som sa mnohé veci, o ktorých som nemal ani šajnu. Fakt APOKALYPSA. Ostáva len dúfať, že sa ľudstvo poučí, aj keď súčastná situácia hovorí o inom. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama