Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pravdivá kronika líčící průběh bouřlivých tří měsíců v roce 1965, kdy Dr. Martin Luther King vedl riskantní nebezpečnou kampaň cílenou na zajištění rovného volebního práva a postavil se tváří v tvář násilným protivníkům. Grandiózní pochod ze Selmy do Montgomery vyvrcholil podepsáním zákona o volebním právu prezidentem Lyndonem Johnsonem a znamenal jedno z nejvýznamnějších vítězství pro hnutí za občanská práva. Film vypráví příběh o tom, jak uctívaný vůdce a vizionář Dr. Martin Luther King a jeho bratři a sestry z černošského hnutí docílili společenských změn, které navždy změnily dějiny. (mac000)

(více)

Videa (43)

Trailer 1

Recenze (78)

Dont 

všechny recenze uživatele

U nás zoufale nedoceněný film (aktuálně 62 %, imdb 7,6), přitom já jsem dostal přesně to, co jsem očekával a to ve velmi dobrém provedení. Režisérka Ava DuVernay se skvěle popasovala se silným a zároveň nelehkým tématem a přesvědčivě podala události kolem pochodu ze Selmy do Montgomery. Do filmu zasadila několik dramatických situací, přičemž jinak mnohdy sázela na skoro až dokumentární formu. Obloukem se dokázala vyhnout patosu, emoce tam zůstaly pro toho, kdo se dokázal alespoň částečně vcítit do kůže nespravedlivě utlačovaných Afroameričanů. Výsledkem je zajímavý mix, který mě rozhodně nenudil, naopak to považuji za velmi vkusnou rekonstrukci boje za rovnoprávnost a také za zdařilý pohled na osobnost Martina Luthera Kinga právě prostřednictvím těchto vypjatých událostí. Jeho odhodlání a víra ve vlastní přesvědčení byly příkladné, film to znamenitě ukazuje. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi hodně zamlouval. Ani ne proto, že reálně ukazuje situaci v Americe 60. let, ale spíš proto, že reálně ukazuje, jakou nenávist - nesmyslnou nenávist! - může člověk vůči druhému člověku cítit. V tomhle i v tom, jak je snímek názorný v násilí, z něj činí něco víc než jen obyčejný historický a životopisný film, který se překvapivě nevěnuje smrti Martina Luthera Kinga, ale jednomu úseku jeho života a života černochů v Americe. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ač vpravdě již historické téma, není snad lepší doba, kdy si rasismus v Americe připomínat. Toto téma, k mému nepochopení, stále žije a stále s sebou přináší oběti. Už dlouho mi u nějakého filmu nebylo tak nevolno, jako právě u Selmy (patrně i do budoucna jediného skvělého filmu Avy Duvernay). Hodnocení je silně podtaktované, zřejmě i z toho důvodu, že tato problematika v Česku moc nikoho nezajímá, přitom s ní máme taktéž hodně co dočinění. Jenom mě mrzelo, že se projekt nezaobírá delším časovým obdobím v životě Martina Luthera Kinga (nějak se mi nechce věřit, že to má být vůbec první film pojednávající o jeho životě)...8/10 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Paul Webb, Ava DuVernay | Hudba: Jason Moran | Distribúcia: Paramount, Pathé, StudioCanal | Štúdio: Cloud Eight Films, Harpo Films, Plan B Entertainment, Pathé | Rozpočet: 20 miliónov $ | Tržby: 53,6 milióna $ | Ocenenia: Oscar - 1 výhra: Pieseň (Glory). 1 nominácia: Film. Golden Globes - 1 výhra: Pieseň (Glory). 3 nominácie: Drama, Réžia, hr David Oyelowo. Spolu: 34 výhier a 71 nominácií || Ešte sa nad tým zamyslím... ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Selma aka Lincoln pre tohtoročnú sezónu Oscarov. Ďalší stroho sfilmovaný dejepisný výklad a ešte aj tá učebnica dejepisu na základnej škole je oproti Selme záživnejšia. Selma je film, ktorý ide takmer ruku v ruke s Lincolnom. To je scénu po scéne rozpohybovaná látka z hodín dejepisu (v amerických školách, nie našich), do ktorej bolo vybraných pár základných myšlienok o utlačovaní černošskej menšiny v 60. rokoch v USA a ktoré nesiahajú ďalej ako za všeobecné povedomie, ktoré o udalostiach má bežný človek. Filmu tak chýba nejaký prekvapivý moment a iba prednáša už sto krát počuté. Dej sa navyše zameriava na veľmi obmedzené obdobie Kingovho života, kde neponúka širší pohľad na udalosti a túto pomerne krátku etapu (aj keď zásadnú, to neupieram) rozmazáva dlhé dve hodiny. Samozrejme za doprovodu černošských gospel piesní. To už sa ani nedá nazvať klišé, ale skôr absolútne sterilnou, neprekvapivou, predvídateľne natočenou dejepisnou prednáškou. Po filmovej stránke lineárna, nezáživná a úplne obyčajne vyrozprávaná a zrežírovaná biografia, respektíve iba časť života Martina Luthera Kinga, ktorá aj napriek téme ktorú spracováva nedokáže vyvolať ani záchvev akejkoľvek emócie (za černošské etniku síce hovoriť nemôžem, ale minimálne u nikoho iného to nemôže emočne fungovať). Na zabitie času počas hodín dejepisu asi vhodné, ale inak zbytočné. Oscarové nominácie v tomto prípade skutočne len zo zvyku, respektíve z politickej korektnosti kvôli téme ktorej sa film venuje, ale nie kvôli kvalitám samotného filmu. Dokonca ani výkon Davida Oyelowa mi neprišiel nijako oslniví, Martina Luthera Kinga Jr. mu je síce veriť od prvého momentu, ale celé dve hodiny uhrá s jedným výrazom. Ale to bude skôr chyba látky, ktorá mu neponúka možnosť nejako výrazne zažiariť. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (8)

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama