Reklama

Reklama

2. světová válka: Ztracené filmy

(seriál)
  • Česko Druhá světová válka: zapomenuté filmy (více)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Se vzácným archivním záznamem, díky vyčerpávajícímu celosvětovému hledání, se v této řadě seznámíme s deníky a zdrojovými dokumenty, abychom mohli následovat osobní příběhy těch, kteří bojovali ve významných bitvách. (oficiální text distributora)

Recenze (15)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděl jsem díl o Tichomoří, které není tak zajímavé jako Evropa. Vlastně se opakuje pořád to samé. Hezká pointa na závěr - Roosevelt film s drastickými válečnými záběry povolil, protože si to přáli vojáci a ejhle - podpořilo to prodej válečných dluhopisů a podporu veřejnosti k válečnému úsilí. Japonský císař byl zrůda a Američané ho kvůli stabilitě v zemi nechali vládnou i po válce. To čínští císaři po celou historii neměli touhy rozšiřovat své území a handrkovat se se sousedními národy o území jako to dělali Evropané. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Série, jejíž neobvyklé chronologické řazení množství dílčích válečných operací v Tichomoří i na evropském bojišti může pro diváka představovat klad nebo zápor. Nad zpracováním i zajímavými osobními svědectvími většinou vyčnívá unikátnost převážně barevných záběrů. (Mládežníky pak může v původním znění překvapit účast LL Cool J-e, který propůjčil hlas vzpomínkám jednoho z účastníků). 3-4* ()

Reklama

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že je tento dokument trochu chaotický, ale po 3. díle se to dalo v pohodě sledovat. Jinak šlo určitě o hodně zajímavý dokument. Můžeme například porovnávat s Apokalypsa: 2. světová válka, ta je o dost lépe shrnutá a také se člověk více dozví. Zde je oproti tomu chaotické přelínání z fronty na frontu, z příběhu na příběh, ale zase ty příběhy lidí jsou hodně zajímavé. Jinak je pravdou, že se většina příběhů (záběrů) točí okolo pacifické fronty. Škoda, že do tohoto dokumentu nezahrnulo i ruské tažení. (Tam mohlo být poctatně více zajímavých příběhů.) Z dílů samotných bych mohl vyzdvihnout nad ostatní jen ten poslední díl. V něm všichni, kteří vypráví své příběhy došly ke stejnému závěru. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Až na menšie nedostatky ktoré vyplývajú z toho že sa jedná o americký dokument s výsostne americkými hrdinami (preto absencia východnej fronty v dokumente; ale tiež prvých rokov vojny - pre Američanov vojnové ťaženie reálne začalo až niekedy v r.1942, keďže len v decembri 1941 po Pearl Harbore sa zapojili do vojny keď vyhlásili vojnu Japonsku/ následne na konci 1941 zase Hitler Američanom), je to zaujímavý dokument, ktorý sa nebojí ukázať autentické hrôzy vojny ako sú hromady mrtvol a pod., ktomu podmanivý text pôsobí niekedy naozaj mrazivo.. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

I kdyby byl díky obsahu unikátních obrazových materiálů sebezajímavější, nedám pět hvězdiček historicko-dokumentárnímu pořadu, kde mi (v českém znění tuzemský) komentátor blábolí cosi o "nacistických spárech" (doslovná citace z druhé části). Otázkou pak zůstává, je-li to problém skutečně přesného překladu originálního znění, nebo si zas přihřívaly polívčičku nějaké podělávky z naší dávno >veřejnosrádní< televize. Každopádně takové tendenční fráze jak z nějakých bolševických padesátých let v současném seriozním "dokumentárním" filmu (navíc k tomu s odstupem více jak šedesát let po událostech, které popisuje) nemají co dělat. - - - P.S. Ale ono asi stačí nahlédnout na rozhovor s >odborným poradcem< (viz http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10327192882-druha-svetova-valka-zapomenute-filmy/211382550080002/bonusy/6227-rozhovor-s-odbornym-poradcem-radkem-panchartkem/ ) a člověku začíná hnedle cosi docházet, kteří další >odborníci< s podobným espritem makali na české verzi se už želbohu na stránkách ČT nedozvíme. - - - - - (Se zájmem a lehkou rozmrzelostí nahlíženo v pondělní dubnové večery na >zapomenutém prostoru< , hodnocení 25., komentář zde jako první - 23.4.2012) ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama