Reklama

Reklama

2. světová válka: Ztracené filmy

(seriál)
  • Česko Druhá světová válka: zapomenuté filmy (více)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Se vzácným archivním záznamem, díky vyčerpávajícímu celosvětovému hledání, se v této řadě seznámíme s deníky a zdrojovými dokumenty, abychom mohli následovat osobní příběhy těch, kteří bojovali ve významných bitvách. (oficiální text distributora)

Recenze (15)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Série, jejíž neobvyklé chronologické řazení množství dílčích válečných operací v Tichomoří i na evropském bojišti může pro diváka představovat klad nebo zápor. Nad zpracováním i zajímavými osobními svědectvími většinou vyčnívá unikátnost převážně barevných záběrů. (Mládežníky pak může v původním znění překvapit účast LL Cool J-e, který propůjčil hlas vzpomínkám jednoho z účastníků). 3-4* ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

I kdyby byl díky obsahu unikátních obrazových materiálů sebezajímavější, nedám pět hvězdiček historicko-dokumentárnímu pořadu, kde mi (v českém znění tuzemský) komentátor blábolí cosi o "nacistických spárech" (doslovná citace z druhé části). Otázkou pak zůstává, je-li to problém skutečně přesného překladu originálního znění, nebo si zas přihřívaly polívčičku nějaké podělávky z naší dávno >veřejnosrádní< televize. Každopádně takové tendenční fráze jak z nějakých bolševických padesátých let v současném seriozním "dokumentárním" filmu (navíc k tomu s odstupem více jak šedesát let po událostech, které popisuje) nemají co dělat. - - - P.S. Ale ono asi stačí nahlédnout na rozhovor s >odborným poradcem< (viz http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10327192882-druha-svetova-valka-zapomenute-filmy/211382550080002/bonusy/6227-rozhovor-s-odbornym-poradcem-radkem-panchartkem/ ) a člověku začíná hnedle cosi docházet, kteří další >odborníci< s podobným espritem makali na české verzi se už želbohu na stránkách ČT nedozvíme. - - - - - (Se zájmem a lehkou rozmrzelostí nahlíženo v pondělní dubnové večery na >zapomenutém prostoru< , hodnocení 25., komentář zde jako první - 23.4.2012) ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděl jsem díl o Tichomoří, které není tak zajímavé jako Evropa. Vlastně se opakuje pořád to samé. Hezká pointa na závěr - Roosevelt film s drastickými válečnými záběry povolil, protože si to přáli vojáci a ejhle - podpořilo to prodej válečných dluhopisů a podporu veřejnosti k válečnému úsilí. Japonský císař byl zrůda a Američané ho kvůli stabilitě v zemi nechali vládnou i po válce. To čínští císaři po celou historii neměli touhy rozšiřovat své území a handrkovat se se sousedními národy o území jako to dělali Evropané. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne dokument výlučne z amerického pohľadu, a preto sa venuje len americkej armáde a prevažne vojne s Japoncami. Na druhej strane sú to vzácne svedectvá a zábery, ktoré bežne v iných dokumentoch ukázané nie sú. Na zamyslenie je tá vernosť Japoncov, ktorú nedokázali Američania pochopiť. Všade, kde prišli, civilné obyvateľstvo radšej po tisícoch páchalo samovraždy než uznať porážku. Realizmus a naturalizmus v jednom. Zábery nie sú krásne vyretušované a digitálne upravené, ale aj takéto zrnité majú svoju veľkú hodnotu. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Dobrý válečný dokument, který nabízí nové a doposud nezveřejněné záběry z největšího válečného konfliktu. Na dabingu se navíc podílela celá řada známých jmen, pro mě 80%. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Historický dokument plný unikátních a skutečných záběrů, tak jak je natočili váleční zpravodajové. Válka pohledem nezkresleným a některé záběry a příběhy jsou opravdu originální, většinou bohužel kruté. ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že je tento dokument trochu chaotický, ale po 3. díle se to dalo v pohodě sledovat. Jinak šlo určitě o hodně zajímavý dokument. Můžeme například porovnávat s Apokalypsa: 2. světová válka, ta je o dost lépe shrnutá a také se člověk více dozví. Zde je oproti tomu chaotické přelínání z fronty na frontu, z příběhu na příběh, ale zase ty příběhy lidí jsou hodně zajímavé. Jinak je pravdou, že se většina příběhů (záběrů) točí okolo pacifické fronty. Škoda, že do tohoto dokumentu nezahrnulo i ruské tažení. (Tam mohlo být poctatně více zajímavých příběhů.) Z dílů samotných bych mohl vyzdvihnout nad ostatní jen ten poslední díl. V něm všichni, kteří vypráví své příběhy došly ke stejnému závěru. ()

Cocacolix 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že dokument bere válku jako celek a není rozdělen na válku v tichomoří a v evropě. Jde tak, jak šel čas. Tato varianta má ale i nevýhody. Je to totiž na úkor informací a chybí ještě linie s východní frontou. Zatímco u série Vietnam in HD je jasné, o čem dokument bude, tady je to horší. Je to dokument americký a výsledek je tomu podřízen ( ostatní spojenecké akce pouze letmo zmíněné nebo vůbec opomenuty). Vzpomínky veteránů jsou sice emotivní, místy ale převažují nad výkladem, což je škoda... Přesto je to ale zajímavý dokument. Znalosti mám odjinud, takže nové záběry a vzpomínky veteránů jsou pro mě jen a jen přínosem. V tomto duchu bych uvítal i další série (Korejská válka, Afganistán vs. SSSR, Irák vs. USA (obě verze) ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Až na menšie nedostatky ktoré vyplývajú z toho že sa jedná o americký dokument s výsostne americkými hrdinami (preto absencia východnej fronty v dokumente; ale tiež prvých rokov vojny - pre Američanov vojnové ťaženie reálne začalo až niekedy v r.1942, keďže len v decembri 1941 po Pearl Harbore sa zapojili do vojny keď vyhlásili vojnu Japonsku/ následne na konci 1941 zase Hitler Američanom), je to zaujímavý dokument, ktorý sa nebojí ukázať autentické hrôzy vojny ako sú hromady mrtvol a pod., ktomu podmanivý text pôsobí niekedy naozaj mrazivo.. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilé, dalo by se říct, že to co jsme viděli v seriálech Bratrstvo neohrožených a Pacifik je zde zpracováno jako dokumentární seriál s hlavními představiteli a záběry, které ještě nebyly uveřejněny. Jen je to z amerického pohledu, tím chybí komplexnost. ()

davistercz 

všechny recenze uživatele

Velice úžasně, ale i zároven smutně natočený snímek z druhé světové války.Nejen,že poprvním dílu jsem byl dojat,ale jsou tam také nezveřejněné záběry,ale i ostatní záběry,které jen tak neuvidíte i v normálních dokumentech.Jaké hrůzi prováděli nacisté,co dělali japonci a ostatní?Jaké byly další Hitlerovi plány?Tenhle dokument obsahuje vše a dodá všem milovníkům historie,ale i normálním divákům nezapomenutelný zážitek.Že aspon budou vědět,že ve válce není samé střílení,ale byly tu i jiné problémy...utlačování,politické boje a mnohé..Velice vydařený dokument!!! ()

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Hezky odvyprávěné a sestříhané příběhy lidí, kteří se podíleli na tom dosud největším válečném konfliktu na zemi. Je to mnohdy sirové a depresivní, většina příběhů je vyprávěna obyčejnými lidmi, pěšáky, sestrami v nemocnicích a piloty stíhaček, takže se zde nekoná staré pozlátko alá paměti generála McArthura v křesle s vínkem a doutníkem ()

Reklama

Reklama