Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O své komedii Ptákovina říká Milan Kundera, "že je to komedie do té míry nevážná, že je to víc než komedie: že je to ptákovina." Její spletitý děj spustí Ředitel, který namaluje ve třídě na tabuli obrázek kosočtverce. A přijde se na to. Nastává vyšetřování a do hry vstupuje také všemocný muž města, Předseda. Mýty opředená komedie se u nás hrála jen krátce v roce 1969 a od té doby ji u nás nikdo oficiálně neviděl. Až do září roku 2008, kdy ji v pražském Činoherním klubu nastudoval režisér Ladislav Smoček. Moderní a hluboké hře, stejně jako její inscenaci, se dostalo zaslouženého přijetí. A Jaromíru Dulavovi v roli Předsedy i ceny Alfréda Radoka za nejlepší mužský herecký výkon. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mám podezření, že Ptákovinu spáchal Kundera jen tak mimochodem, moc práce mu nedala a přistupoval k ní - tak trochu jako k ptákovině. Skoro bych se vsadil, že dnes nemá ani tu nejmenší potřebu se k ní jakkoli vracet. Hra je i v této podobě zábavná a Dulava s Vetchým v roli předsedy a ředitele na sebe zaslouženě strhávají pozornost. Kundera si uměl střílet z arogance a hlouposti moci, jen mám pocit, že jemnější forma satiry by byla daleko účinnější než tahle absurdní fraška. Chtělo to trochu víc na vážno a nemělo by to chybu. Celkový dojem: 75 %. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Téma odplaty pomocí svedení něčí ženy je zdá se Kunderovo velké téma. Zpracoval ho už jednou v Žertu, zde s odlišným vyzněním. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Spíše se mi to nezdá, že by dal M. Kundera svolení k uvádění této hry v Česku, a vysílání v televizi. Co k ní ale sám řekl, že ji napsal za několik dnů v Trenčanských Teplicích, ale je v ní jen jeho příprava na Žert", jeho vrcholný román, z konce šedesátých let. Spíše by se mi líbilo, kdyby se hlásil ke svému dramatu "Majitelé klíčů", kterýžto text vlastním a rád byh ho viděl i nastudovaný. Bohužel ani k tomuhle textu s už nemíní M.Kudera vracet, vyřadil ho ze svého literárního portfolia. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Tak Kunderovo umění u mě nezabodovalo ani v podobě docela zábavné divadelní hry. Kladné body ovšem sbírá dvojice Vetchý + Dulava. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se nehodnotí kvalita televizního záznamu, ale především text (esence kunderovské filozofie, téma trapné pomsty, která se nakonec obrátí proti strůjci) a herecké výkony- skvělý O.Vetchý, vynikající J.Dulava, který má momenty, v nichž připomíná českého J.Cleese. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Satirickou komedii Ptákovina od Milana Kundery jsem neznala, o to víc jsem se bavila. Herecké výkony všech zúčastněných měly vysokou úroveň, ovšem Jaromír Dulava s Ondřejem Vetchým byli kapitolou sami pro sebe. Oba perlili neskutečným způsobem! Škoda jen, že divadelní záznam nedokáže zprostředkovat tu jedinečnou atmosféru, která panuje v sále. Kdysi jsem chodila do pražských divadel skoro každý týden, tak dobře vím, o čem mluvím. (80%) ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Věci na tomto světě mají tak vratký smysl, stačí fouknout a změní se ve svůj opak.“ V Kunderově Ptákovině tím pomyslným "fouknutím" je přestávka mezi prvním a druhým jednáním. V tom prvním má divák (i díky režii Ladislava Smočka) do poslední chvíle pocit, že nesleduje nic víc než absurdní komedii o vyšetřování v jedné škole, kdo nakreslil na tabuli obrázek kosočtverec a připsal k tomu „ředitel=“. Tou největší absurdností přitom je, že se tak děje na příkaz toho, kdo tento nápis sám napsal a to zcela bez uvážení, co tím může způsobit. Druhé jednání je už spíš takovým „absurdním dramatem“, v němž se jedna postava snaží potrestat druhou, aby nakonec potrestala především sama sebe. I přes pár vtipných momentů je toho druhé jednání mnohem vážnější. Zazní zde pár moudrých vět (viz třeba úvaha o významu slov v dnešní době: „Slova to jsou plky, mlha, nic, vzduch. Slova už dávno přestala platit.“) a ze závěrečné pointy se slovy o tom, že „moc je nejsladší když je úplně nepřiměřená, když blbec vládne moudrému, slabý silnému a ohavná krásnému,“ docela mrazí. Hezky to Kundera napsal… ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

Celkově výborné, ale ze všeho nejvíc bych opravdu vyzvedla Jaromíra Dulavu, který se u mě postaral o notnou dávku poťouchlého smíchu. Přirovnávat ho po této roli k českému Johnu Cleeseovi je více než trefné - vlastně mu byl neuvěřitelně podobný a ještě teď se tomu musím smát. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Dokonale demagogické, dokonale absurdní, dokonale pravdivé a dokonale reálné. Milan Kundera je opravdový literární mistr a s Ptákovinou to jenom dokazuje. První půlka představuje politickou atmosféru doby komunismu, zaímco druhá je svým laděním současná a řeší spíše problémy sexu, atd. Závěr je dokonale černo-humorný. Ptákovina má hloubku, šmrnc, krutou pravdu, ironii, minulost i současnost, satiru i myšlenky, má prostě všechno to, aby splňovala předpoklady dobré divadelní hry a tyto předpoklady náležitě naplňuje a podtrhuje je ještě vybroušeným hereckým obsazením vynikajícího pražského Činoheráku a divadelní režií pana Ladislava Smočka. 100% ()

ZorkaJ 

všechny recenze uživatele

Ani mě to moc nepřekvapuje, že se podobná hra dlouho nehrála. Vždyť tady není ani o co stát. Sice v tomto záznamu je plejáda skvělých herců, kouzla jsem tu od nich žádná neviděl a děj hry je nudný a nezáživný. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Hra o moci a bezmoci, o zneužívání moci a poslušném, servilním stádu "ovcí". Dobrá satirická hra byla napsána v šedesátých letech minulého století. Tím, že jsou zde používány i přístroje, jako je notebook nebo mobil, chce nám zřejmě režisér říci, že tento problém je stále aktuální a obávám se, že má pravdu. Ondřej Vetchý je výborný standardně, ale výkon Jaromíra Dulavy je strhující a excelentní. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

V divadle jsem se opravdu slušně bavila, u TV přenosu už tolik ne. Ano, Ptákovina kvalit Žertu či Směšných lásek zdaleka nedosahuje, ale... možná to tak vnímám pouze já - Kunderovy romány mají natolik specifickou atmosféru, že každý pokus o jeho filmovou adaptaci ve mně vzbudil spíše rozpaky a zklamání (dokonce i Žert bez ohledu na báječného pana Somra coby Ludvíka). ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Dialogy se scénářem prostě nesedí a herci to již nezechrání. Vetchý je vůdcem na prknech, ale jeho projev je trošku škrobený a jak ho mám v oblibě, dívám se na to časem s despektem. ()

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Po herecké stránce zvládnuto dobře - nejvíce se mi zde líbili Ondřej a Lucie, příběhem už spíše takové podivnější. Místy jde až do absurdností a autor si pak hraje s tím, co by se potom mohlo stát a herci si toho také užívají. Závěr nečekaný, možná trošku krutější, i když jak se to vlastně vezme... Celkově bych to viděl na lepší 3*. ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Sice "ptákovina", ale Kunderova a tímpádem velké téma. Především o důležitosti Pravdy, o tom, co pro lidi znamená a o smyslu více tváří. :) ()

wamaku 

všechny recenze uživatele

Měl jsem čest toto představení vidět i na vlastní oči, skvělí herci, skvělá předloha. Jedna z nejlepších českých divadelních her, nabízející jak výraznou komedii, tak jistou formu sociálního dramatu. ()

pupidup 

všechny recenze uživatele

A kruciš, kruciš... Kundera není moje krevní skupina.. a z donucení jsem to zhlédla. A tolik podobností, jsem již dlouho neviděla. To nebyla komedie, nýbrž tragédie... Hezký komentář - HonzaBez. Toto je dílko, co jednou vidět... a dost. ()

Reklama

Reklama