Reklama

Reklama

Bobby McFerrin: Vyzkoušej to doma

(TV film)
  • Velká Británie Bobby McFerrin: Try this at Home
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 2001, 43 min

Hrají:

Bobby McFerrin

Obsahy(1)

Bobby McFerrin, americký jazzový zpěvák, který svůj hlas a tělo používá jako hudební nástroj. Jeho předchůdci byli Leon Thomas a Al Jarreau, ale McFerrin v instrumentální transformaci lidského hlasu šel ještě dál. A nehrála v tom roli elektronika, ale hlavně příroda: tělo a duše. McFerrina velcí jazzoví sólisté respektují jako rovnocenného spoluhráče. ČT už uvedla záznam recitálu McFerrina "Spontaneous Inventions" z roku 1986, kdy otevřel dialog s publikem, které vtipně zapojil do hudebního představení. A diváci ČT2 mohli zhlédnout a vyslechnout jeho Circles Songs v cyklu sessionů na Manhattanu. V pořadu Try This At Home McFerrin jde v "rozhovorech" s posluchači nejdále. Desetinásobný držitel cen Grammy naposled vydal album Beyond Words (Blue Note), kde s klavíristou Chickem Coreou a akordeonistou Gilem Goldsteinem nahrál bezeslovné vokální rituály. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

tron 

všechny recenze uživatele

Fenomenálne, bomba, super, krása, nádhera, paráda. Bobbyho McFerrina som až do tohto... čo to vlastne bolo... dokument...? ... nepoznal, resp. možno som ho niekde zahliadol, ale nevenoval som mu pozornosť. Hudba proste nie je moja silná stránka, ako ale väčšina populácie, mám ju rád. McFerrin je v civile pravdepodobne, ako väčšina normálnych umelcov, extrémne utiahnutý čudák, čo trávi doma 23 hodín denne a spí na klincoch. Ale v sále, zapratanej ľuďmi (no pritom v príjemne komornej šerej intímnej atmosfére) sa úplne rozparádil. Behá po sedadlách (bosý), netradične komunikuje s ľuďmi (ktorým je doslova z tvárí vidieť, ako ho zbožňujú) a spieva „na vlastnom tele“. Akékoľvek melodické zvuky, ktoré budete v tomto skvelom... dokumente?... počuť, totiž pochádzajú z jeho tela. Nemyslím tým, že má v ruke zabudovanú píšťalu, jednoducho sa bavíme o jeho hlasivkách a pľúcach; v štúdiu nie je prítomný jeden jediný hudobný nástroj, pritom celých 43 minút je „esenciou hudby“. Proste krása, krása, krása. P.S. Až dodatočne som zistil, že to je TEN Bobby McFerrin, ktorý naspieval hit „Don´t Worry Be Happy“. ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Hudebně mě právě tohle McMauglího vystoupení úplně nevzalo, ale fascinovalo mě, jak pracoval s publikem a jak se tim evidentně úžasně bavil. A ta hudba .... ten člověk ji v sobě prostě má, zajímalo by mě, jak to vypadá v jeho hlavě, když zrovna improvizuje. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zvláštní, příjemná a uvolněná show Bobbyho McFerrina, vlastně jsem ho poprvé viděl zde a jsem hodně příjemně překvapený! ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Negace názvu alba M.Breckera (Don't Try This at Home ) odráží Bobbyho přístup k zapojení diváků v rámci jeho sólových koncertních programů. Můj někdejší zážitek z LP Spontaneous Inventions to ale zdaleka nevyrovná. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

On má takovej dobrej ksicht a k tomu umi tak dobře improvizovat, že je to prostě super. A někdy aji vtipny a tak. Ale já být v publiku, tak se modlím, ať za mnou nepřijde... ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

náhodou v sobotu večer prepnem na čt2 a tam toto. niečo neskutočné čo má bobby mcferrin v sebe. pre mňa je to génius. jeho muzikálnosť, hlasový rozsah, dokonalé tóny, improvizácia, komunikácia s publikom, inteligencia. nádhera. ()

Reklama

Reklama