Reklama

Reklama

Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel

(festivalový název)
  • Brazílie Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro (více)
Trailer

Film začíná potlačením vzpoury ve věznici, kam jsou umístěni bývalí drogoví dealeři. BOPE (speciální policejní jednotka, jejímiž členy jsou nerozluční André a Nascimiento) tuto vzpouru vyřeší po svém. Jen několik vězňů zůstane naživu. Tento zásah díky Fragovi, aktivistovi za lidská práva, bude stát Andrého místo a plukovník Nascimento je odklizen povýšením. Díky aktivitám BOPE jsou postupně zbytky drogových gangů rozprášeny, ale jejich místa nahrazují zkorumpovaní policisté, kteří nejsou o nic horší. Plukovník Nascimento pomalu zjišťuje, že byl systémem zneužit poté, co je zabit André. Vyšetřování Andrého smrti ho dovede blízko k zločineckým špičkám, což málem stojí život jeho syna. Nascimento tak rozpoutává peklo, tentokrát ovšem na poli politickém. (merlinovic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (309)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšikom filmov, kde sa bezhlavo a výdatne zabíja s chabým ospravedlnením, že oni začali. Preto sa mi dvojka pozdáva viac, než akčná jednotka. Nejde iba o to, že je rovnako kvalitne nakrútená, ale najmä o to, že prepojenie politiky a zločinu je celosvetovým problémom a rozdiely sú iba v kultúre príslušných krajín. Niekde sú tie rukavičky jemnejšie, inde menej. Mohol by som na tomto mieste písať o tom, ako mi niektoré motívy pripomenuli situáciu u nás, ale to by som zbytočne potvrdzoval rozšírenosť zmieneného fenoménu. Som rád, že film nekončil žiadnym okázalým happy endom, len slabučkou nádejou, že niekedy, snáď, ... ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Naprostá špička ve své kategorii.! Film nejenže zůstal nadále akčním trillerem, ale dokázal nádherně a nenásilně pojmout i "lidskou stránku" korupčního problému který v Riu zasahuje od slumů do těch nejvyšších vládních sfér. Předkládá nám zcela jasně a srozumitelně problematiku "špinavých peněz" jejich koloběh,jejich moc ve společnosti a jejich vliv na celý systém. I přez místy (Dokumentární) pasáže, film neubral ze svého napětí (také díky skvělé hudbě) a provedl nás celými 2.hodinamy se zadrženým dechem. U mě v tuhle chvíly nej film roku 2011.! Jasných 100%. I přez nynějších 84%. je film stále podhodnocen.! A těm co mají v paměti i ""Elitní jednotku"" stejně jako já,a všímají si jasných souvyslostí a návazností, nezbývá říct nic jiného než Bravo.! ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Po "jednotke" som MUSEL dať hneď "dvojku" a tá ešte prekonala veľmi vysoko nastavenú laťku!!!! Film, ktorý sa nesere a dáva na frak všetkému a všetkým. Krutý, bolestivý a najmä veľmi popisný do takej miery, že sa s tým vie človek zžiť aj v našich končinách aj s našim "system of a down". Okrem silného politického kontextu je skvelé to, že ten film má príbeh, postavy, psychológiu. Wagner Moura opäť geniálny, tak ako všetci herci - tá autenticita je miestami rovná nejakému dokumentu. Tento krát mi nepripomenul mladého Branda ale postavu Corrada Cattaniho z kultovej Chobotnice, aj výzorom aj svojim solitérstvom - sám proti všetkým a všetkému nespravodlivému. Záverečná reč v "senáte" priam kultová! No comment, paráda a rana presne medzi oči! ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Ve dvojce není tolik akce jako v prvním snímku, děj se totiž přesunul ze slumů do vyšší sféry – do politického zákulisí. A z mého pohledu je to ku prospěchu věci! Nadporučík Nascimento byl odejit od své jednotky BOPE a byl uklizen na pěkné místečko kancelářské krysy. Ze své pozice ovšem proniká do špinavých politických her v Rio de Janeiru… A rozhodně se je na co dívat! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprosto precizní a detailní filmový popis fungování korupčního systému založeného na prorůstání politiky, byznysu, veřejné správy a policie, což je oproti prvnímu dílu zaměřenému spíš jen na BOPE a favely dosti značný a nečekaný posun. Univerzálnost popisovaného je až mrazivá především proto, že zcela přesně rozkývá mechanismy toho, jak ten samý systém funguje u nás v Česku a vlastně i kdekoliv jinde na světě, jen v našem prostředí jde o soft verzi bez mrtvých a zraněných, zbytek korupčního marastu sedí úplně autenticky (v žebříčku Transparency International týkajícího se indexu vnímání korupce nás a Brazílii dělí také jen pouhých 16 míst...Česko je na 53. místě, Brazílie na 69...). Režisér José Padilha je v mých očích hrdinou, jeho film funguje na podobném principu jako třeba italský snímek Gomora autenticky popisující praktiky neapolské mafie, nebo americký seriál The Wire, velmi přesně rozkrývající prohnilý politický systém v americkém Baltimoru... ()

Galerie (41)

Zajímavosti (12)

  • Film byl na 84. udílení cen akademie vybrán jako brazilský kandidát na nejlepší neanglicky mluvený film. Do užšího výběru se nedostal. (chelseaman22)
  • Natáčení, které probíhalo od 25. 1. 2010 ve čtvrti Botafogo v Riu, se zúčastnilo i 80 skutečných policistů. Použity byly dále také 2 vrtulníky a těžké kulomety. (chelseaman22)
  • Během natáčení scény policejní akce ve Favele Dona Marta málem došlo ke kolizi vrtulníku, ve kterém letěl kameraman, a vrtulníku, který převážel kapitána Nascimenta (Wagner Moura). (Caaslav)

Reklama

Reklama