Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Chi-Raq je nakrútený podľa motívu starej gréckej hry: komédie, napísanej gréckym dramatikom Aristofanom, ktorá pojednáva o nezmyselnosti vojny. Dej je zasadený do súčasného Chicaga, ktoré sa stalo krajinou bolesti, utrpenia a odvekých sporov dvoch znepriatelených gangov. Mesto teraz vyzerá, akoby bolo naporcované obrovskou obludou z vonkajšieho vesmíru veľkým nožom na ryby, z čoho momentálne najviac zarábajú pracovníci pohrebnej služby. Hlavná hrdinka Lysistrata (Teyonah Parris), ktorá je priateľkou vodcu jedného z gangov, sa rozhodne podniknúť skutok, následkom ktorého v uliciach Chicaga opäť zavládne pokoj a mier a násilie konečne vymizne z jeho ulíc. (sochoking)

(více)

Recenze (7)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bohužel úplně disfunkční pokus o zasazení antické Lysistraty do gangy posedlého Chicaga. Nechal jsem se zlákat jen názvem a netušil tu kombinaci veršů, písní, divadelna, umělýho humoru a vůbec podivný post-hippie alternativy, kde mi dílčí mírumilovný apel akorát tak lezl krkem. Ale tetě se to líbilo. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco nakrútená a prerobená Aristofanova dráma na súčasné pomery. Treba sa prichystať na kvalitné rýmovačky a s prstom prilepeným na klávesnici PAUSE byť v neustálom strehu, pretože kto nepozná originál tak, ako ja, môže sa stať, že mu unikne podstata a zmysel a vôbec, bude mať kvalitný chaos v hlave, ako som mal aj ja zo začiatku. Bohvieko neholdujem gangsta rapu , ale soundtrack sa mi ukrutne páčil. Samuel L. Jackson sa vo filme predstaví v úlohe rozprávača príbehu a sedí tam, ako riť na šerbli! No a Cusack (sa mi zdá, že mal zafarbené vlasy, obočie a oči) v úlohe kňaza nemal chybu! Avšak podobne, ako muzikály, tiež nemusím tento typ filmov a občas som sa kurevsky nudil, takže tri hviezdičky za mňa. 50% ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Satirický wake up call od jedného z posledných exponentov sociálne uvedomelej filmárčiny made in USA. Kým Tarantino v Hateful Eight manieristicky surfuje na westernovom povrchu a pokúša sa o reflexiu rasového napätia v zemi, Spike Lee tne do živého lyrickou obžalobou gun lobby, konfederačnej vlajky a gangového násilia. Mimo to ponúka nielen uhrančivý cast, precíznu kameru Matthewa Libatique či Blanchardovu náladovú hudbu, ale aj muzikálové čísla a černé samice v kurvích krojoch. Po rokoch opäť dôkaz Spikovej trefnej angažovanosti, relevancie a režijného majstrovstva. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem si nechtěl připustit, že by mě to mohlo bavit, ale nakonec jsem zjistil, že mě to prostě baví, že to je skvěle zrežírované, má to výborná hudební čísla a naprosto skvělou stylizaci. Takhle krásně prznit klasická dramata, to by se mi docela líbilo, navíc i na hercích je vidět, že si to neskutečně užívali, což filmu pomohlo. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Satirický snímek známého aktivisty Spika Lee na téma násilí v Chicagu. Že jsou gangy a každodenní vraždy na ulicích problém dokazuje poměrně vysoký počet významných herců ve filmu v leckdy skutečně bláznivých rolích (především generál King Kong Davida P. Kellyho). Moderně pojatá Lysistrata však není moc velkou pastvou pro oko diváka.. průměrný filmový divák v ČR nemá rád rap a o interních problémech USA ví píču, tudíž se soustředí na ten zbytek, který však působí místy dost artově. Jsem rád, že ve filmu nakonec nehraje teplák Kanye a tak mě ve finále sral jen hlavní hrdina Nick Cannon. A jinak by film mohl být kratší, osobně mě začal bavit až někdy kolem 45. minuty po bezmála 15-ti minutovým monologu Johna Cusacka... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Klasicka nudna plana, otravna, nicnehovoriaca sracka, ktora preletela svetom bez zaujmu. Esteze reziser Hrot Lee natocil majstrstyky ako Blakkklansman a 25. hodinu - moze byt aj Do the Right thing. Proste medzi 50 - kou a 60 -kou tocil reziser Hrot Lee nudne, plane, otravne, nicnehovoriace sracky, ktore preleteli svetom bez zaujmu a vyraznu stopu nikdy nezanechali : 42 % ()

Cerebrum 

všechny recenze uživatele

Prvních několik minut jsem byl úplně v šoku, neboť jsem do toho filmu vstoupil úplně nepřipraven. Nedošlo mi, že jde o přepracování Aristofanovy Lysistraté, ale i tak jsem byl okamžitě vtažen do energického a divokého světa, kde už neplatí žádná pravidla (gangster code? zapomeňte). A pak mi to docvaklo - tohle je nejpodnětnější film roku. Tolik provokativních motivů na tak aktuální a tak šíleně bolestné téma, s takovou vervou a až agresí prosazovaná prostá a přirozená myšlenka. Prostá a přirozená, ba až základní. A přesto, a přesto se najdou davy, kterým připadají ta tři písmena M Í R jako prázdný pojem, nebo rovnou sprosté slovo. Je to v nás lidech už asi od prvního nehetnatce, cítit se bezpečněji, čím mám delší klacek, než týpek proti nám. Přesto bylo moje okolí relativně 'gun-free', a tak jsem vždy přítomnost oné instantní smrti bral spíše na lehkou váhu. Jo, média jsou jedna věc, ale znáte to. Jenže, když jsem v poslední době četl, že hodně lidí řiťpodráždí více omezení zbraní, než dejme tomu omezování zaměstnaneckých práv nebo oligarchická zlovůle, docela jsem se namíchl. Moc tomu nepřidaly ani velké poutače (na maloměsto sákra velké), že si můžete levně udělat zbroják a ještě levněji koupit bouchačku. Kdy už si lidi doprkýnka přestanou přeměřovat klacky, a lízat tak temně zející díru (hlavně) zbrojařských firem? ()

Reklama

Reklama