Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Chtěli být jako on, ale romantické ideály jim dlouho nevydržely. Lee Marvin jako stárnoucí bankovní lupič, jenž inspiruje tři mladíky k zločinecké dráze. Když tři dospívající mladíci naleznou ve křoví vážně postřeleného muže, rozhodnou se ho zachránit a poskytnout mu přechodné útočiště na rodinné farmě. Vzápětí se ukáže, že se jedná o známého bankovního lupiče Harryho Spikese, na něhož je vypsána vysoká odměna. Charismatický Spikes ovšem dokáže svým vyprávěním mladíky natolik okouzlit, že se mu zatouží podobat. V mladické touze po společenské vzpouře se rozhodnou odejít z domova a s vidinou lehkého výdělku vyloupit banku. Celá akce ovšem skončí fiaskem a při pokusu o útěk mladíci zastřelí významného senátora. Poté je osud znovu spojí s jejich idealizovaným hrdinou Spikesem, který se stává vůdcem jejich bandy. Společně plánují velkou bankovní loupež, ale mladické romantické představy o životě zločineckého gangu začínají dostávat povážlivé trhliny. Zdá se, že na lítost je pozdě a hrozí, že členové bandy budou muset za své činy zaplatit vlastním životem.
V hlavní roli desperáta Spikese se představí Lee Marvin, jenž zde typově navázal na své role drsných záporných hrdinů ze začátků své herecké kariéry v 50. letech. Pro zajímavost lze zmínit, že roli jednoho z nerozvážných mladíků ztvárnil v té době začínající herec Ron Howard, z něhož se později stal respektovaný filmový režisér (Apollo 13, Čistá duše, Rivalové). (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Tři mladí farmářští synci z Texasu, vypudnuvše z domova, sní o velkém dobrodružství. Po nešťastném přepadení se zdá jejich návrat k občanskému životu zcela vyloučen. Upnou se na stárnoucího bankovního lupiče Harry Spikese (Lee Marvin), ale jejich sny čeká jen rozčarování... Poutavý "nový western" o tvrdé deziluzi. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Alternativní název: Spikeova banda. Neveselá westernová moralita s Lee Marvinem, bohužel bez vypracovanějšího příběhu a bez happyendu. Tři mladíci zachrání raněného lupiče Spikese, pak se rozhodnou utéct z domova a loupit banky jako on. Místo svobody a radostí života je čeká však těžké zklamání ze života na útěku a ztráty přátel. Ukázka - závěr (spoiler): http://www.youtube.com/watch?v=K1_xrPeC_jQ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Westerny 70. let povětšinou bořily mýty divokého Západu. "Spikesova banda" mezi ně rovněž patří. Nenajdete zde žádnou kladnou postavu, není zde souboj dobra a zla. Smutný, ale skvělý film. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Fleischerův (např. Fantastická cesta, Ničitel Conan) podařený western s charismatickým Lee Marvinem v hlavní roli. Film má zajímavý děj a není zrovna optimistický. Taková ta nová vlna v tomto žánru. Za pozornost stojí i začínající mladíci Ron Howard a Charles Martin Smith, kteří se už o rok dříve sešli v Lucasově kultovním snímku Americké graffiti. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Lee Marvin nosil klobúk i kolty dosť často, preto mi tento western pre svoju neznámosť neprišiel až taký lákavý, ale to iba do chvíle, kým som v obsadení nenašiel zkúseného režiséra Rona Howarda. Western o troch mladíkoch, ktorí majú svoj vzor v bankovom lupičovi Spikesovi zbehol ako voda. Vzhľadom na rok výroby ma na tv Joj plus prekvapila čistota, ostrosť obrazu a sýta čierna farba. Priestor dostali hlavne postavy a príbeh, akcia tu je, ale nie je jej veľa. Napriek tomu si trúfam film označiť za pomerne napínavý a kvalitný. Milé prekvapenie, ktoré by si nemali nechať ujsť predovšetkým priaznivci žánru. Pochváliť musím hlavne nekompromisný záver, moment, keď sa z chlapca stáva chlap...Tam v mestečku Piedras Negras sa to všetko vyrieši...80%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Spíše než klasický westernový příběh je to klasický příběh mladíků, pro které poté, co udělají první životní nepromyšlený krok na šikmé ploše, už není cesty zpátky. Nevyhnutelné směřování k závěru, který navzdory žánru postrádá happy end, se spíše jen odehrává ve westernovém kabátě. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý a vo finále aj trochu melancholický western o troch zasnených farmárskych chlapcoch, ktorí s výdatnou pomocou prešibaného starého desperáta Spikesa, stvárneného známym predstaviteľom podobných rabiátskych postáv Lee Marvinom skĺznu na šikmú plochu, z ktorej niet návratu a ich neutešenú situáciu budú musieť rozlúsknuť kolty. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pokus o mravoličný western drží nad vodou tři pěkní kluci. 1) A protože z obrazovky prakticky neslezou, je i celý snímek pro mě lépe skousnutelný. Budoucí úspěšný režisér 20letý Ron Howard (blonďák Les), 21letý Charlie Martin Smith (Todd s brýlemi) a 19letý Garry Grimes (Will)._____ 2) Výstižný koment: RHK**, sud****. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Podobne jako o dva roky starsi Bad Company tu mame tema maloletych na divokem zapade. 3 farmarsti synci chteji rychle dospet, at uz to v jejich hlavach znamena cokoli. "Poblazneni" romantickym pranim stat se NEKYM a od nikoho si nenechat poroucet se upnou na Marvina starnouciho to bankovniho lupice. Ovsem diky fatalnimu klopytnuti v zacatku je jasne, ze ze sikme plochy uz se jen tak nedostanou. Hodne deziluzivni, hodne moralistickem, hodne kratke. Stejne jako film zmineny v uvodu je dobre, aby ho omladina videla cim driv, nez ji stoupne do hlavy nejaka blbost ;]] ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

L.Marvin není J.Wayne, takže tam, kde Duke v Malých kovbojích mentoroval skupinu dětských honáků dobytka, tam Marvin s trojicí výrostků (R.Howard a Ch.M.Smith) přepadne banku a v příběhu podvracejícím vše, co jste kdy o dětech na Divokém západě viděli, dovede svou „bandu“ do realistického konce. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nemam rad tieto westerny, co v 70s borili vsetky myty o Divokom Zapade. Marvin zbytocny a nudi ... zvysok som ani nepoznal : 30 % ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Místo mléka jim po bradě krev stéká. Příliš krutá maturita. Jejich hlavy opanovaly báchorky ďáblovy a jejich těla k sobě přivinuly víly smrti. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Drsný baladický příběh o třech mladících utíkájících před osudem zpustlého farmáře. Bořič mýtů o dobrodružném, zábavném, slávou honosném životě bandity, jehož představu jsme si vykreslily v jiných filmech. Skvělé. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Chlapci si zvolili svoj osud a tak okúsili školu života na úteku. Bola to tvrdá škola a tvrdé vytriezvenie z ideálov voľného života. Aj z ideálov priateľstva na život a na smrť. K poctivej štvrtej hviezde filmu možno niečo chýbalo, ale tri by nestačili. –––– Nikdo z nás se už nebude před nikým ponižovat. Jdeme si pro štěstí! –––– Vždyť to měla být zábava... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

První z pouhých čtyř westernů v roce 1974. Spikesova banda je dalším z mnoha antiwesternů počátku 70. let, které místo klaďáků sleduje bandity a také dalším z teenage westernů. Jsou tu tři kluci, kteří se vydají do světa, aby zjistili že poctivě se neuživí a s pomocí starého bandity se dají na zločin. A je to čistý průměr. Fleischer sice točit umí, mladí herci umí hrát a Marvin ač vypadá jak rozvláčný dědula si svoje taky odehraje. Nicméně je to pomalé, místy nudné, kluci jsou příšerně naivní a neschopní a v zásadě jim není proč fandit. SPOILER: A nakonec jak to v podobných filmech chodí všichni zařvou... což mi vlastně bylo úplně jedno. 3*. ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle má být "nový western", tak snad aby zůstaly u toho "starého"! Příběh bez kladného hrdiny, kde figurují děti hrající si na bandity a nemastný-neslaný Lee Marvin. Nic zvláštního. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Dle obsahu dva mladíci. Ale já tam viděl tři. Však se z toho nestřílí. Nakonec se všichni pos tří lí :-) Celkově průměrný western. ()

Reklama

Reklama