Reklama

Reklama

Martha Marcy May Marlene

  • USA Martha Marcy May Marlene (více)
Trailer 1

Martha (Elizabeth Olsenová) po dvoch rokoch utečie zo sektárskej komunity a snaží sa vrátiť späť do normálneho života s pomocou sestry a jej manžela. Pobyt v sekte ju však príliš poznamenal, začína trpieť paranoidnými stavmi a prestáva rozoznávať sny od reality. Má ešte nejakú nádej, alebo už je príliš neskoro? (TV JOJ)

Recenze (91)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Když se slaboduchá kravka ocitne ve spárech polygamní sekty, může z toho být buď kulantní, mrazivý thriller nebo horký kandidát na Zlatý okousaný nehet, hlavní to cenu festivalu Otrlého nudila. Toto je jasně ten první případ, u něhož jsem málem zmrzl, neboť jsem si v těch dnešních holomrazech ze samého napětí zapomněl pustit topení. Bylo to hlavně proto, že jsem u toho většinu času otráveně skládal origami a ti papíroví čuráci mi nechtěli stát na stole, ač jsem pečlivě dodržoval návod!! Ale možná tomu křivdím! Ona polovina stopáže poskládaná z dechberoucích, pětiminutových záběrů typu "pipka čumí do zdi", "pipka čumí do stropu" či naprosto strhující "pipka jen tak čumí", opravdu asi nebude pro každého! Jen tak, pro srovnání, jsem asi půl hodiny zkoušel pozorovat sekundovou rafiku nástěnných hodin nad televizí, která tak zábavně obíhá ciferník a každou minutu jsem téměř napětím ani nedýchal, jestli při další otočce zase projede dvanáctkou! Nebudete mi věřit, ale skončilo to logickým, kýčovitým happyendem, i když mohly třeba dojít baterky, že jo. Rozhodně mě to ale bavilo víc, než tahle sračka. Takže hodiny za pět a s tímhle do žumpy. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jak já nemám rád, když musím dát průměrné hodnocení nadprůměrnému filmu! Ale nejde to jinak, čtyřhvězdičkový zážitek jsem z MMMM prostě neměl. Strašně pomalé, utahané, nepřekvapivé, na druhou stranu skvěle natočené, zahrané, atmosférické, tíživé. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vzbudit se a být sodomizován rachitickým Brucem Springsteenem, který o vás pak napíše krásný šlágr? Některým uživatelům by to prospělo, nejdřív do ucha a pak do voka. Hnusný, dusivý, schizoidní debut člověka, který před sebou klidně může mít stejně zářnou budoucnost jako PTA, na nějž jsem si při sledování tohoto dívčího existenciálního hororu párkrát vzpomněl. To, co Durkin vyvádí s předkamerovým prostorem (mezi námi pseudoinetelektuálním nýmandy se tomu říká mizanscéna - scéna pro mizantropy) považuju za bezprecedentní podpásovku s cílem máchat diváka v podexponovaném blátě agónie, nejistoty a schízy. Dávám pět, protože mám rád, když film skončí a já mám chuť si vysprchovat mozek. Protože svět už je takovej. Víc až umřu. Jeden z filmů roku. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Smekám klobouk před takhle precizně realizovaným debutem. Film jedinečně magických, hypnotických kvalit. Elizabeth Olsen. Kamera Jody Lee Lipes, ze které jsem měl estetické mrazení v zádech, ten chlap je druhej Vilmos Zsigmond. 90% a jsem v očekávání, co bude dál... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Opravdu dlouho jsem u žádného filmu neměla tak ambivalentní pocity. Navíc je to debutní snímek Seana Durkina, tudíž se nedá srovnat s jeho jinými filmy. Ovšem na to, že to byla jeho prvotina, tak si zaslouží můj obdiv. Zajímavě zpracované téma, kde se přítomnost prolíná s minulostí a působí to zmatek nejen v mysli, ale i v duši MMMM. Asi bych v tomhle případě souhlasila s uživatelem J*A*S*M a na vyšší hodnocení si když tak počkám, až uvidím Seanův další počin, nicméně song byl senzační. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velmi znepokojující zážitek. Zobrazení absolutního rozpadu ukotvení jak v rodině, tak i ve společnosti. Hrdinka prokázala značnou odvahu, když se pokusila navrátit do běžného světa, ale ztratila tím vše. Nakonec nemá vůbec nic než jistotu, že nikdy nebude v klidu. Hodně tvrdé. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Velmi tíživé, citlivé, syrové, snad i realistické. Bohužel od desáté minuty se příběh prakticky neposouvá kupředu a flashbacky nejsou dostatečně překvapivé na to, aby si udržely mou pozornost. Celý film je zkrátka tak uzavřený do svého světa a hlavní hrdinka je tak labilní a naivní, že jsem si někde v polovině začala přát, aby ji jeji sestra dala do léčebny a film tak mohl skončit. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

On to není špatný film, rozhodně je citlivě natočený a celkově je po technické stránce precizní. Ale ten příběh...dnešní filmaři si asi pletou originalitu a umění s nudou. Tady převládá to druhé. Hlavní ""hrdinka""je prostoduchá (pardon) blbka, stejně jako většina vedlejších postav (a teď samozřejmě nemyslím její sestru a švagra). Různí sektáři nebo náboženští fanatici mě dokáží opravdu naštvat, ale tohle je krásná ukázka toho, jak lehce se dá člověk zmanipulovat řečmi jako "Tvoje poprvé tě očistí a zbaví tě všech jedů" nebo "Smrt je ten nejkrásnější okamžik". Samozřejmě mluvíme-li o těch prostších a ovlivnitelnějších jedincích :) Každopádně na to, že je to debut, to dobré je... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Když jsem si pouštěl tento film, věděl jsem o něm jen jedinou věc - že tam hraje Elizabeth Olsen. Nevěděl jsem příběh filmu, nevěděl jsem, že to je režisérův debut, nic. A možná proto mě to tak překvapilo. Martha Marcy May Marlene je dost působivé komorní drama, které je neskutečně uvěřitelné, především díky hercům. Ne příliš známí (i když u Elizabeth se to změní a věřím tomu, že za pár let ji bude znát daleko více lidí) přesto hodně dobří herci tomu dodávají punc opravdovosti a divák se tak může více přiblížit postavám jako takovým. Navíc ta všudypřítomná temnota a paranoia, která prostupuje celým filmem… k plnému počtu mi chyběla snad jen nějaká opravdu zapamatování hodná scéna či více detailů o sektě jako takové a hlavně o hlavní hrdince. Jinak jsem hodně překvapen, ale co je hlavní, spokojen. A když si uvědomím, že to je režisérův debut, nezbývá mi než smeknout. 80 %. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě nevinné drama, které ale ví, kdy pořádně hrábnout do strun, aby z toho divákovi poskočil ohryzek. Olsenka (i její prsa) výborná, atmosféra značně creepy. [Disney+] ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Znal jsem kdysi jednu, která byla podobná arcipíča jako titulní postava tohoto filmu. A nejlepší rada, kterou můžete dostat, je obloukem se všem podobným vyhnout. Což do puntíku platí i o tomhle filmu s nezapamatovatelným názvem, který mě tak strašně sral, až bych si zoufalstvím rval vlasy z hlavy. Člověk aby k jeho sledování skoro povinně fasoval tlustý manuál, v němž by byl rozepsán autorský záměr, jinak akutně hrozí totální znechucení celou tou hipsterskou fušeřinou, která je - když nic jiného - nudná až k zalknutí. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Sekta, kde si každý veselo zašuká? Tam by som chcel byť a potom by som ju vnútorne rozložiil, ako rakovina rozožiera zdravý orgán! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Výborná Elizabeth Olsen ako holka labilná a pomalý nepríjemný filmík, ktorý vám privolá rýchlu a neustupujúcu depresiu. Debut pôsobivý, kým ale Durkin (ak to zase nezrušia) natočí životopis Janis Joplin, musí sa ešte naučiť pracovať s divákom a nielen mu zobrať chuť do života, na najbližší týždeň, dva ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

minimalisticky rozprávané, znepokojivé a vyjadrujúce sa k otázke (nedávajúc jednoznačnú odpoveď) o hodnotách a správnom spôsobe života. z rôznych prúdov a vetiev amerických nezávislých filmov mám takéto najradšej. (podobný film: sound oj my voice). e. olsen je krasna. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Můj tajný tip na letošní nominace Cen akademie. Skoro pokaždé se mezi nominovanou desítku vklíní nějaký ten mrazivý thriller, stavící převážně na prostředí, komunikační syrovosti a výborných hereckých výkonech - loni to byly hned dva filmy, podobně syrová Winter's Bone a v hereckých kategoriích ještě Blue Valentine s Ryanem Goslingem a Michelle Williams. Mimochodem, ani jeden ze zmíněných nebyl v ČR v kinodistribuci a zatím ani nevyšel na DVD.... co dodat? Jen že MMMM je film, který se nebude zdaleka líbit každému. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Průměrné drama s prvky thrilleru, které stojí hlavně na dobrých hereckých výkonech a hlavně fantastické kameře. Příběh je už o něco slabší, ale dá se to vydržet. MMMM mi připomíná loňský snímek Winters bone. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Martine, ať tě ani nenapadne přidat se k podobné sektě! Nevázaný sex, zahradničení, prohlídky honosných domů a nezájem o kariéru, by jistě mohly být lákavé vyhlídky. :) Ale k filmu. S Marcy mám podobný problém jako se Snowtownem. Občasnou nesrozumitelnost zejména v přechodech do flashbacků. Mínusem je pak i celková nepopisnost, tak typická pro tyhle indie filmy. Tenhle film je totiž mnohem zajímavější v tom, co si o něm přečtete na internetu (např. podobnost s "Rodinou" Charlese Mansona), než v tom, co sám interpretuje. 50 % a jsem v očekávání, co bude s Martinem dál... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ďalší dôkaz o tom, ako sa presadzujú tie veľké herečky. Skoro každá sa v nejakom prvom filme ukázala nahá, koľko sa len dalo, a odrazu to v kariére šlo. Proste ten správny impulz je byť ekologický tým, že budem mať na sebe čo najmenej šiat, hoci to vôbec do deja filmu nepasuje, viď scéna s jazerom. Ale ako samotná Marilyn Monroe povedala, na začiatku kariéry mala dosť ošúchané kolená. Inak film celkom zbehne, najmä pri 1,25 až 1,5 násobnom zrýchlení a Olsen aj oblečená dokazuje, že je od svojich dvoch jednoducho sestier na míle ďaleko. Inak film o kulte, ktorý sa nestal kultovou záležitosťou, a na vyššie hodnotenie by potreboval, aby to prešlo aspoň do nejakej mansoniády. Ale to by už asi bol horor, zatiaľ čo tu to bola dráma s podivnými vsuvkami, pretože zvyčajne sestra sestre počas sexu do postele nevojde. ()

Reklama

Reklama