Reklama

Reklama

Martha Marcy May Marlene

  • USA Martha Marcy May Marlene (více)
Trailer 1

Martha (Elizabeth Olsenová) po dvoch rokoch utečie zo sektárskej komunity a snaží sa vrátiť späť do normálneho života s pomocou sestry a jej manžela. Pobyt v sekte ju však príliš poznamenal, začína trpieť paranoidnými stavmi a prestáva rozoznávať sny od reality. Má ešte nejakú nádej, alebo už je príliš neskoro? (TV JOJ)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (91)

Caminzind 

všechny recenze uživatele

On to není vůbec špatný film. Většina lidí ale nejspíš nezkousne absenci nějakého smysluplnější děje. Škatulka thriller je dobrý hoax, protože zde není žádný zvrat, žádné rozuzlení, ba ani žádný závěr. Příběh přešlapuje a mizí kdesi v dáli, tak jako pohled zbloudilé Marcy, jejíž osud a vnitřní pochody zůstanu utajeny už nejspíš navěky. Ikdyž ono "navěky" by nebylo vůbec zlé, pokud by šlo alespoň v závěru trochu víc cítit. Film totiž končí tak, že prostě a náhle jen přestane přešlapovat. Odnesl jsem si však poselství. A to, že žádná společnost není horší či lepší než ty ostatní, protože žádná vás nepřijme cele takového, jaký jste. Každá vás bude chtít zotročit přemírou norem a pravidel. A mně tohle poselství i docela stačí. 66% ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Na debut velmi slušné. Durkin by mohl časem vystoupit mezi nejvýraznější americké auteury po vzoru PTA. Právě na filmy od PTA jsem si během sledování dost často vzpomínal. Pomalé budování atmosféry za pomocí přesvědčivého herectví mladé Olsenky (mnohem půvabnější než její vychrtlé sestry) a přirozené kamery a tíživých motivů. Šikovné prolínání přítomnosti a minulosti přenáší psychický rozklad hrdinky i na diváka. Celkový způsob narace je na debut dost odvážný a obdivuhodný, ale Durkin u mě selhává ve své nedoslovnosti a neschopnosti vyprávět ucelený příběh, který by aspon s náznakem katarze diváka zasáhnul a zavrtal se do jeho myšlenek a vzpomínek. MMMM je řemeslně perfektní film, ale k srdci mi také nedoputoval. Snad příště. ()

Reklama

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Trochu pomalé, miestami uťahané a mdlé, hoci musím uznať psychologický prienik. Divák sa v tom môže strácať. Flashbacky sa plynule odkláňajú od reality a postupne s ňou splývajú. Sekta, v ktorej istý čas prebývala Martha mala obrovský potenciál. Réžia ponúka len zlomky z ich života: neviazaná sexualita, patriarchát, spätosť s prírodou. Sektári boli schopní zabíjať (bohatých a materialistov) a ich učenie zrejme nadväzovalo na východné náboženstvá. Občas pripomínali skôr ľavicových teroristov, občas hipisákov. Film je ale výsekom zo života dievčaťa, ktoré uniklo sekte a má problém znova sa zaradiť do spoločnosti. Film obsahuje veľa momentov sklamaného očakávania, napr.: sektári akoby stratili o dievča záujem, žiadny únos sa nekoná. Záver ide úplne do stratena... ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nikdy nie sme skutočne živí, ani mŕtvi - proste len existujeme... Podľa popisu k filmu to vyzeral byť perfektný námet, len čo sa týka spracovania tak už to bolo horšie, a to oveľa. Takže mi to je aj celkom ľúto, lebo som sa tešil na túto tému sekty a následného návratu do reality. Bolo pekné ako jej chcela sestra s manželom pomôcť späť do bežného života, ale aj tak Marthine myšlienky stále zostávali akoby v sekte. Čo sa mi páčilo bolo určite to striedanie scén z reality a zo sekty, a následná neschopnosť Marthy rozoznať situácie. Ani po tom všetkom neviem, či mi jej má byť ľúto alebo nie. Ale aj tak škoda, pretože potenciál to malo vysoký. A ten koniec - to by ma zaujímalo či to bola realita alebo len ďalšia paranoja. No a ak to bola realita, tak pokračovanie by mohlo byť ešte dosť dobré - to tam ešte mohli dať ako záverečnú bodku celého filmu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ďalší dôkaz o tom, ako sa presadzujú tie veľké herečky. Skoro každá sa v nejakom prvom filme ukázala nahá, koľko sa len dalo, a odrazu to v kariére šlo. Proste ten správny impulz je byť ekologický tým, že budem mať na sebe čo najmenej šiat, hoci to vôbec do deja filmu nepasuje, viď scéna s jazerom. Ale ako samotná Marilyn Monroe povedala, na začiatku kariéry mala dosť ošúchané kolená. Inak film celkom zbehne, najmä pri 1,25 až 1,5 násobnom zrýchlení a Olsen aj oblečená dokazuje, že je od svojich dvoch jednoducho sestier na míle ďaleko. Inak film o kulte, ktorý sa nestal kultovou záležitosťou, a na vyššie hodnotenie by potreboval, aby to prešlo aspoň do nejakej mansoniády. Ale to by už asi bol horor, zatiaľ čo tu to bola dráma s podivnými vsuvkami, pretože zvyčajne sestra sestre počas sexu do postele nevojde. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

Reklama

Reklama