Reklama

Reklama

Martha Marcy May Marlene

  • USA Martha Marcy May Marlene (více)
Trailer 1

Martha (Elizabeth Olsenová) po dvoch rokoch utečie zo sektárskej komunity a snaží sa vrátiť späť do normálneho života s pomocou sestry a jej manžela. Pobyt v sekte ju však príliš poznamenal, začína trpieť paranoidnými stavmi a prestáva rozoznávať sny od reality. Má ešte nejakú nádej, alebo už je príliš neskoro? (TV JOJ)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (91)

Makky 

všechny recenze uživatele

Ťažko pozerateľná a ťažko hodnotiteľná dráma (žáner thriller tu nemá čo robiť - odstraňujem ho), ktorá spôsobí depresívne stavy po jeho konci porovnateľné s pocitami hlavnej hrdinky v jej priebehu. Neschopnosť cítiť sa pohodlne v dobrej i zlej spoločnosti je veľmi aktuálna. Kamera a hudba skvele dokresľujú vnútornú disharmóniu a navodzujú nepríjemné pocity. Prelínanie minulosti a prítomnosti zvládol debutujúci režisér na jednotku, avšak stále ide o ťažko stráviteľný snímok a neexistujúca katarzia všetko len podčiarkuje. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Hutný indie ponor do rozeklané duše Marthy Marcy May Marlene, psychologický snímek s thrillerovou atmosférou a skvělými hereckými výkony. Mimořádně vyzrálý debut. ~ Minulost se překrývá s přítomností, a to jak v rozpolcené hlavě labilní MMMM, tak i formálně (děj je pravidelně přerušován flashbacky z období pobytu v komunitě). Díky těmto navracením se do minulého má divák možnost vcítit se do pocitů a dilemat hlavní hrdinky (koupání v plavkách / nahá, sex coby intimní záležitost dvou osob / hromadný sex, hromadění majetku / skromnost, kariéra / jiné hodnoty…), pochopit těžkost jejího návratu a adaptace do jiného / (staro)nového / normálního (?) prostředí. MMMM totiž stále existuje na pomezí dvou rozdílných světů, z nichž ani jeden není bez chyb a ani jeden není ten ideální. (Důrazně odmítám chování sekty a jejího vůdce, některé myšlenky těchto lidí však jdou správným směrem. I když i oni jsou náchylní – stejně jako všichni ostatní – ze svých zásad snadno ustoupit nebo se kvůli nim dopouštět jiného nedobrého chování.) Kterýže to svět nakonec vyhrál? Vyhrál vůbec nějaký? Dostane se MMMM na tu správnou kolej? (PS Konec mě překvapil, čekal jsem, že si půjde zaplavat…). ~ ~ Nikdy nejsme skutečně živí ani mrtví, prostě jen existujeme. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nikdy nie sme skutočne živí, ani mŕtvi - proste len existujeme... Podľa popisu k filmu to vyzeral byť perfektný námet, len čo sa týka spracovania tak už to bolo horšie, a to oveľa. Takže mi to je aj celkom ľúto, lebo som sa tešil na túto tému sekty a následného návratu do reality. Bolo pekné ako jej chcela sestra s manželom pomôcť späť do bežného života, ale aj tak Marthine myšlienky stále zostávali akoby v sekte. Čo sa mi páčilo bolo určite to striedanie scén z reality a zo sekty, a následná neschopnosť Marthy rozoznať situácie. Ani po tom všetkom neviem, či mi jej má byť ľúto alebo nie. Ale aj tak škoda, pretože potenciál to malo vysoký. A ten koniec - to by ma zaujímalo či to bola realita alebo len ďalšia paranoja. No a ak to bola realita, tak pokračovanie by mohlo byť ešte dosť dobré - to tam ešte mohli dať ako záverečnú bodku celého filmu. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Trochu pomalé, miestami uťahané a mdlé, hoci musím uznať psychologický prienik. Divák sa v tom môže strácať. Flashbacky sa plynule odkláňajú od reality a postupne s ňou splývajú. Sekta, v ktorej istý čas prebývala Martha mala obrovský potenciál. Réžia ponúka len zlomky z ich života: neviazaná sexualita, patriarchát, spätosť s prírodou. Sektári boli schopní zabíjať (bohatých a materialistov) a ich učenie zrejme nadväzovalo na východné náboženstvá. Občas pripomínali skôr ľavicových teroristov, občas hipisákov. Film je ale výsekom zo života dievčaťa, ktoré uniklo sekte a má problém znova sa zaradiť do spoločnosti. Film obsahuje veľa momentov sklamaného očakávania, napr.: sektári akoby stratili o dievča záujem, žiadny únos sa nekoná. Záver ide úplne do stratena... ()

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Nejspíš by si ten film objekivně zasloužil "jen" lepší 4*, nicméně díky dvěma dechberoucím skladbám Jacksona C. Franka (Marcy's Song a Marlene), faktu, že se jedná o debut, a v neposlední řadě díky zcela zničujícímu závěru, své hodnocení s potěšením zaokrouhlím nahoru. Od Seana Durkina v budoucnu očekávám velké věci. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Odborník na deprogramovanie Rick Alan Ross označil tento film za "zlatý štandard" filmového zobrazovania sekty vo videu Vanity Fair. (Pat.Ko)
  • Vo filme sa nachádza niekoľko odkazov na tvorbu speváka a skladateľa Jacksona C. Franka. John Hawkes hrá pieseň "Marcy's Song", zatiaľ čo pieseň "Marlene" zaznieva počas záverečných titulkov. Dá sa predpokladať, že Patrick (John Hawkes), vytvoril mená Marcy May a Marlene na základe týchto piesní. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama