Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V pořadí čtvrtý film Sternberga s Marlene Dietrichovou, inspirovaný povídkou Guy de Maupassanta Kulička. Příběh lásky exkluzivní kurtizány, čelící destruktivním silám osudu. Ve vlaku, který je vydán na milost protivládních vzbouřenců, po letech potkává svého osudového muže. Exotické prostředí Číny, prudké střety demagogických postojů, barbarská záliba v krutosti a situace plné palčivých emocí umocňují věrohodnost velkých gest protagonistů melodramatického příběhu, který von Sternberg s pomocí kameramana Lee Garmese umně vypráví především prostřednictvím obrazové stylizace nesené světlem šerosvitu. Zastřená hloubka prostoru, obličeje tonoucí v polostínech, náznaky potlačených gest otevírají prostor nevyslovenému, jež vždy bylo podstatou Sternbergovy umělecké výpovědi. Šanghajský expres vynesl Sternbergovi oscarovou nominaci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čo môže byť vo filme romantickejšie, ako stretnutie dvoch bývalých milencov, ktorí sa stále milujú, ale nechcú si to priznať a tak musia nanovo k sebe hladať cestu. Aké posolstvo je pravdivejšie, že láska bez vzájomnej dôvery nemá žiadnu cenu. Príbeh lásky na pozadí krutej vojny v Číne, ktorá do nej nečakane zasiahne a občas tak diváka pripraví aj na drastickejšie scény, ako napríklad vraždy vojakov. Podstatnejšia je ale von Sternberova obsesia Dietrichovou tvárou, ktorý tu vytvoril hneď niekoľko jej ikonických záberov. Raz je celá v tieni, raz celá žiari, inokedy je jej tvár zahalená cigaretovým dymom a nakoniec spoza čierneho závoja vidíme iba jej plné pery. Ja si ale nemyslím, žeby zápletka filmu nebola dostatočne výživná, práve naopak a pre dobového diváka musel byť príbeh, zasadený do fiktívnych čínskych interiérov a exteriérov, maximálne exoticky príťažlivý. Aj keď sa zvukový film ešte len rozbiehal, tak Šanghajský expres je už pomerne dosť ukecaný no a ja by som ešte vyzdvihol príjemný exotický zjav Anny May Wong, pretože Marlenine črty mi nikdy príliš nerezali. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Opäť, ako v prípade nemnohých filmoch z tohto obdobia, technická stránka zbiera najviac bodov. Herci síce hrajú, ale skôr prehrávajú než aby sa predvádzali trochu civilnejšie. Príbeh nieje neoriginálny a dá sa povedať, že je aj nezameniteľný, no aj napriek krátkej minutáži nemá drajv. No a aby som nezabudol, po stránke vizuálnej nemôžem nespomenúť Marlene Dietrich. ()

Reklama

JimiH 

všechny recenze uživatele

Banální příběh na úrovni laciného milostně-sentimentálního románku okořeňuje tím správným způsobem Marlenem Dietrich. Zatímco její herecký partner přehrává jak o život, ona drží laťku vysoko a dokazuje, že její kouzlo nespočívá jen v jejím zjevu. Rozebírat nějak děj nemá smysl, na tenhle snímek má smysl koukat, jen pokud máte rádi Marlene Dietrich nebo dlouhé cesty vlakem. Já rád obojí. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Marlene Dietrich to v mých očích opět dokázala a i když její angličtina ve většině dialogů zní jako kdyby za ní mluvil stroj a její herecký partner vypadá neuvěřitelně strojeně a po celých těch osmdesát minut mi silně vadil, Šanghajský expres je dalším filmem režiséra von Sternberga, který mne nezklamal. A i když příběh v podstatě není nic moc (inspirace Kuličkou je vážně hodně povrchní) a snímek spíše než jako nějaké romantické drama působí jako dokument o tajích obličeje Marlene, nějakým záhadným způsobem funguje a všechno mu lehce uvěříte (včetně pro mne osobně docela překvapivé akce Anny May Wong). Tudíž zasloužené čtyři hvězdičky. :) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Načinčaná nuda. Skupina lidí cestuje vlakem uprostřed občanské války v Číně (proboha co tam dělají?) a jsou pochopitelně chyceni povstalci. Většina postav je absolutně nezajímavých, na skupinu vojáků stačí jeden chlápek s kulometem a celá ta zápletka slouží jen k tomu, aby se On a Ona dali dohromady. Zkrátka melodramatický kýč jak bič. Pokud nejste fanoušci Marlene Dietrich (a já tvrdím, že za první republiky jsme měli lepší i hezčí herečky), nic moc Vám to neřekne. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama