Reklama

Reklama

Giant Killing

(seriál)
  • Japonsko Džaianto kiringu (více)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Už velmi dlouhou dobu se nad fotbalovým mančaftem East Tokyo United (ETU) drží stín smůly a prohry. Proto klub najímá na post manažera Takešiho Tacumiho ve snaze znovu dosadit tým na výsluní. Takeši strávil tři roky v Anglii, kde se mu podařilo dostat amatérský tým na vrchol FA Cupu. Sice nevyhráli, ale to, že se amatérský tým dostal tak daleko, je něco nečekaného. Jenomže fanoušci ETU považují tuto volbu za špatnou, protože Takeši jim leží v žaludku ještě z dob, kdy sám hrával fotbal a na vrcholu svých sil ETU opustil. Považují jej za zrádce. Dokáže Tacumi tým na posledním místě v tabulce dostat na vrchol? Nebo je to jen chlubil, který nedostojí svému slovu a stín smůly se bude držet nad hřištěm ETU i tuto sezónu? (Zíza)

(více)

Recenze (9)

daGGos 

všechny recenze uživatele

Kouči, děkuji za vše! Byla to dlouhá cesta a zpočátku nám jako outsiderovy nikdo nevěřil, ale hlavně díky vám a vašemu brilantnímu strategickému myšlení, excentrickým, leč účinným tréninkovým metodám a v neposlední řadě i díky neocenitelným radám, jejichž smysl nám vždy došel přesně v tu rozhodující chvíli, díky tomu všemu jsme dokázali (pochopitelně gólem v posledních vteřinách zápasu), ten důležitý mač vyhrát! ... No jo, já vím, zase házím perly kvíkajícím zvířátkům a hrách na zeď, ale co naplat, ten neodbytný pocit déjà vu, kterým Giant Killing přímo sršel, je asi už holt prokletím filmů a seriálů ze sportovního prostředí. Tak alespoň díky bohu za to, že fotbal je tentokrát skutečně fotbalem (ne nějakou špatnou parodií s pojmenovanými superútoky a mutanty místo hráčů) a fanoušci nejsou jen anonymní masa na tribunách, která po každém gólu zaskanduje jméno střelce a do konce epizody už má voraz. Slabší *** ()

Cracker 

všechny recenze uživatele

Giant Killing je moje vlastne asi prvé čistokrvné športové anime. Čo je aj celkom zarážajúce, vzhľadom na to, že športové filmy hltám jeden za druhým. Zároveň som však zistil, že aj moje očakávania budú dosť vysoké. GK začína s openingom na mieru ušitým, nevedel by som si predstaviť nič iné, čo by sa viac hodilo k tomuto anime. Tatsumi sa po dlhej dobe a s úspechmi dosiahnutými až v Anglickom FA Cupe vracia do ETU, už však na miesto trénera. Hráči, predstavenstvo aj fanúšici si myslia, že to v hlave nemá v poriadku. Všetko je však inak ako sa zdá a charizmatický, nepredvídateľný, neortodoxný a geniálny Tatsumi obráti celý klub naruby. Okrem spomínaného kouča sa divák zoznámi s množstvom iných postáv, či už s domácim týmom, protivníkmi a ich trénermi alebo oddanými supporters. K ničomu z tohto som nemal výhrady, tie ešte len prídu. Prvou vecou, ktorá mi vadila boli ''myšlienkové pochody'' hráčov pri zápase. Na to, že hráč prebehol 10 metrov, s kľudom by si pri tom šprinte dokázal premyslieť čo si dá na večeru a filozofovať o nesmrteľnosti chrústa aj niekoľko minút. Keďže sa jedná o futbalové anime, čakal by som viac aktívnych záberov, viac akcii, prihrávok, striel, gólov, brankárskych zákrokov... tu sa však nesie všetko v pasívnom duchu buď sa pozeráte na prekvapenú tvár hráča, ktorý práve stratil loptu alebo na loptu poskakujúcu v bráne. Animácie sú jednoduché, nič zložitejšie a komplikovanejšie som nečakal. Zvláštne mi však bolo aké mali všetci špicaté nosiská. Všímal som si naozaj divné veci, ale pri zápase, ktorý sa ťahá minimálne cez 4 epizódy nebolo moc kam pozerať. Giant Killing ma donútil uvedomiť si, aký veľký vlastne majú tréneri a celý realizačný tým podiel na tom, že tým úspešne napreduje. Tatsumiho taktiky boli naozaj zaujímavé, perfektne premyslené a hlavne fungovali. 26 dielov mi ušlo naozaj rýchlo a myslím že sa pustím aj do mangy. Lepšie 3*. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Sportovní, ba ani speciálněji fotbalová anime nejsou nijakou vzácností, ovšem seriál, který by si za hlavního hrdinu zvolil trenéra, IMHO běžný nebývá. Nemohl jsem se zbavit pocitu, že tvůrci Giant Killingu, slušně řečeno, načerpali inspiraci z filmu Prokletý klub. I v něm je hlavní hrdinou velmi neortodoxní, drze sebevědomý, leč vcelku sympatický trenér. I v něm je jeho pomocníkem dobrák, jenž je lehce při těle. I v něm se ve jméně klubu objevuje slůvko "United". GK samozřejmě není kopie Damned United - možná jde jen o náhodnou shodu, ještě spíš o způsob, jak poděkovat za nápad, který si již autoři seriálu přetavili do podoby, jež jim více vyhovuje, říkal jsem si. Jenže... manga, tedy předloha, je starší než Damned United. Jaká je tedy podoba GK? Rozhodně nečekejte, že uvidíte něco jako fotbalový TV přenos, jen v animované podobě. Významnou část fotbalového hřiště neuvidíte až na pár vzácných záběrů skoro vůbec. Přehled o celkovém dění na hrací ploše v podstatě neexistuje a zjevně se nikdo nesnažil, aby byl divákovi poskytnut. Jde o něco jiného. Psychické rozpoložení hráčů, popis taktiky, teambuilding, komunikaci s vlastníky klubu, PR, mediální obraz, fanoušky, rivalitu... Udrží si forward svou pozici v základní sestavě nebo na jeho místo nastoupí náhradník? Srovná se tým s příchodem nového hráče? Přizpůsobí se novému trenérovi? Vyrovná se klíčový hráč s chybou, kterou učinil? Taková minidramata sledujeme, jak klub prochází ligovou sezónou. Zápasy závisí velevýznamně na jejich výsledku. Seriál tak nedává to, co poskytuje fotbalový zápas - vzrušení z nepředvídatelného vývoje a radost z nápaditých akcí. Nevyčítal bych mu to - nemá být fotbalovým zápasem. Negativa si však přece najdu. Universum GK obsahuje pouze fotbal. Je to ve sportovních anime asi běžná věc (Cross Game budiž čestnou výjimkou), žel mně nevyhovující. Mimo fotbal není nic. Rodina vás ve fotbalovém koníčku buď podporuje nebo vás brzdí, práce fanouškům buď překáží nebo ne. Všechny motivace postav "jsou fotbal". Vede to ke značnému zploštění postav, jež je dále násobeno tím, že v jeden okamžik se věnují v podstatě pouze jednomu fotbalovému problému a ničím jiným nežijí. Vzpomeňme na kapříky, radůstky s kurvičkami, randění s modelkami - český fotbal ze zpráv je sice o poznání útržkovitější, leč i přes menší prostor poskytuje obraz možná ne úplně nejcelistvější, nicméně rozhodně bohatší, méně růžový a tím snad i věrnější. Přesto díky určité fotbalové zasvěcenosti autora mangy (či jeho poradců?) poskytuje seriál nový, zákulisní pohled na fotbal, kterého by asi obyčejný fanoušek a příležitostný fotbalový divák nebyl sám o sobě schopen. A dokáže přitom vytvořit i mírné napětí. V mém případě ale nevydrželo do konce. Poctivé *** a drop po 25. díle. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý pohľad na futbal z japonského prostredia. Je to trochu nezvyk keď ich hráči ovládajú žiadne tajné kopacie techniky ani nemajú ani špeciálne schopnosti ktoré zapadajú do animovaného prostredia. ETU je jeden z množstva teamov ktoré sa dokázali v svojej histórii dokázali zo dna dostať opäť na tú správnu cestu, cestu na vrchol. Škoda že príbehy jeho hráčov neboli viac osobnejšie aby ako team dokázali viac utkvieť v srdciach divákov. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy se mi nestalo, že by mne hned první díl tolik vzal. Já se zamilovala do tohodle anime na první pohled a je to láska sobecká; opening, ending, animace - to všechno se mi líbí. Takže fasáda mého milovaného je krásná, ale jaký je uvnitř? Ještě lepší! Excentrický Tacumi Takeši a jeho tým bojovníků ETU je prostě pro mě perfektně vykreslen. Jde vidět, že mangu kreslil člověk, který se ve fotbalu opravdu vyzná. Prožívala jsem s nimi všechny zápasy i tréninky i vše ostatní. Já fandila, opravdu moc, a kdyby mi někdo ukázal kde, tam si tam okamžitě jdu koupit jejich dresy a chodím na zápasy. Bylo to vzrušující, napínavé, smutné i vtipné. Všechny postavy mají svůj charakter, všechny myslí na svůj cíl a svůj způsob hry. Zároveň se seznamujeme i s fanoušky a reportéry. ve shrnutí - potkáme s fotbalovým světem, ne jen s hrou. Cubaki, Sera, Gino, Akasaki, Dori, Mr. ETU, Kuro a další, to je můj tým a já je zbožňuji. Určitě je jasné, že tohle hodnocení je naprosto subjektivní a zblázněné, ale stojím si za ním, Pro mě je tohle to nejlepší, co animerok 2010 přinesl. A z celého srdce doufám, že nezůstane jen u těch 26. dílů, protože já chci nášup. Okamžitě a střelbitě. Jsem zamilovaná a dost jsem se nenabažila... ^^ ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama