Reklama

Reklama

Zabil jsem svou matku

  • Kanada J’ai tué ma mère (více)
všechny plakáty
Trailer

Částečně autobiografický příběh o sedmnáctiletém homosexuálovi Dolanovi, který začne být posedlý svou matkou díky jejich bouřlivým vztahům v době, kdy objevuje tajemství dospělosti a potýká se s prvními vážnými nástrahami života.
Hubert Minel nemá rád svou matku. Sedmnáctiletý mladík jí domýšlivě opovrhuje a vidí jen nevkusné svetry, kýčovité dekorace a drobky uvízlé v koutku jejích úst, když žvýká. Kromě těchto iritujících přízemních maličkostí se však na jejich vztahu podepsala také výchova plná manipulace a zneužívání pocitu viny. Hubert, zmatený a rozervaný milujícím a zároveň nenávistným vztahem, který ho každý den víc a víc užírá, se prodírá mystériem dospívání obyčejně a typicky. Objevuje krásy umění, zkouší zakázané, otevírá se přátelům, sexu a společenskému vyloučení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

jafuska 

všechny recenze uživatele

jen některý filmy mě posadí na zadek a neodejdu od filmů a toto je právě jeden z nich, prostě pecka, úžasný film, ze začátku mě matka a syn lezly totálně na nervy, ale jakmile jsem postupně pronikla do duše mladého herce, který právě zvárnil roli Huberta, byl to pro mě nezapomenutelný zážitek, ano, je to drsný film , ale realistický, ze života, V půlce filmu to nabralo takový grády, že jsem jen koukala a nechtěla jsem, uvěřit, že někdo takto dokáže bravůrně zvárnit roli, Na herce Yavier Dolan kterého bohužel ještě neznám v jiných rolích, ale rozhodně po něm zapátrám, kde ještě hrál šup další film s ním, ()

obscurite 

všechny recenze uživatele

Xavier jako nehorázný spratek toužící sprovodit svou matku ze světa? Proč by se někdo chtěl ukazovat v takovém světle? Nicméně se postupem času ukáže, jaký je Dolan ve skutečnosti talent a dokáže tuto látku zvládnout s lehkostí do krásného konce, s nádhernou kamerou a postavami s bonusem parádní hudby. Velice podařené. ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

OMG ve 20 letech natočit něco takového, myslím, že slavní řežiséři Hollywoodu blednou závistí. Xavier Dolan ztvárnil hlavní roli, sepsal vlastní scénář a celé to i zrežíroval. Tenhle kluk má opravdu veliký talent a doufám, že o něm neslyším naposledy. Při náhledu na tento film jsem ani nečekal, že by to mohlo být tak dobré, následně jsem hledal nějaký zdroj odkud to stáhnout a už jsem si říkal, že toto ani nestáhnu, nakonec se to povedlo a výsledek stojí za to. Opravdu velmi silné emoce, skvělé zahrané a perfektní hudba. Na tento film zrovna platí samé nej nej a nej, ale posuďte sami, opravdu něco nevšedního. Je hodně vidět, že je to i autobiografické, protože tyhle city a celý děj, to se nedá asi ani vymyslet, to si člověk musí zažít. ()

greeny 

všechny recenze uživatele

Některé věci nezměníte, ani kdybyste se postavili na hlavu - jsou prostě dané. Xavier o tom ví očividně svoje, jelikož se mu podařilo docela umně zachytit vztah dospívajícího kluka a jeho potrhlé matky. Chvílemi se bytostně nenávidí, chvílemi milují a chtě nechtě nemohou žít spolu ani bez sebe. Dokonalá rozpolcenost. A doufejme i nadějný tvůrce... ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Tezko rict, co se komu na tom libilo. Me teda vubec nic. Same urvane hadky a nic vic. O matce se dozvite jen to, ze je nervni a na kluka kasle a o klukovi, ze je homo a ze ho sere mama. Jen jedine se z filmu dalo odnest - materska laska je velmi silna. ()

FilipRut 

všechny recenze uživatele

Oproti známějším Imaginárním láskám je Xavierův debut méně stylový ale zato stokrát palčivější a upřímnější. Vůbec ho nedokážu hodnotit s odstupem a je to snad dobře, protože rozhodně nebyl s odstupem natáčen. Jsem si jenom jistý, že jsem nikdy neviděl pravdivěji a silněji zachycený "moderní" vztah matky se synem. Je to ale hodně specifický vztah i typ postav, kdo nikdy nic podobného nezažil, pravděpodobně mu film nic neřekne. neobjektivních ***** ()

whimsy 

všechny recenze uživatele

Dvaja ľudia, ktorí sa míňajú - pre mňa asi tá najviac rezonujúca a osobná téma, aká sa dá predstaviť. Tento film je pre mňa hlavne o tom - o chybách, ktoré sú na oboch stranách; o ľuďoch, ktorí nie sú zlí, len nedokážu nájsť porozumenie; o živote. Navyše zobrazené s mimoriadne citlivým prístupom. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Vztahy mezi rodiči a dětmi jsou ty nejsložitější vztahy vůbec.Jsou pro nás velmi důležité a předurčují naše další vztahy během života.Z těchto modelů většinou bohužel i bohudík vycházíme a dle mého názoru jsou za ně odpovědní především rodiče.Dítě je v tomto vztahu to méně zkušené stvoření a má co dělat s vlastní přeměnou v dospěláka. ()

BarVo 

všechny recenze uživatele

Tento film si na mňa počkal do synových šestnástich a dobre tak. Inak by som ho možno mala za samoúčelnú ujačanú pózu nevychovaného spratka. Dnes tú hystériu a hyperkritiku, lásku aj nelásku na oboch stranách chápem oveľa viac. Natočiť toto v 19, sánka dolu. Pri nočnej scéne syna s matkou som sa po rokoch chladného odstupu do Dolana zamilovala. ()

Loganberry 

všechny recenze uživatele

Nezlobte se, ale já už nějak mám všech těch "ublížených" a "nepochopených" týnejdžrů plný zuby... Prostě ne, s davem nepůjdu, jednu hvězdu a to ještě s přimhouřeným okem. ()

breebee 

všechny recenze uživatele

No... Co říct? Chvilkama mi přišlo, že si pan režizér léčil komplexy a nebo toužil po styku s mužem. A tak vznikl film. Ovšem tak nějak, ačkoli tu myšlenku ne úplně chápu, si myslím, že záměr měl dobrý. Pár slov zazněných bylo docela věrohodných a musím říct, že ty opakované fráze z úst jeho a jeho matky jsem již několikrát pocítila na vlastní kůži. V závěru dávám hvězdu za pravdu, hvězdu za ňuňu sexuální scénu a hvězdu za roztomilého "Čezarého" jehož vlasy by chtěla rozcuchat jistě každá dáma, né-li muž. ()

MARLENE.DAFT 

všechny recenze uživatele

Jak já mu rozumím. Film jako dělaný pro lidi, co mají komplikované vztahy v rodině. Pokud zažíváte alespoň z poloviny něco podobného jako Hubert se svou matkou, tak všechny myšlenky tohoto filmu budou, jako by vám je Xavier četl přímo z hlavy. Už kolikrát jsem se chtěla natočit v té nesmírné agónii, tom vzteku kdy chcete všechno rozbít a vykřičet. Nikdy jí nedokážu říct to, co říkám ve tmě v koupelně na zrcadlo. Nevím, jaké to je pro diváka, který vidí v matce nejlepší kamarádku. Ale pro ty, co rozumí větě: ,,Nejde ji milovat, ale nejde ji nemilovat ", je to film přesně na míru. ()

Související novinky

Dolan se učí anglicky

Dolan se učí anglicky

14.12.2014

„Zázračné dítě" a miláček festivalů, kanadský frankofonní režisér Xavier Dolan je v současnosti nejmladším světově uznávaným režisérem. Svůj první film – Zabil jsem svou matku (2009) - natočil v… (více)

Reklama

Reklama