Reklama

Reklama

Devičanska svirka

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Ivan (Goran Sultanovic) jede kočárem po pláni, ale kočí ho odmítá vzít k zámku u odbočky. Ivan jde dál pěšky a potká chlapce, který mu vysvětluje, že zámek patří mladé vdově Sibyle (Olivera Katarina). Pak je však chlapec sražen kočárem, ve kterém jede právě zámecká paní. Ivan jí chlapce naložit a odvézt do zámku, kde hraje velmi podivná hudba. Ale ani s pomocí sluhy Bartoloměje (Ivan Jagodic) se nedaří hocha oživit. Krásná flirtující vdova, záhadná hudba, tmavé chodby a děsivá atmosféra zámku vedou k odhalení záhady a dramatickému a tragickému konci. (Peabody)

(více)

Recenze (4)

panjosef 

všechny recenze uživatele

Leptirica a Sveto mesto nejsou jedinými exkurzemi do hororového žánru, které Kadijevic realizoval. Dalším perfektním exemplářem je tento krátký televizní film ze stejného roku jako Leptirica, který můžu klidně nazvat ponurým gotickým hororem. Motivem tento snímek připomíná o něco mladší polský Dom Sary od Zygmunta Lecha. Jednoduchý příběh mladíka Ivana, který na tajemném sídle v nitru pusté krajiny potká záhadnou (a mimořádně přitažlivou, zejména pak v první části, kdy je oděna do černých šatů) Sybilu a jejího sluhy Bartolomea a postupně poznává jejich tajemství je prodchnut úžasnou atmosférou, skvělými temnými interiéry hradních pokojů se svícemi, mrtvolným nádechem, hrou světel a stínů, zneklidňujícími zvuky (včetně kvílícího větru, který je slyšen až do nitra pokojů) a stísněností. V tomto Kadijevic v mnohém překonává svoji Leptiricu. A režisér si rovněž pro své horory patřičně umí vybrat hlavní ženské postavy a jejich představitelky, jak Sybila (Olivera Katarina) zde, tak rovněž i Radojka (Mirjana Nikolic) v Leptirice a Katarina (Branka Pujic) ve Sveto mesto jsou opravdové femme fatale :-) . ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Leptirica a tento film boli natočené v jednom roku pre TV.Ťažko povedať ktorý je lepší, pretože obidva sú výborné.Aj keď každý je o niečom úplnom inom.Film sa odohráva asi v 19.storočí,ale atmosféra filmu je ako v gotických filmoch.Dokonalé pustá krajina,pochmúrny hrad,zvláštna nervy drásajúca hudba a kvíliaci vietor.Ale vlastne všetko tu už napísal užívateľ panjosef.Snáď ešte doplním,že koniec filmu je aj dosť bizárny ,kopa obesencov,niektoré už len kostry visia na povrazoch a keď sa nimi pohne tak koncami kostičiek na chodidlách brnkajú o struny a vydávajú tak akúsi,dalo by sa povedať hudbu.Horrory zo Srbska,ale aj z Poľska sú úplne iné ako horrory zo západu alebo z USA.A práve v tom je ich čaro. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Opět vysoce kvalitní Kadijevic. Jednoduchý, správně zlověstný úvod, pomalu zahušťující se atmosféra a parádní finále. Tady opravdu není co řešit. Dost se mi líbil výkon Olivery Katariny, ze které zlo přímo sálá a co se týče jejího tajemství na půdě, tak to je prostě dokonale ujeté... ()

Reklama

Reklama