Reklama

Reklama

Zázraky sluneční soustavy

(seriál)
  • Velká Británie Wonders of the Solar System (více)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Poznejte s fyzikem Brianem Coxem jednotlivé planety naší soustavy, a to včetně teorií o jejich vzniku a popisu atmosférických podmínek. Za co všechno vděčíme Slunci? Jak povstal pořádek z chaosu? Co může způsobit zánik planet? A mohly by být na některé z  planet sluneční soustavy vhodné podmínky pro život?
Fascinující vesmír, hledání odpovědí na zásadní otázky, naše sluneční soustava. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Brian Cox je skvělý průvodce a umí na diváka přenést takové to vědátorské nadšení pro věc, takže rozhodně nekoukat na prostříhanou verzi. Jeho cestování po světě a porovnávání fyzikálních a biochemických procesů, které vidíme na Zemi, s tím, co nalézáme nebo bychom mohli ve sluneční soustavě objevit, je opravdu zajímavé. Divák se nedozví ani tak nějaké velké přelomové věci (a postřehnul jsem i pár drobností, na které dnes díky novým objevům panuje i trochu odlišný názor), ale dokument spíše doplní to, co vlastně dávno víme či tušíme a jen to aplikuje na vnější kosmos. Z vizuálního hlediska to není ani zdaleka taková pecka, jako současné dokumenty a některé animace se až nepříjemně často opakují. Podobně je to i s některými informacemi a měl jsem místama pocit, že tvůrci pro splnění stopáže tak trochu recyklují. Byl bych radši, kdyby se intelektu diváka tolik nebáli a šli více do hloubky... Každopádně ale jako populárně-naučný dokument je to ve svém žánru klasický BBC nadstandard. ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

U mňa asi najlepší dokument o vesmíre. Nie som astronomický nadšenec a možno aj preto ma ostatné dokumenty o vesmíre skôr nudia, ale Wonders of the Solar System ma zaujal na celej čiare. Hlavný predstaviteľ je trochu svojský, ale jeho nadšenie pre vesmír sa na mňa naplno prenieslo. K tomu si treba pripočítať množstvo dobre podaných informácií a výborne spracované počítačové animácie. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Prof. Brain Cox je sice na rozdíl od geologa Iaina Stewarta astrofyzik, to mu ale nebrání v tom, aby celkem slušně vykrádal jeho starší sérii Earth: Power of the Planet. Také on se proletí v JAR stíhačkou do vyšších pater atmosféry, také on navštíví kaňon Scablands, či sopku Erta Ale atp, s tím že Cox se zaměřuje spíš na oblohu a dál, a Stewart spíš do země. Oba prezentují své závěry skvělým a poutavým způsobem, Cox možná i o něco lépe (skutečně fascinující je například jeho vyprávění o měsíci Europa atp.), ale Stewart prostě zmíněná místa využil první. Samozřejmě každý je zaměřen jiným směrem a Coxova série je úchvatná po vizuální i obzvlášť po hudební stránce, ale to kopírování nápadů mi vadí tolik, že nemůžu dát plný počet. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Vyborny dokument o nasi slunecni soustave z dilny BBC. Je opet skoda, ze jsou vystrihany scenky s pruvodcem, kterym je prof. Brian Cox. V originale ma jeden dil 59 minut. Tohle vystrizeni uz se stalo u predchozich dokumentu Can We Make a Star on Earth? a Zázračná Planeta: Mocné Síly Země. Nechapu proc se to musi vystrihavat, podle me je vic to nazorny a ztraci se i dalsi povedene zabery. Brian Cox nebo Iain Stewart (Zázračná Planeta: Mocné Síly Země) hraji ulohu hlavniho pruvodce, tu stejnou jakou ma David Attenborough v prirodopisnych serialech od BBC. Je to skoda, ale i tak to stoji za to. Ale originaly jsou lepsi podle me. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Dokumenty z BBC sú väščinou populárno-náučné, čo znamená, že majú laikom zrozumiteľnou formou vysvetliť záležitosti prírody a vesmíru. Ich cielom určite nie je dostať odborného pracovníka SAV na Skalnatom Plese "do kolien". Ak divák dá tomuto dokumentu prednosť pred Šeherezádou, určite dostane najnovšie informácie podané pútavou a zrozumiteľnou formou. A zábery z "Hubbla" a Cassini sú jednoducho úchvatné. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama