Reklama

Reklama

Emma a Dexter se poznají 14. července 1998 po promoci na Edinburské univerzitě. Cítí vzájemnou náklonnost, stráví spolu platonickou noc i následující den, ale po vzájemné dohodě zůstává jejich vztah jen na přátelské úrovni. Film vypráví o jejich životě v následujících osmnácti letech, sleduje je vždy ve stejný den – ať už se sejdou, nebo ne. Emma se stěhuje do Londýna, chce se stát spisovatelkou, ale pracuje jako servírka v mexické restauraci, kde se seznámí se začínajícím komikem Ianem. Dexter, který je z bohaté rodiny, cestuje po světě a posléze se stává televizním moderátorem v nevkusné noční show. Užívá si pochybného úspěchu, ale pak jeho povrchním životem otřese, když mu na rakovinu zemře matka. Emma začne chodit s Ianem, žádná vášeň v tom ale není. V roce 1996 se 15. července sejde s Dextrem a jdou spolu na večeři do luxusní restaurace. Dexter je ale zfetovaný kokainem, flirtuje se ženami v okolí a k Emmě se chová hnusně. Emma z restaurace uraženě odejde a Dexterovi řekne, že ho sice miluje, ale už ho nemá ráda. Léta plynou, Dexterova kariéra strmě upadá. Nakonec ho vyhodí z televize. Má vážný vztah se Sylvií. Emma se rozchází s Ianem. 15. července 2000 se Dexter a Emma sejdou na svatbě společných známých. Emma oznámí Dexterovi, že dostala smlouvu na knihu, a on jí řekne, že se bude ženit, protože se Sylvií čekají dítě... (TV Nova)

(více)

Recenze (629)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Čakal som to oveľa slabšie a to hlavne kvôli Anne Hathaway, ktorú väčšinou znesiem iba v malých dávkach; opak je však pravdou. Toto je prvý film v ktorom ma presvedčila, že z nej raz bude fakt slušná charakterová herečka. Ona, on, atmosféra priebehu rokov a námet samotný občas siahali až na vrchol, aj keď päťhviezdičkový film to samozrejme nie je. Ženské, smutné, pekné. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

S potěšením konstatuju: duch knihy zachován! Uživ. Galadriel píše: útržkovitě vybrané a doslova opsané pasáže, v nichž bych se (bez znalosti knižní předlohy) ztrácela. Nesouhlasím. Pravdou zůstává, že film není (a nikdy nebude) kniha, ale jedním dechem dodávám: zde se škrtalo s citem a to nejdůležitější bylo ponecháno. Dokonce si troufám tvrdit, že to proškrtání snímku v drtivém počtu případů prospělo. Kniha byla v pár pasážích zbytečně rozvláčná (čti doslovná). Pokud bych měl něčím (předlohou neposkvrněného) diváka nalákat, tak vyjma originálně pojmutému konceptu mapujícího tentýž den po dobu 20-ti let (tj. od 15. července r. 1988 – do 15.července r.2008) bylo by to bezpochyby příjemně bezprostředně civilní herecké duo A. Hathaway-J. Sturgess. Oba bezezbytku naplňují moje (knižní) představy dotyčných hrdinů. Tj. bezstarostného volnomyšlenkářského frajírka Dextera, řešícího tak max, na který večírek (za)jít, kterou holku přefiknout pro dnešní večer, tak i mladá zapálená studentka Emma plná ideálů, dychtící měnit (zachraňovat) svět, včetně jejich „vystřízlivění“ životem , kdy se jejich osudy (vy)mění a Emma je ta, která se dočkává úspěchu (v podobě uznávané dětské spisovatelky), byť (osud tomu chce) ze svého štěstí se nemají radovat dlouho. Klišovité, patetické, přeslazené, s citovým vydíráním a happyendem na konci.... Mně se derou z úst spíše slova jako snímek ze života s dovětkem, že pokud by tohle měl být „přeslazený“ KONEC (směr), kterým se budou od této chvíle ubírat současné snímky, stal by se ze mě „na stará kolena“ snad i fanda žánru. SPOILER! Hovno přeslazený konec. Stejně jako v případě knihy, žádná sladkobolná srdceryvná donekonečna protahovaná scéna. Jednoduše stroze úderné: autobus – prásk a konec resp. začátek něčeho nového, protože ač to v dané chvíli tak nevypadá (a hrozně to bolí) život jde dál, žít se musí a platí tolik otřepané, ale nesmírně pravdivé „čas je lék na všechny rány“. Nic pro puberťáky, nicméně Ti, kteří mají již nějaký ten (ne)úspěšný vztah za sebou, párkrát jim život nafackoval...., si „kus toho svého“ zcela jistě najdou. P.s. když vidím, čemu všemu se tady bez váhání přišpendlují 3-4* a tomuto snímku se dostává * 2, ty 4* (si pro sebe) hravě obhájím. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě zajímavá forma, kdy jde vždycky jen o jeden den v roce. Pak poměrně hezké vyjádření vztahu dvou hlavních protagonistů. A Anna Hathaway + Jim Sturgess byli příjemná dvojka. To by ale bylo tak vše, protože celkově to ze mě moc emocí nevymáčklo. Zkrátka celkem klidně plynoucí film s krapet smutným koncem. ~(3,4)~ ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Awww... Emma (Hathaway) a Dexter (Sturgess) jsou pár k nakousnutí, mezi kterými to jiskří a panuje zvláštní pouto. Je zkrátka jasné, že by jim to spolu klapalo. O to víc mě v první polovině filmu štvalo, že se Dexter chová jako naprosté sobecké hovado (co chlastá, šňupe kokain a obskočí každou roztouženou blondýnku - chudák, zkrátka "golden boy" z anglické lepší společnosti), které prostě nevidí, že (postupně stále lépe vypadající) Emma je zkrátka partie k pohledání - hezká, vtipná, chytrá a hlavně bláznivě zamilovaná. Je hrozně vidět, že původní knihu i scénář napsal chlap. Emma je zkrátka až moc "svatá", zkrátka taková klasická trofej pro mužného hrdinu. Ano, ano, já vím, že je samostatná a má své vlastní vztahy, ale ona zkrátka celou dobu chce Dextera a (spoler!) ve chvíli, kdy je rozvedený a konečně by ji chtěl taky, Emma odkopne svého pohledného francouzkého přítele, který umí hrát na piáno, a běží za Dexterem... Popojedem. Moc se mi líbilo, jak film pokrývá skoro dvacet let života hrdinů a Emma a Dexter se postupně mění spolu s módou a technologií. Dočkáme se několika skvělých a dojemných (a perfektně zahraných) scén a hrdinům opravdu začneme fandit. A pak přijde kopanec v podobě posledních patnácti minut, který je vlastně obyčejným emocionálním vydíráním. Škoda, do té doby s námi film hraje fér... Celkový dojem mi těch několik prosmrkaných kapesníčků nezkazilo a Jeden den rozhodně doporučuju milovníkům romantiky. 85 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aha, takže adaptácia....preto je to celé tak divné, pomerne neprehľadné, rýchle a ťažko uveriteľné....asi by to chcelo skôr seriál, prípadne scenár upraviť do klasicky filmovej podoby....možno by sme pochopili, či vidí inteligentná, milá a úspešná baba na grázlikovi, ktorého ocenia akurát pipenky, ktoré si chcú šňupnúť s ním. Záver je dosť vážny wtf, čiže ešte raz, to čo funguje v knihe, nemusí fungovať automaticky vo filme. Ale krásna výprava stojí zato a tri hviezdy sú bez debaty. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Dvaja ľudia, čo už dávno vedia, čo k sebe cítia. Ale aby to zas nebolo také jednoduché, musí prejsť pár rokov, aby si to priznali pred samým sebou, pred tým druhým a svoju lásku oficiálne spečatili. Nebola to typická romantická otrepaná lovestory, ale predsa, takýchto filmov tu už bolo tiež dosť. Na mňa príliš zdĺhavé, nesúrodé a na to, aby som sa v poslednej tretine filmu opäť prebrala, musela zomrieť chúďa Anne. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Ani jednou jsem se nezasmála a ani na chvíli mi nebylo smutno natož do pláče a to běžně brečím i u reklam .... jedna hvězdička za posledních patnáct minut, které trošku, ale opravdu jen trošku, zlepšily tu nudu. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Romantické klišéééé... tak romantické, tak poetické, tak blééé. Snažil jsem se a s komentem jsem vyčkával jako spravný taktik, hledal něco víc než jen ten "jeden den", nooo co se mi dostalo? Dvě osoby, které jak jinak nebyly od začátku sobě souzeny, vlastně byly ale nebyly, se najednou dají dohromady. Velká láska, láska velká, no kde bylo, tam bylo, moc "tří čarodějek" jim jak jinak nepřeje a proto bum bac, katastrofa - (šipka to má být) zazvonil zvonek a pohádky je konec! Neskutečně úžasných, přeslazených 107 min., kdy jsem i málem vyrojil slzu. Ten osud je ale sviňa. 4/10 ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak Anne Hathaway snad definitivně potvrdila, že je výborná herečka a není třeba ji nadále škatulkovat do podřadných komediálně-romantických žánrů. Mezi ní a Sturgessem to funguje parádně, ale teda především právě Anne (Emma) exceluje - co věta, to zabiják. :D Svěže napsané, hezky odehrané, v závěru trochu smutné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keď vidím v popiske, že ide o romantický film spozorniem, pretože na romantické filmy mám obzvlášť citlivé receptory. U tohto filmu ma ešte prekvapila dejová podobnosť s filmom Na budúci rok v rovnakom čase. To ešte zvýšilo moju zvedavosť, pretože zmieneným filmom som bol výrazne sklamaný. A Jeden deň sa mu bohužiaľ úplne vyrovnal. Ničím ma nezaujal a nudil som sa tak výrazne, že poslednú tretinu som prežil iba s častým využívaním rýchloposunu. Nič, absolútne nič ma na tom príbehu, ani na jeho stvárnení nezaujalo. Pritom z filmárskeho, či hereckého hľadiska tam neboli vážne chyby, ale načo je dobré remeslo, keď chýba nápad? ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

To teda bola "sáčková polievka" od Lone Scherfig, ktorej chýbala chuť a aj aróma. Od komédie to malo dosť ďaleko, pretože náznak vtipných momentov sa niekde vytratil a ostali len, slabé nepresvedčivé dialógy. Dejová línia bola až príliš nekompaktná a kúskovaná častým vsunutím jedného dňa vždy v inom roku, ktorý odštartoval ďalší a ďalší kúsok, čo sa mi vôbec nepáčilo. Najlepšiu, alebo najviac odvedenú prácu mali maskéri, ktorý stále museli prispôsobovať výzor hercov k ich vekovému dozrievaniu. Ak si rozložím film na tretiny tak prvé dve nestáli za nič, až tá tretia začala ako tak prosperovať v ktorej sa tiež stala aj Emminina, nečakaná, tragická nehoda, ktorá zároveň rozhodla o získaní aspoň zopár úspešných percent na svoju stranu.30% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to bylo něco jiného než jsem čekal. Místo avizované romantické komedie, mě čekalo plnohodnotné vztahové drama o přátelství, lásce a životě. S výtečnými dialogy (zejména u Emmy platí, že co věta to perla), jedním šokujícím zvratem a trochu zbytečným závěrem, který však paradoxně obsahuje jeden z nejhezčích momentů celého filmu. Příběh inspiruje k řadě zamyšlení nad životem a Anne Hathaway je skvělá. Dokazuje, že je výbornou herečkou a také potvrzuje status současné jedničky pro romantické příběhy. Jen jsem stále nemohl přijít na to, co jako Emma na protivném hajzlíkovi Dexterovi vidí. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mám sice slabost pro Anne Hathaway, ale tenhle film mi přišel nekonečný. Romantický sci-fi doják o dvou lidech, kteří po desetiletí vypadají stále stejně (pravda, až na účesy) a občas se jim 15. července něco zajímavého stane, ale většinou spíš ne. Možná to mohlo fungovat jako kniha, ale u filmu se mi jen podařilo neusnout. ()

LoLaa 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný film.. Možná jeho okamžité oblíbenosti ihned po prvním shlédnutí napomohlo mé momentální citové rozpoložení, ale to je věc vedlejší.. Prostě mě to dostalo. Čekala jsem nudu, klišé a ohranost, zatímco jsem se dočkala něčeho více.. Je těžké najít jedinou chybu a i když by se určitě nějaká našla, já ji ani hledat nechci. Prostředí evropských metropolí se ukázalo jako velké plus, Anne to pokaždé sluší a Jim je také v každém roce neskutečně sexy. Navíc krásně a pravdivě ztvárněné, jak se za rok může mnohé změnit, ale stará láska nerezaví. Až zatlačím slzy, zopakuji zhlédnutí, na které se už teď nemůžu dočkat! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ja som to tým dvom zhltla aj s navijákom, Bohovo sa mi to páčilo, sadlo mi to do nálady, čakala som priemernú romantiku a bola som milo prekvapená ... čarovné. 4,5* ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Jsem poměrně tvrdý chlapík, prošel jsem nějakou tu cestu a nebylo to lehký. Ale abych takhle brečel u filmu, který mě vcucnul do své romantiky, přežvýkal a vyplivnul plačícího, to se dlouho nestalo. Gratuluji režisérovi. Moc pravdy na jeden film. Štěstí většinou leží nejblíž nám, abychom na něj vždy dosáhli a mohli ho mít. Nebuďme slepí, říká flm. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Snímek začíná a téměř i končí jako každá hollywoodská přeslazená sračka, ale zhruba od 3/4 filmů jsem čekal, že se stane něco jiného než je obvyklé. A taky se stalo. Dvojici Hathaway - Sturgess to na plátně klapalo skvěle a moc pěkně celý, děj díky nim, utíkal. I přesto, že poslední dvacetiminutovka byla moc špatná snímek hodnotím spíše pozitivně. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Inteligentní ale nepříliš nápaditá a plytce natočená romance o tom, že z velkého přátelství, vždy vzejde velká láska, pokud to tak osud zamýšlí. Herci se snaží ale dokázal bych si představit desítky jiných představitelů, kteří by mi do rolí seděli více a scénář ani režie, toho také moc nenabídnou. Docela škoda. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Krásny film, kde možno aj chlapovi upadne nejaká tá slzička. Toľko s hlavnými protagonistami bojujete a držíte im palce, že vás koniec musí zasiahnuť. Kto má rád kvalitné a vyspelé romantické filmy, pre neho je tento kúsok bezpečne určený. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Film se liší od standardní mainstreamové produkce a evokuje "south korea style". Kdyby to ale udělali jihokorejští tvůrci (klidně i s Anne Hathaway a Jimem Sturgessem), byl by výsledek lepší. Nevím přesně jak, protože scénář je výborný, ale až bych to viděl, dokázal bych to definovat :). ()

Reklama

Reklama