Reklama

Reklama

Nebe, Peklo

  • USA Heaven, Hell
všechny plakáty
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument Davida Čálka zachycuje čtveřici lidí rozdílného věku, zaměření i povolání, kteří objevili rozkoš v bolesti a svou neobvyklou vášeň nepotlačují ani neskrývají. Tvoří uzavřené společenství, které samo sebe označuje zkratkou BDSM, a jehož členové se zabývají nejrůznějšími způsoby bolesti od tetování a piercingu, přes branding, bondage, sado maso a elektrostimulaci, až po další formy „osvobozeného pohledu na rozkoš a její možnosti“. Bolesti se oddávají dobrovolně, často za ni platí, posouvá jejich vnímání za hranice běžného života. Komunita BDSM, kam naši hrdinové patří, funguje v Čechách již řadu let a její kořeny můžeme hledat v dobách temného komunismu. Dodnes však zůstává utajeným společenstvím spiklenců slasti, kteří se na veřejnosti poznají podle znamení, která znají jen oni. „Ve filmu jsem se pokusil přistoupit k těmto lidem nebulvárním způsobem, i když, jak napovídá název cyklu „Bez cenzury“, způsobem otevřeným tak, jak byli protagonisté otevření ke mně. Ze začátku mi běhal mráz po zádech, ale postupně jsem i pro jejich fascinaci našel pochopení,“ podotýká režisér David Čálek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tohle nebylo ani tak o BDSM jako spíš o lidech z tohoto světa a za sebe musím říct, že to je jen dobře, protože mnoho diváků uvidí, že to jsou zcela normální lidi v mnoha případech si dokonce myslím že jsou víc normálěnjší než my, co si kolikrát sami sobě svou normálnost pouze nalháváme. Co mě pobavilo, byl ten kluk - kůň Altair, takhle sprostýho koně jsem teda ještě fakt neviděl. Při jeho reakci, když to napálil v tom koňským do odpadkových košů jsem bouchnul smíchy. Zajímalo by mě kde sehnal tu koňskou hlavu, ta byla bombácká. Velmi oceňuju upřimnost těch lidí kteří v dokumentu vystupovali i otevřenost kterou do dokumentu dali, protože co si budeme nalhávat, česká společnost je stále ještě zaprděná od různých pokryteckejch mravokárců. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Příjemná sonda do života pár více či méně sympatických úchyláků, jejichž život a práce je mnohdy normálnější než u "obyčejných" lidí. A Tiger Lillies jako milá třešinka. Musim už jít konečně taky na nákup. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Pod povrch věcí se tenhle dokument moc nenoří a zábavnost mu na celou dobu stopáže taky nevydrží. Ale mohlo být hůř. LFŠ 2010 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

U mě za plný počet! Dokument, který se nesnaží popsat všechny možné formy BDSM, ale snaží se pochopit na příkladu tří vyznavačů různých forem BDSM, co k tomu tyto lidi vede, co jim to dává a jak se jim daří skloubit to se svým civilním životem. A také dokument je to velmi civilní a především neuvěřítelně zábavný... Altaire je hláškař... 9/10 (45. MFF KV) ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

málo o BDSM a hodně o celkem nezajímavejch lidech co BDSM provozujou. čekal sem to teda o dost drsnější a největší úchylka co tam je, tak je hnusnej tlustej upocenej nerd v latexovym koňo-oblečku, kterej skáče přes překážky. kde je nějaký drcení kulí kladivem? nuda, mohlo to bejt o dost lepší ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jsem docela zklamanej, protože z tohoto tématu se dalo vytěžit daleko více. Film se totiž nezabírá BDSM tolik, jak bych očekával a zabývá se tak životem některých účastníků této komunity. Jasně člověk se tak dozví, že to jsou ve skutečnosti normální lidé, jako každý z nás. O jejich vztahu k BDSM se toho člověk ale moc nedozví a pod kůži se jim člověk také moc nedostane. Navíc je to až na pár celkem působivých scén dosti nudné a utahané. Promarněná šance ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že Čálek si zvolil kontroverzní téma, aby pak celý dokument založil na dost pochybné premise: dokázat, že vyznavači BDSM jsou "normální lidé". Co ale z toho? Netušil jsem, že je něco takového třeba dokazovat. Stejné výtky bych měl asi třeba k dokumentu, který by se snažil podobně prezentovat třeba homosexuální komunitu nebo hráče larp či filatelisty. Podívejte se na to: oni si normálně celé dopoledne lepí dopisní známky do nějakých podivných alb - ciborií poštovních svátostí - a pak si třeba mažou housku, koukají na telku nebo přebalují děcko! To už bych považoval za smysluplnější dokázat že jsou "normální" třeba čeští myslivci. Hlubší pohled nebo komplexnější obraz chybí, nebo je redukován na výroky typu: "Už jako malá jsem si představovala, že dostávám na zadek," nebo "za to, jaká jsem se nestydím." ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Pod povrch tento dokument moc nejde, ale aspoň je tu spousta zábavných scén. Kdo by si byl pomyslel, že se budu smát u scén typu "domina bije subíka na jeho nahý zadek a on si rány počítá a ještě jí za to děkuje". Altair je neskutečný hláškař a jeho koňská hlava je sexy. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Velmi, VELMI povrchní. Je hodně milé že se tématu někdo věnoval, natočil to vcelku zábavnou formou a ještě to celé protlačil do kin... ale k čemu to je, když se o BDSM stejně nedozvíme prakticky nic. Snad to jediné co z dokumentu každému dojde že lidé jsou holt různí, v posteli je baví různé věci, a není vhodné je celkově soudit na první pohled a podle dogmaticky tupých názorů na to co je "normální" - a tedy že i člověk co se převléká jako kůň může být nesmírně sympatický (a je btw sympatický i naživo, nejen ve filmu), a naopak že i poslankyně za Zelené může být nehorázná kráva (tentokrát bez převleku za krávu živou - bohužel jen v té psychologické rovině). Pár záběrů z Hell-party není osvětleno vůbec, BDSM komunita nikoho nezajímá, konkrétní praktiky také nikdo nezmíní... natož pak existenci nějakých pravidel a reálné praxe, takže si lidé i nadále budou myslet že BDSM je o drcení koulí kladivem. Docela jsem se bavil, ale je to promarněná šance. 7/10 ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Čálkovi trochu chybí cit pro dávkování jednotlivých příběhů. Tématika (sic trochu prvoplánově šokující) supr, škoda jen, že jednotlivé střípky nejsou ideálně poskládané (alespoň mně to tak přišlo) a že se nám nedostalo trochu víc informací (občas tam bylo až moc zbytečného tlachání - viz především otrok, který nechtěl být ukázán). Ale jinak celkem svěží záležitost, kterých by mělo být více. Altair rulez!!! :D ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Civilní portrét několika lidí z minoritní sexuální skupiny se je nesnaží nijak bulvarizovat, ale ukazuje je jako celkem obyčejné lidi (pouze s výjimkou jejich sexuálních aktivit). Není zbytečně explicitní v zobrazování násilí, ale přitom zůstává nad očekávání otevřený. Je v něm méně mluvících hlav, než jsem čekal, a autor se nebojí ani nalézat v tématu humorné stránky. A věřte, že tu jsou. Máte rádi Dicka Francise? Tak pozor! :-) Ale celkově to není zas tak super (70%). ()

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - Mimo soutěž (Nebe, peklo / HEAVEN, HELL / Nebe, peklo) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tak kdo je tady normální? A co je to vlastně "být normální". Nemá každý v sobě kousek Nebe i Pekla? ()

F.man 

všechny recenze uživatele

No znáte to, proti gustu, žádný dišputát, ale tohle už na mě bylo trochu hodně. Každopádně jsem od tohodle dokumentu čekal nějaký výraznější náhled do prostředí, ne historky z ehm ehm, natáčení. Na druhou stranu svou kontroverzností to těch 82 minut "zábavy" Nebe, Peklo ustojí, takže tři hvězdy klidně. Že prý masivní anální kolík. OKey. ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

O BDSM to vůbec není a vůbec to nevadí. Je to jen o lidech, vedle kterých můžeme sedět třeba na obědě, o tom, co je k tomu zvláštnímu způsobu odreagování vedlo, pudy a podvědomí už v dětství a celé je to tady věcí tak naprosto normální a přirozenou. Jeden si jde večer zahrát člobrdo, druhý jde do Hellu zavěsit se na háky. No a co, je to normální. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Ze začátku je to celkem zábava, ke konci už nuda - zhruba takto jednoduše by se to dalo shrnout. Problém vidím zejména v povrchnosti. Dokument je zaměřen na několik protagonistů - lidí se zálibou v BDSM - a sleduje jejich běžný život i akce a setkání, kterých se účastní. Téma je to fajn, ovšem ponecháno o samotě se strašně rychle vyčerpá. Myslím, že účel (ukázat, že tihle lidé jsou ve skutečnosti úplně normální) byl splněn dlouho před první polovinou a zbytek dokumentu je tam tím pádem tak trochu zbytečně. Přitom se nabízí spousta možností jak by se dal dokument obohatit - co takhle rozhovor s nějakým sexuologem, popřípadě názor lidí mimo tuto subkulturu? Nebo něco o tom jak to vypadá v zahraničí? Trocha historie? A mohla bych toho vyjmenovat mnohem víc. Nemůžu si pomoct, ale přijde mi, že v poslední době je móda točit dokumenty, které jsou sice tématicky zajímavé, ale děsně odfláklé. Z Nebe, Peklo mám podobný dojem jako z jiného českého dokumentu: Generace Singles. Jedná se o tentýž problém, bohužel... ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

ja nevim, bud bych to min opiral a tu zakladni trojici a dal tam tech lidi vic, ve jmenu exoticnosti, anebo bych tu trojku vic ozobaval v otazkach osobniho zivota mimo jejich sexualne/psychologicky zamereni, ve jmenu "konfliktu" obou svetu. Takhle to ale zustalo tak nejak na puli cesty. A dokonce z toho nevychazi ani to, co byl asi hlavni ucel - demonstrace, ze i pres svoji vyjimecnost jsou to furt obycejny normalni lidi. ()

Reklama

Reklama